Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Mart 2015 06:47

Konya'da askeri uçak düştü, 9 günde 6 şehit

Eskişehir'den eğitim uçuşu için havalanan F-4E 2020 uçağı Konya'da düz araziye çakıldı, 2 pilot can verdi.

Konya'da askeri uçak düştü, 9 günde 6 şehit
Konya askeri uçak düştü, şehit olan pilotlar

Türkiye dün güne yeni bir faciayla uyandı. Malatya'da 24 Şubat günü düşen ve 4 pilotun şehit düştüğü uçak kazası sonrası bir acı haber de Konya'dan geldi. Eskişehir'deki 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı 112'nci Filo'da görevli Hava Pilot Yüzbaşı Mustafa Tanış ile Hava Pilot Yüzbaşı Mustafa Delikanlı, saat 08.58'de eğitim uçuşu için F- 4E 2020 tipi savaş uçağı ile havalandı. Saat 09.50'de Konya'nın merkez Karatay ilçesine bağlı Ortakonak Mahallesi semalarına geldiğinde bir anda irtifa kaybetmeye başlayan uçak, atış poligonu yakınlarında düz araziye çakıldı. İnfilak eden uçaktaki pilotlar şehit oldu. Pilotlardan birinin cenazesi enkaza 100 metre uzaklıkta, diğeri de enkaz yerinde bulundu. Görgü tanıklardan Mehmet Can, “Çardaktan dışarı çıktığım sırada uçak aşağı doğru inerken, önünden roket atar gibi iki ateş çıktı. Ondan sonra patlama oldu. Yanına yaklaşamadık” dedi. Genelkurmay Başkanlığı, “F-4E 2020 uçağı, henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğramıştır. Konuyla ilgili idari ve adli soruşturmaya başlanmıştır” açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de başsağlığı mesajı yayımladı.
Konya'da askeri uçak düştü, 9 günde 6 şehit

PİLOTLAR TECRÜBELİYDİ
 Malatya'daki kazada Hava Pilot Kurmay Binbaşı Salih Sezer, Hava Pilot Üsteğmen Osman Onur Özkaya, Hava Pilot Üsteğmen Yasin Atalay ve Hava Pilot Üsteğmen Zeynel Özgür Özbahçeci şehit olmuştu. Mecburî hizmetin 15 yıldan 10 yıla düşürülmesi ile son 4 yılda Hava Kuvvetleri'nden çok sayıda pilot özel sektöre geçmişti. Daha sonra mecburi hizmet yapılan değişiklik ile 14 yıla çıkartıldı. Son yıllarda Hava Kuvvetleri'nde görülen kazaların önemli bölümünde pilotaj hatalarının çıkması ise, tecrübeli pilotların azalmasına bağlanıyor. Ancak Genelkurmay bu iddiayı yalanladı ve “Şehit pilotlarımız tecrübeliydi” dedi. Hava Harp Okulu'nu bitirip teğmen rütbesi alan subay iki yıl pilotaj eğitimi alıyor. Ardından görev yapacağı uçak tipinde eğitim gören teğmenler, filolara atanıyor. 'Tecrübeli' veya 'öğretmen pilot' kategorisine ulaşabilmek için bir pilotun en az 7-8 yıl uçması gerekiyor.


BABA OCAKLARINA ATEŞ DÜŞTÜ
Hayalleri vardı!
Konya'da düşen uçakta şehit olan pilotlardan Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Tanış, 9 aylık kız bebeğine doyamadı. Yüzbaşı Mustafa Delikanlı ise, nişanlıydı ve yazın evlilik planları yapıyordu. İki şehidin Ankara ile İstanbul'daki baba ocaklarına ateş düştü. Acı haberi alan aileler, sinir krizleri geçirdi. Delikanlı'nın bir süredir kalp rahatsızlığı sebebiyle tedavi gören babası Mehmet Delikanlı, fenalaşarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Anne Refika Delikanlı ile yakınları, komşularının taziyelerini kabul etti. Pilotların sokağına ve evine Türk bayrakları asıldı. Mustafa Danış ve Mustafa Delikanlı için bu sabah Eskişehir'de tören düzenlenecek. Cenaze törenleri Ankara ve İstanbul'da.


SON 12 YILDA YARISI DÜŞTÜ
9 Ocak 2003:  173. Filo'ya ait 2 RF-4E  kol uçuşu sırasında çarpıştı: 4 şehit
3 Ekim 2011:  173. Filo'ya ait RF-4E,    Konya'daki tatbikatta düştü: 2 şehit
22 Haziran 2012:  173. Filo'ya ait RF-4E uçağı Suriye tarafından düşürüldü: 2 şehit
24 Şubat 2015:  Malatya'dan havalanan iki RF-4E çarpıştı: 4 şehit
TSK'nın envanterindeki toplam 24 fantomdan 12'si düştü, geriye 12 tane kaldı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...