Tgrt Haber
21 Ağustos 2018 10:11

Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır, pişirilir | Kurban Eti nasıl pişirilmeli ve saklanmalı en iyi püf noktaları

Kurban Bayramı denince Kavurma Tarifi ve nasıl pişirileceği sorusu akıllara geliyor. Kurban bayramında kurban etinin saklanması kadar nasıl pişirileceği de bir diğer önemli konudur. Kurban etlerini evlerine ulaştıran vatandaşlar pratik, kolay, yumuşak ve ağızda dağılan kavurma nasıl yapılır? merak ediyorlar. İşte kavurmanın püf noktaları... Bir diğer merak edilen konu ise Kurban etinin nasıl saklanacağı ve ardından nasıl doğru pişirileceği. Kurban eti nasıl saklanır? detaylar haberimizde...

Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır, pişirilir | Kurban Eti nasıl pişirilmeli ve saklanmalı en iyi püf noktaları
kavurma nasıl pişirilir,kavurma tarifi,kurban eti nasıl saklanır,kurban eti nasıl pişirilir

Kavurma Nasıl Yapılır, nasıl pişirilir? Kurban eti nasıl saklanır, pişirilir? İlk kurban etlerinin eve ulaşmasıyla beraber kavurma tarifi ve pişirme tarifleri merak edilmeye başlandı. Kurban eti taze olduğu için yumuşak bir kavurma yapmak incelik isteyen bir iştir. Lezzetli ve ağızda dağılan bir kavurma pişirmek için nelere dikkat edilmelidir? İşte tüm detaylar...

6 adımda lezzetli kavurma nasıl yapılır?

Etinizin lezzetini arttırmak için dinlendirin

Kurban etinizi mümkünse 24 saat oda sıcaklığında tutun. Daha lezzetli olması için bekletebiliyorsanız etinizi 3 gün buzdolabında dinlendirin. Bu şekilde dinlenen et, daha kolay pişecek ve daha lezzetli olacaktır.

Kavurma için doğru eti seçin

Kavurmayı koyun ve kuzu etinin but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve kol-kürek kısmından hazırlayın.

kavurma

Kavurmaya mutlaka kendi yağını ekleyin

Kavurmaya lezzet veren şeylerden birisi kendi yağında pişmesidir. Kavurmanızı yaparken önce kendi yağında 10 dakika kadar pişirin sonra arzunuza göre diğer yağları ekleyebilirsiniz.

Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır, pişirilir | Kurban Eti nasıl pişirilmeli ve saklanmalı en iyi püf noktaları

Kısık ateşte değil, yüksek ateşte pişirin

Kavurmanızı kısık ateşte değil harlı ateşte pişirin. Bu etinizin suyunu içinde tutmasını sağlayarak kurumasını önleyecektir. Kurban etini ızgara yaparken ise kısık ateşte pişirin. Çevirmek için çatal kullanmayın, çatal eti deler ve içindeki su dışarı çıkarak etinizi sertleştirir.

Su eklerken dikkatli olun

Dana kavurma yapıyorsanız 1 kilo ete 4 bardak kadar su ekleyin. Koyun ya da kuzu etinden kavurma yapıyorsanız ise su koymayın.

Aroma vericileri doğru zamanda ekleyin

Kavurmanıza soğanı pişerken kesmeden ekleyerek dağılmasını önleyin. Kuzu ya da koyunun kokusunu alması için defne yaprağı ve sarımsak ekleyin. Baharatları ise kavurmanız suyunu çekmeye yakınken ekleyin.

Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır, pişirilir | Kurban Eti nasıl pişirilmeli ve saklanmalı en iyi püf noktaları

ET KAVURMA TARİFİ

Hemen hemen her özel günün en çok tercih edilen ve en çok sevilen yemeğidir et kavurma. Hatta et kavurma bazı bölgelerde kahvaltıda bile tüketiliyor. Ancak elbette en çok tercih edilen ve en çok tüketilen hali akşam yemeklerinde, beyaz pirinç pilavı ile birlikte yenileni. Siz de misafirleriniz geldiğinde et kavurmayı, pratik tarifi sayesinde pirinç pilavı ile birlikte hazırlayarak misafirlerinize ya da ailenize servis edebilirsiniz. Bunun dışında cacık ve çoban salatası gibi yardımcı yemekler de et kavurma ile birlikte çok uyumlu olur. O yüzden pratik ve lezzetli bir şekilde akşam yemeği hazırlamak istediğinizde et kavurmayı tercih edebilirsiniz.

