Tgrt Haber
16 Haziran 2015 09:42

Koalisyon güçleri ve YPG, sınırda sinsice bir oyun oynuyor

ABD liderliğindeki koalisyon gücünün gizli amacı, Suriye sınırındaki operasyonlarla Arap ve Türkmenleri göçe zorlayıp Kürtlere YPG idaresinde tampon bölge kurmak.

Koalisyon güçleri ve YPG, sınırda sinsice bir oyun oynuyor
sınır, koalisyon, ypg,

'Güvenli insani bölge' isteyen Türkiye'ye, oluşturulacak Kürt bölgesi gösterilerek 'Talep karşılandı' mesajı verilecek. Böylece dünya nezdinde bir algı tuzağı kurulacak.

Türkmen ve Arapları Tel Abyad'dan göç ettiren PKK-PYD ve koalisyon güçleri Türkiye'nin elini zayıflatmak için stratejik bir hamle yapıyor. Kürt petrolüne koridor açmak için bölgede tampon bölge oluşturulmaya çalıştıkları dün deşifre edilmişti. Suriye'nin kuzeyinde oluşturulacak olan tampon bölgenin ise dünyaya "güvenli insani bölge" olarak sunulacağı ortaya çıktı.

TEHCİRE DAYALI STRATEJİ

PKK'nın Suriye kolu PYD'ye açık destek veren koalisyon güçlerinin havadan bombardımanı terör örgütü IŞİD'den çok bölge halkının zarar görmesine neden oluyor. Bombalanan yerlerin Türkmen ve Arapların yaşadığı yerlere yakın olması nedeniyle bölgeden özellikle Türkiye'ye göç de gün geçtikçe artıyor. Kaynaklar, bölgenin örgütler üzerinden şekillendirilmeye çalışıldığını, koalisyon güçlerinin PYD'nin önünü açacak hamleler yaptığını, PYD'nin de bombardıman sonrası Türkiye sınırına kaçan Suriyelilerin boşalttığı yerlere konuşlandığını belirtiyor. Bölgede tehcire neden olan strateji izlendiğine vurgu yapılırken, Tel Abyad'ın da Kürtlerin eline geçmesiyle Suriye'nin kuzeyinde bir tampon bölgenin oluşacağı ifade ediliyor. Tampon bölgenin PKK-PYD'nin kontrolünde olacağı, bölgede kalan Türkmen ve Arapların da Türkiye'ye göçe zorlanacağı iddia ediliyor. Plana göre; Bölgede oluşturulacak tampon bölge, Kuzey Irak'taki Kürt petrolünün Türkiye yerine Suriye'nin kuzeyinden geçirilmesi için kullanılacak. Bunun için de Türkiye'den yana tavır takınan Barzani'nin elini zayıflatacak baskılar yapılacak. Kürt petrolü Suriye'nin kuzeyinde oluşacak koridor üzerinden Akdeniz'e indirilecek. Ankara hem IŞİD ve Esad rejimini önlemek, hem de Türkiye'ye sığınmacı akımını durdurmak için "güvenli insani bölge" ya da "uçuşa yasak bölge" ilan edilmesini istemişti. Türkiye'nin talepleri hayata geçirilmezken, Suriye'nin kuzeyinden Türkmen ve Araplara göç ettirilerek oluşturulacak Kürt yoğunluklu tampon bölgenin kısa süre sonra "güvenli insani bölge" ilan edileceği ifade edildi. 

KOBANİ BENZERİ... 

Kobani olaylarında olduğu gibi, PYD'nin bölgede güvenli insani bölge kurduğu ve IŞİD'e karşı bölge halkını koruduğu algısının oluşturulmaya çalışıldığına dikkat çeken kaynaklar, söz konusu planın hayata geçirilmesi halinde Türkiye'nin "güvenli insani bölge" talebi hayata geçmiş gibi açıklamalar yapılarak, dünya nezdinde Türkiye'nin konuyu dile getirmesinin önünün kesilmeye çalışılacağı da kaydedildi. 

YPG TEL ABYAD'A GİRDİ

PKK'nın Suriye kolu YPG'nin Tel Abyad'ın kontrolünü ele geçirdiği ileri sürüldü. Sınır hattında silahlı Kürt grupların dolaştığı gözlenirken, gümrük kapısına asılan ÖSO bayrakları dikkat çekti.

'PYD'NİN ARAP VE TÜRKMENLERE YÖNELİK GÖÇ DALGASI ARZUSU VAR'

Seçimlerin ardından ilk toplantısını yapan Bakanlar Kurulu, 7.5 saat sürdü. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, toplantının ardından şu açıklamaları yaptı: 

TEHDİT EDECEK OLUŞUMLAR: PYD, YPG ve diğer unsurların Arap ve Türkmenlere yönelik bir göç dalgası meydana getirme arzusu var. Kısmen IŞİD işin içine giriyor. Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'yi tehdit edecek oluşumlara izin vermemek gerektiğini baştan beri söylüyoruz. 

ASKERİ TEDBİRLER MASADA: Son gelişmeler Türkiye için aciliyet göstermeye başladı. Bu konuda özellikle harekat planları içerisinde sınır güvenliğinin sağlanması konusunda alınacak askeri tedbirler masaya yatırıldı. İç güvenliğimiz konusunda alınacak tedbirler baştan sona konuşuldu. 

KANTONLARI BİRLEŞTİRMENİN İŞARETLERİ: Koalisyon güçlerince bu kez bombalanan yerlerden insanların bir şekilde etnik temizliğe, PYD ve YPG tarafından, IŞİD tarafından Suriye'nin kuzeyinde yaşanan gelişmeler, böyle bir sürülmenin, oraları temizleyip başka unsurları doldurmanın ve kantonları bir araya getirecek formül üzerinde çalışmaların yapıldığının işaretlerini görüyoruz. Suriye'deki durumu anlatmak için BM yetkilileri ve birçok yere mektuplar yazıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...