Tgrt Haber
21 Şubat 2014 20:25

Köpekler duygu yüklü seslere insanlar gibi tepki veriyor

Macar bilim adamları, insanlarla köpeklerin duygusal bilginin işlenmesinde benzer mekanizma kullandıklarını keşfetti.

Köpekler duygu yüklü seslere insanlar gibi tepki veriyor
Köpekler seslere insanlar gibi tepki veriyor, köpekler duygu yüklü seslere tepki veriyor, köpekler insanlar gibi,

Bilim adamları, insanoğlunun en iyi dostu olarak kabul edilen köpeklerin beyninin ağlama, kahkaha gibi duygu yüklü seslere tıpkı insan beyni gibi tepki verdiğini ortaya çıkardı. Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Bilimler Akademisi Eotvos Lorand Üniversitesi araştırmacıları, insanlarla köpeklerin duygusal bilginin işlenmesinde son derece benzer bir mekanizma kullandıklarını keşfetti. Araştırmayı yöneten Attila Andics, çalışmanın sonuçlarının köpeklerin nasıl insan duygularına uyum sağladığını gösterdiğini söyledi. Araştırmacılar, evde beslenen 11 köpeğin beyin faaliyetlerini MRI ile inceledi.
Araştırmaya katılan köpeklerin, MRI makinesine alışması için önce uzun bir eğitim programından geçmeleri gerekti. Araştırmacılar, bol bol övdükleri, ödül verdikleri köpeklerin MRI makinesinde sekiz dakika kadar hareketsiz yatmasını sağladı. Köpeklerden elde eden veriler, 22 gönüllünün beyin taramaları ile de karşılaştırıldı. Araştırmacılar, köpeklere ve insanlara araba sesleri, düdük sesleri, insan sesleri ve köpek seslerinden oluşan 200 farklı sesi dinletti. İnsan sesi duyduklarında hem köpeklerin hem de insanların beynindeki aynı bölgenin harekete geçtiği belirlendi. Köpeklerin, ağlama, kahkaha gibi duygu dolu seslere tıpkı insanlar gibi işitme korteksleri ile tepki verdiği gözlendi.  
Andics, "Köpeklerin, sahiplerinin duygusal değişimlerini fark ettiklerini biliyoruz. Aynı durum, köpek sahipleri için de geçerli. Artık bunun nasıl mümkün olduğunu biliyoruz" dedi. Araştırma. "Current Biology" dergisinde yayımlandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...