Malzeme Listesi

1 kg dana kuşbaşı

1 baş orta büyüklükte kuru soğan

3 ya da 4 diş sarımsak

Bir miktar sıvıyağ

(2-4 Kişilik - 45 dakika)

Hazırlanışı

Adım 1

İlk olarak orta büyüklükteki bir tavanın içerisine kavurmalık dana kuşbaşı etleri koyun. Ocağın altını açın ve hiçbir şey ilave etmeden, ama sürekli karıştırarak etleri pişirmeye başlayın.

Adım 2

Tavadaki etlerin rengi değişmeye başladığında ve etler suyunu salmaya başladığında bir miktar sıvı yağ ilave edin. Ocağı kısık ateşe alın ve bu şekilde arada karıştırarak pişirmeye devam edin.

Adım 3

Etler pişerken ayrı bir yerde soğanları ve sarımsakları soyun. Sonrasında soğanı dörde bölün. Doğranmış soğanları ve tüm şekilde olan sarımsakları tavanın içerisine ilave edin. Etler suyunu yeniden çekene kadar tüm malzemeler ile birlikte pişirin.

Adım 4

Eğer etler pişmeden etlerin suyu biterse takriben yarım çay bardağı kadar kaynar su ilave edip bir süre daha etleri pişirin. Etler tamamen piştikten ve lokum kıvamına geldikten sonra içerisine bir miktar tuz ilave edip yemeği ocaktan alın ve servis edin.

Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır, pişirilir | Kurban Eti nasıl pişirilmeli ve saklanmalı en iyi püf noktaları

Püf Noktası

Dilerseniz et kavurmayı yaparken, normal kuru soğan yerine arpacık soğan da kullanabilirsiniz. Etin tam kıvamında pişmesi için ve de sert olmaması için tuzu en son ilave etmeye dikkat edebilirsiniz.Eğer yemeği pişirmeniz için çok vaktiniz yok ise ve acele etmeniz gerekiyor ise yaklaşık 1 tatlı kaşığı sirkeyi yemeğin içine ilave ederek yemeğin pişme süresini biraz daha hızlandırabilirsiniz. Üstelik çok az miktarda sirke ilave edildiği için tadında da çok fazla bir değişiklik olmayacak.Et kavurma yemeğinde farklı bir aroma ve farklı bir lezzet arıyorsanız yemeğin içine pişmesine yakın bir miktar kekik de ilave edebilirsiniz.

Et doğru şekilde nasıl pişirilir?

Hayvanın kesiliş biçiminden tutun, pişiriliş biçimine kadar pek çok hata yapılıyor. “Hayvanı yorgun keserlerse, hayvan kendini kasar. O zaman; o eti ne kadar dinlendirirseniz dinlendirin, faydası olmaz. Et yumuşacık gözükse bile, döküm tavaya ya da ızgaraya koyduğunuz zaman, hemen sertleşir. O saatten sonra ne kadar dinlendirirseniz dinlendirin, o ete hiçbir şey yapamazsınız. Dolayısıyla hayvan stresli, yorgun değilken kesilmeli, yani gergin olmamalı. Hayvanı bir boşluk zamanında kesmek gerek ” diyor Osman Şengül.

Kurban etini keser kesmez, yaklaşık iki saat içinde, kavurma yapıyorlar; bu da yanlış! Et kesildikten sonra en az bir gün geçmesi, dinlenmesi lazım. Dinlenmesi lazım derken, buzdolabında tutma süreci dinlendirme süreci değildir. Et eğer kısa sürede yenilecekse buzdolabına konmayacak!

Neden bekletilmeli?

“Bakın dinlenmemiş et insanda bulantı yapar, ağırlık hissi verir ama dinlenmiş ette hiçbir şey olmaz. O yüzden eti dinlendirmek hayati derecede önemlidir” diyor Osman Şengül. Ayrıca et, kazana ya da düdüklü tencereye konup saatlerce pişirilecek bir yemek de değildir. Dinlenmiş et o kadar pişmez.

Eti neden yağda ya da tuzda bekletirler?

Yağda bekletirler, yumuşasın diye... Eti tuzda da bekletirler ama siz lütfen bekletmeyin, o zaman et sertleşir. Örneğin, kasaptan aldığınız et dinlenmiş olduğu için bunlara gerek olmaz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...