Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 May 2021 07:54

Kontrollü normale dönüş: Vakalar azaldıkça açılacağız

29 Nisan'da başlayan 17 günlük kapanma saat 05.00 itibariyle sona erdi. Kademeli normalleşmenin ilk adımı bugünden 1 Haziran'a kadar sürecek. Sonuçların 7 ve 14 günlük periyotlarla takip edileceği bu dönemde vakalar azaldıkça kısıtlamalar bir kademe daha kaldırılacak.

Kontrollü normale dönüş: Vakalar azaldıkça açılacağız
koronavirüs,sağlık,pandemi,kontrollü normalleşme

Koronavirüsle mücadele kapsamında 17 günlük tam kapanma tedbirlerinin bir bölümü kaldırıldı, 1 Haziran’a kadar olan süreç ise kısmi kapanma tedbirleri ile devam edecek. İki haftalık bu süreçte vaka yayılım hızı beklenmedik şekilde artarsa, yeni tedbirler alınacak. Vakalar azaldıkça da mevcut tedbirlerde gevşemeler yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘İhtiyatlı davranacağız’ dediği normalleşme adımları yaz boyunca sıkı bir şekilde takip edilecek. 1 Haziran’a kadar kaldırılan bazı kısıtlamaların sahaya yansıması iki hafta süreyle takip edilecek. Vakalarda beklenmedik bir artış olursa ve bu artışı hangi açılımlar tetikliyorsa, o alanlara yönelik yeni kısıtlayıcı tedbirler devreye sokulacak.

1 HAZİRANDAN SONRA NE OLACAK?

1 Haziran itibarıyla vakalardaki artışların yönetilebilir seviyede olması durumunda bugünkü gibi sert tedbirler alınmayacak. Kısıtlayıcı tedbirler, vaka yayılım hızının iki hafta boyunca artarak devam etmesi kriterine göre devreye girecek. Tam kapanma tedbirleri ile yayılım hızı uzun bir sürenin ardından yönetilebilir seviyeye indi. Uzmanlara göre, yaz boyunca Türkiye’deki vakalar günlük 10-15 bin seviyesinde tutulabilirse, hastane kapasiteleri ve salgın yönetiminde bir problem yaşanmaz.

AŞIYA OLAN İLGİYİ ARTIRMAYA YÖNELİK KARAR

İki doz aşısını yaptıranların sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulmasının Türkiye’de aşıya olan ilgiyi artırmaya yönelik bir karar olarak değerlendiriliyor. Aşıdaki tedarik probleminin giderilmesi ise haziran ayı boyunca yapılacak yoğun aşılama ile salgın yönetiminde önemli bir eşik aşılmış olacak. 

MASKESİZ HAYAT HENÜZ ÇOK UZAK

ABD’de iki doz aşısını olanların maske ve mesafe kuralından muaf tutulmasına yönelik uygulamanın ise Türkiye için henüz erken olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

Bugünden itibaren başlayan ihtiyatlı normalleşme adımları 7 ve 14 günlük periyodlarla takip edilecek, vakalar düştükçe kısıtlamalar azalacak.

KADEMELİ NORMALLEŞME BAŞLADI

İçişleri Bakanlığı'nın 81 ilin valiliğine gönderdiği genelge ile 1 Haziran Salı günü saat 05.00'e kadar sürecek "kademeli normalleşme" dönemi saat 05.00 itibarıyla başladı. Bu genelgeye göre;

* Tam kapanma öncesi olduğu gibi hafta içi 21.00-05.00 arası ve hafta sonu ise cuma günü 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar olan sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek.

* Alışveriş merkezleri hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

* Restoranlar haftaiçi 07.00-20.00 arası gel al ve paket servis, 20.00-24.00 arası sadece paket servisi, hafta sonları ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde açılacak.

* Sokağa çıkma kısıtlaması olmayan zamanlarda şehirlerarası seyahat serbest olacak.

* Aşısını yaptırmış olan 65 yaş üstü ile 18 yaş altı olanlar için sokağa çıkma kısıtlaması olmazken, aşı yaptırmayan 65 yaş üstü hafta içi sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

İŞTE İHTİYATLI NORMALLEŞME

İçişleri Bakanlığının genelgesine göre bu sabah saat 05.00’ten 1 Haziran saat 05.00’e kadar kademeli normalleşme dönemi tedbirleri uygulanacak.

Hafta içi 21.00-05.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Hafta sonu cuma günleri saat 21.00’den başlayıp pazartesi 05.00’e kadar kısıtlama sürecek.

