Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Aralık 2014 13:46

Kriminal uzmanlarından 'imza' uyarısı

Genellikle abonelik sözleşmeleri ile çek ve senetlerde sahte imzalarla karşılaşan kriminal uzmanları, imza konusunun vatandaşlar tarafından üzerinde çok durulmadığını belirtiyor.

Kriminal uzmanlarından 'imza' uyarısı
Kriminal, uzmanlar

Genellikle abonelik sözleşmeleri ile çek ve senetlerde sahte imzalarla karşılaşan kriminal uzmanları, vatandaşlara imzalarında isim ve soyad kullanmaları ve bunları kendilerine özgü çizgisel hareketlerle tamamlamalarını tavsiye ediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığında, soruşturma birimlerinden gelen deliller uzmanlar tarafından son teknoloji cihazlarla inceleniyor. Başkanlığın, Belge İnceleme Şube Müdürlüğü laboratuvarlarında ise el yazısı ve imza incelemeleri, belgelerde tahrifat ile makine yazıları araştırılıyor.
El yazısı ve imza incelemelerinde de özellikle abone sözleşmeleri ile çek ve senetlerdeki sahte imzalara bakılıyor. Uzmanlar, tahrifat incelemelerinde çek ve senetlerle nüfus cüzdanı ve pasaport gibi belgelerde yapılan oynamaları inceliyor.  Uzmanlar ayrıca karalanmış, yanmış yırtılmış belgelerde de sonuca ulaşabiliyor.
Kriminal uzmanları bu tür olaylar sıklıkla yaşandığı için vatandaşları da imzaları konusunda uyarıyor. İmza konusunun vatandaşlar tarafından üzerinde çok durulmayan bir konu oluğunu belirten uzmanlar bunun yanlış olduğunu ifade etti. İmzanın kişinin kendisini tanımlayan, kişiye özgü birtakım özel hareketleri içeren özel  işaret olarak tanımlandığına dikkati çeken uzmanlar, imzanın kişi tarafından altına atıldığı metni onaylandığını gösteren bir işaret olduğunu da vurguladı.
Her zaman aynı şekilde atılmalı
Kanunlarda imzanın ad ve soyadı içermesi, her zaman yerleşik, aynı şekilde atılması gerektiğini içeren ifadelerin yer aldığını dile getiren uzmanlar, buna rağmen birçok kişinin çizgisel el hareketlerinden oluşan imzalar attığını söyledi. Bu durumun imzaların kolaylıkla taklit edilmesi ve sahtecilik işlemlerine neden olduğunu ifade eden kriminal uzmanları, vatandaşlara imza konusunda şu uyarılarda bulundu: "Sahteciliklere maruz kalınmaması için kişiler imzaların atarken isim ve soy isimlerini yazmalıdır. Belli bir takım çizgisel el hareketleriyle de bunları tamamlamaları gerekir. kendilerinin mağdur olmaması için bu çok önemlidir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...