Tgrt Haber
25 Aralık 2015 14:59

'Kız istemeye kayısıyla gidenler 1-0 önde başlıyor'

Malatya'da bir esnaf, evlilik öncesi Türk gelenekleri arasında önemli yer tutan "kız isteme" için kayısıdan hazırlanan pestilden muskaya kadar bir çok ürünün bulunduğu özel siniler tasarladı.

'Kız istemeye kayısıyla gidenler 1-0 önde başlıyor'
malatya,kız isteme,

"Dünya kayısı başkenti" Malatya'da bir esnafın "kız isteme"ye gidecekler için tasarladığı ve kayısıdan hazırlanan ürünlerin bulunduğu özel siniler, rağbet görüyor.

Renkli kağıtlarla süslenen sinide, kayısılı çikolatadan pestile, lokumdan kayısı muskalarına kadar pek çok ürün bulunuyor.

Esnaf İsmail Özelçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya'nın temel gelir kaynağı kayısıdan her alanda yararlanıldığını söyledi.

Kayısı ve bu meyveden yapılan ürünlerin görsellik katılarak daha iyi pazarlanması için geçen yıl yeni siniler hazırladığını anlatan Özelçi, "Kayısı sırf torbalara doldurulduğu zaman güzel bir görünümü olmuyor, göze hitap etmiyor. İnsanlar kız istemeye, bir hasta sormaya çikolata, kolonya götürüyordu. Artık bu eskide kaldı. Biz ne yapabiliriz diye düşündük ve bir proje geliştirdim" dedi.

Her yörenin kendine özgü ürünleri bulunduğunu, Malatya'da da kayısının en önemli tarım ürünü olduğunu anımsatan Özelçi, "Bu kayısıyı nasıl değerlendirebiliriz diye düşündük. Kız istemek için kayısımızı nasıl ön plana çıkarırız diye düşündük. Bir proje geliştirdik ve onu da yürürlüğe koyduk. Allah'a çok şükür tuttu. Kayısının gittiği yerde kızın verilmeme sorunu yok" diye konuştu.

"Kent dışından da sipariş veriyorlar"

Özelçi, siniler ile ilgili olumlu tepkiler geldiğini ifade ederek uygulamadan haberi olanların kendisine teşekkür ettiğini söyledi.

"Kız isteme"ye kayısı tepsisi ile gidenlerin de sonuçtan mennun kaldığını belirten Özelçi, "Kız istemeye kayısıyla gidenler 1-0 önde başlıyorlar. Kayısımız çok güzel. Gittiği yerde iş bitiriyor. Artık kız istemede adet haline getirdik. Türkiye genelinden de telefonlar alıyoruz. Malatyalılar değil dışarıdan arayanlar da var. Bizi arıyorlar 'kız istemeye gideceğiz bize siz şu siniden hazırlar mısınız?' diye sipariş veriyorlar" ifadesini kullandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...