Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Ağustos 2021 17:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aşı olmayan öğretmenler haftada iki kez PCR testi yaptıracak

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Aşı olmayan öğretmenler haftada iki kez PCR testi yaptıracak" dedi. Bakan Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise "Okullar ve Üniversitelerde istenecek PCR testi devlet hastanelerinde ücretsiz yapılacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aşı olmayan öğretmenler haftada iki kez PCR testi yaptıracak
Cumhurbaşkanı Erdoğan,Kabine Toplantısı,Son dakika,Koronavirüs

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

ORMAN YANGINLARI

Neredeyse 4 haftadır gündemimizde olan büyük çaplı orman yangınları da küresel bir sorun haline dönüşmüştür. 2021'de 54 farklı ilimizde çıkan yangınlar yaklaşık 150 bin hektarlık alanı etkilemiştir. Tarihimizin en büyük yangınlarında zarar gören alanların 82 bin hektarı Antalya'da, 62 bin hektarı Muğla'dadır. Rusya'da 3 milyon, Amerika'da 3 milyonu aşkın, Kanada'da 3 milyona yakın, Meksika'da 600 bin hektarlık alan yanmıştır. Ülkemizdeki yangınların en azından bir kısmında terör örgütlerinde sabotaj şüphesi olmakla birlikte genel bir afet haliyle karşı karşıya kaldığımız açıktır.

Manavgat'ta başlayan ve giderek yayılan yangınlara karşı devletimiz ilk andan itibaren tüm imkanlarıyla mücadelesini vermiştir. Böylesine bir felaketid ahi istismar edenlere rağmen bu büyük afetin üstesinden gelmeyi başardık.

Yangınlara 18 uçak, 68 helikopter, 9 İHA, binin üzerinde arazöz, 680 iş makinesi, 6 binden fazla personel ve binlerce gönüllüyle müdahale edilmiştir. Köyceğiz'le birlikte büyük yangınların tamamı kontrol altına alınmıştır, soğutma çalışmaları sürdürmektedir.

Sadece 28 Temmuz'dan sonra başlayan yangınlarda ormanların yanı sıra 72 bin dekar ekili ve dikili alan, 2 bin 580 ton depolu ürün zarar görmüştür. Bunun yanında yangınlarda 395 büyükbaş hayvan, 4 bin 505 küçükbaş hayvan, 29 bin 600 kanatlı hayvan itlaf olmuştur.

KARADENİZ'DE SEL FELAKETİ

Doğu Karadeniz'de Rize ve Artvin'de, Batı Karadeniz'de ise Bartın, Sinop ve Kastamonu'da sel felaketleri yaşanmıştır.  Sel felaketinin ardından üm kurumlarımız harekete geçmiştir. Bir yandan arama tarama, bir yandan enkaz kaldırma, diğer yandan hasar tespit çalışmaları sürmektedir.

Sel felaketinden sonra yeniden yapılacak evlerin projeleri hazırdır, yakında inşasına başlıyoruz.

En büyük üzüntümüz can kaybımızın çok olması. Şu ana kadar 78 vatandaşımız hayatını kaybetti. Kayıp olduğu bilinen vatandaşların arayışı devam etmektedir.

Yağışların Karadeniz'in farklı bölgelerinde devam edeceği görülüyor. Buradan vatandaşlarımızı dikkatli olmaya, kurumlarımızı tedbirlerini artırmaya davet ediyoruz.

Afetler konusundaki ihtisas kurumumuz AFAD'ı daha da güçlendireceğiz.

KORONAVİRÜSLE MÜCADELE

Aşı tedariki konusunda oldukça iyi bir noktadayız. Toplam aşı sayısında 87 milyonu geçerek ülkemiz nüfusunu çoktan geride bıraktık. İlk dozda 46 milyon, ikinci dozda da 35 milyon kişiye doğru gidiyoruz. Ancak ülkemizde bazı kesimlerin aşıya hala tereddütle yaklaştıklarını görüyoruz. Aşı çalışmaları gönüllülük esasıyla yönetilmektedir, yönetilecektir. Şayet bu salgınakarşı başka bir tedbir yolu olsaydı onu da uygulamakta tereddüt etmezdik. Ancak hali hazırda aşı dışında bir korunma yöntemi bulunmuyor.

Son dönemde salgın sebebiyle hastanelere yatan, yoğun bakıma alınan, entübe edilen, hayatını kaybeden hastaların çok büyük bir bölümünün aşı olmadığının altını çizmek istiyorum.

Tüm vatandaşlarıma bir kez daha aşılarını derhal olmaları çağrısında bulunuyorum. 

Eylül ayında okullarına kavuşmayı bekelyen milyonlarca ilk, orta, lise ve üniversite öğrencilerimizin geleceğinin bu konuda kat edilecek mesafeye bağlı olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Okullarda 6 eylülde yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte öğrenciyle irtibatlı henüz aşı olmamış öğretmen ve personelin haftada en az iki defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz. Aynı şekilde üniverstei çalışanlarından da düzenli PCR testi yaptırmasını talep edeceğiz.

Şehirlerarası yolculuklar, konser , tiyatro gibi insanların bir araya geldiği ortamlarda da düzenli PCR testini devreye sokacağız.

Uçak ve şehirler arası otobüs yolculuğu için zorunlu PCR testi uygulamasını devreye alacağız.

"PCR TESTİ ÜCRETSİZ YAPILACAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası aşı olmayan öğretmenlere PCR testi zorunluluğu getirildiğini açıklamasının ardından, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Okullar ve Üniversitelerde istenecek PCR testi devlet hastanelerinde ücretsiz yapılacak" dedi.

AFGAN GÖÇÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefetin iddialarını yalanlayarak, "Muhalefetin iddia ettiği gibi 1,5 milyon Afganlı ülkemizde kesinlikle yok, bunların hepsi yalan. Bizim gayemiz öncelikle Afganistan'ın istikrar ve güvenliği" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Düzensiz göçmenlerin ülkemizde yol açtığı huzursuzluğun farkındayız. Türkiye elbette yol geçen hanı değil. Ülkemizde hukuk herkes içindir, misafirlerimiz de bunun dışında değildir. Türkiye'nin Avrupa'nın mülteci ambarı olmak gibi bir sorumluluğu, görevi, mecburiyeti yoktur. Şu ana kadar yaklaşık 450 bin Suriyeli de ülkemizin güvenli hale getirdiği bölgelere dönmüştür" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...