AYAKTA YOLCU OLMAYACAK

Yüzde 50 kapasiteyle seyahat yapılabilecek
Şehirlerarası seyahat kısıtlaması olmayacak. Sokağa çıkma kısıtlaması olan süre ve günlerde toplu ulaşım araçlarıyla seyahat yapılabilecek. Kısıtlama olan günlerde ise özel araçla seyahate, zorunlu hâller dışında izin verilmeyecek. Şehir içi ve şehirlerarası toplu taşıma araçları için uygulanmakta olan yüzde 50 kapasite sınırlamasına devam edilecek. Şehirlerarası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları (uçak hariç), araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edebilecek. Şehir içi toplu taşıma araçları ise yüzde 50 kapasite ile çalışacak. Ayakta yolcu kabul edilmeyecek.

PAKET SERVİS 24.00’E KADAR

Hafta içi pazar kurulabilecek
Hafta içi 07.00-20.00 arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 arasında ise sadece paket servise izin verilecek. Hafta sonlarında ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis yapılabilecek. Pazar yerleri hafta içi 07.00- 19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Hafta sonları ise pazar yerlerinin kurulmasına izin verilmeyecek. Sokağa çıkma kısıtlaması olan günlerde ekmek üretiminin yapıldığı fırın, unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak. Vatandaşlar ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlar hariç) ikametlerine yürüme mesafesinde olan fırına gidip gelebilecekler.

BAKKALLAR 17.00’YE KADAR AÇIK

Hafta sonu zorunlu olmayan ihtiyaç yasak
Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak cumartesi-pazar günlerinde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Vatandaşlar zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlar hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecekler. Zorunlu temel ihtiyaç ürünleri dışındakilerin satışına hafta sonlarında da izin verilmeyecek. Online market ve yemek sipariş firmaları, hafta içi ve hafta sonu 07.00-24.00 saatleri arasında evlere/adrese servis şeklinde çalışabilecekler.

OTELLERDE İSTİSMARA İZİN YOK

Giyim ve züccaciyeciler saat 20.00’ye kadar açık
Perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat gibi dükkânlar ile büro ve ofisler vb. iş yerleri hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecekler. Alışveriş merkezleri (AVM) hafta içi 10.00- 20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek olup, hafta sonları kapalı olacaklar. Şehirlerarası karayolları üzerinde bulunan dinlenme tesisleri ile tesislerde bulunan yeme-içme yerleri (sadece konaklamalı müşterilerle sınırlı olacak şekilde) en fazla 2 kişiye servis açılması kaydıyla hizmet verebilecek. Konaklama tesislerinden yapılan ve ödemesi gerçekleştirilmiş rezervasyonu bulunan kişiler, sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf olacak. Kapalı alanlarında bulunan eğlence merkezleri kapalı tutulacak. Konaklama tesislerinin açık alanlarında toplu eğlence şeklinde etkinliklere kesinlikle izin verilmeyecek.

GENEL KURULLAR ERTELENDİ

Nikâh ve düğünler yapılamayacak
Kamudaki mesai başlangıç ve bitiş saatlerinin 10.00-16.00 olarak ve uzaktan/dönüşümlü gibi esnek çalışma usullerinin uygulamasına devam edilecek. Kreşler ve anaokulları faaliyetlerine devam edebilecek. Diğer okul ve sınıf seviyeleri için ise Millî Eğitim Bakanlığının açıklamasına uygun hareket edilecek. Sivil toplum kuruluşu (STK), sendika, meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatiflerce yapılacak genel kurul dâhil geniş katılımlı etkinliklere dair kısıtlama 1 Haziran’a kadar uzatılacak. Evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine devam edilmekle birlikte hâlen uygulanmakta olan nikâh ve nikâh merasimi şeklindeki düğünler ile nişan ve kına gibi etkinliklerin yapılmaması uygulamasına 1 Haziran tarihine kadar devam edilecek

ÇAY OCAKLARINA ŞARTLI İZİN

Kahvehaneler, kafeler ile barlar kapalı olacak
Gazino, taverna, birahane, nargile salonu/kafeleri, sinema salonları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları, halı saha, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna ve masaj salonları, lunaparklar ve tematik parklar kapalı olacak. Çay ocakları masa, sandalye/taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydıyla faaliyetlerine devam edebilecek.

İKİ DOZ OLANA KISITLAMA YOK

Aşı olmayan 65 yaş üstüne sınırlı sokağa çıkma izni
Hakkı olmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş üstü hafta içi günde 4 saat sokağa çıkabilecek. Hafta sonları ise evde kalacaklar.

18 yaş altı gençler ve çocuklar ile aşı hakkını kullanarak iki doz aşı olmuş olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için herkese uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının dışında ayrıca bir kısıtlama uygulanmayacak. Aşı hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ise hafta içi günlerde sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek olup, hafta sonları tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olacaklar. Sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar kademeli normalleşme döneminde şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş) kullanamayacaklar. Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi sosyal koruma/bakım merkezlerinde uygulanmakta olan ziyaretçi kısıtlaması 1 Haziran tarihine kadar uzatılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...