Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 May 2015 10:11

'Kırım Tatarları sürgünü' 71. yılında anıldı

Sürgün kurbanları, Beyoğlu'nda düzenlenen etkinlikle anıldı.

'Kırım Tatarları sürgünü' 71. yılında anıldı
kırım, tatar, beyoğlu,

Beyoğlu'nda, Kırım Tatarları sürgününün 71. yılı çerçevesinde anma etkinliği düzenlendi. Galatasaray Lisesi önünde Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği öncülüğünde düzenlenen etkinlikte bir araya gelen Türkiye'de yaşayan Kırımlılar, Rusya aleyhine slogan attı. Kırım bayrağı taşıyan gruptakiler, İstiklal Marşı ve Kırım Marşı'nı okudu. 
Etkinlikte konuşan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten, 2. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Rusya'nın bir gecede kadın, yaşlı ve çocuklardan oluşan 423 bin Kırım Türkünü sürgüne yollayarak insanlık suçu işlediğini söyledi. 
İçten, 71 yıl önce yaşanan sürgünü unutturmayacaklarını belirterek, "Rus devleti eliyle planlanmış bir şekilde Kırım Türksüzleştirildi. Bütün köylerimizi boşalttılar. Nüfusumuzun yüzde 46'sı sürgün yollarında şehit oldu. Biz bu sürgünü her gün yaşıyoruz. Ukrayna bağımsız bir devlet olduğunda bizler, Kırım'da tekrar kök salmaya başladığımız zaman, 2014 yılında Rusya'nın tekrar işgaline uğradık" diye konuştu. 
Bir an için vatanlarını unutmadıklarını vurgulayan İçten, 2014 yılında Ukrayna'da yaşanan savaşta Rusya'nın yeniden Kırım'da Türklere yönelik sürgün politikalarını hayata geçirdiğini dile getirdi. 
"Kırım, Tatarların olana kadar vatan mücadelemizi sürdüreceğiz" diyen İçten, Kırım Milli Meclisi'nin 2014 yılından beri Rusya tarafından süresiz olarak kapatıldığını belirtti. 
Açıklamanın ardından, etkinliğe katılanlar caddeye Kırım haritası şeklinde dizdikleri mumları yaktı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...