Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Ocak 2014 22:59

Kritik davalar sil baştan

Özel yetkili mahkemeler ile TMY'nin kaldırılması sonucu, kamuoyunun da yakından izlediği önemli davalar etkilenecek.

Kritik davalar sil baştan
TMY'nin kaldırılması, Kritik davalar, dava, başbakan erdoğan, türkiye, akp, ak parti, hükümet, davalar sil baştan, tmy, kamuoyu,

Başbakan Erdoğan'ın özel yetkili mahkemeler ile Terörle Mücadele yasasının kaldırılacağını açıklamasının ardından yapılacak yasal değişiklik ile, kamuoyunun da yakından izlediği önemli davalar etkilenecek. TBMM'ye sunulacak yasa tasarısı ile, Terörle Mücadele ile görevli mahkemeler kaldırılacak, ellerindeki dosyalar normal ağır ceza mahkemelerine devredilecek. TMY de kaldırılarak bazı maddeler, TCK'ya aktarılacak. Böylelikle 12 Eylül 1980’den itibaren sıkıyönetim mahkemeleri, DGM’ler ve özel yetkili mahkemelerle sürdürülen “Olağanüstü yargılama” dönemi de sona ermiş olacak. Yasa tasarısı ile yeniden yargılama konusu da karara bağlanacak. Yeniden yargılama başvurularına Yargıtay Ceza Genel Kurulunda kıdemli üyelerden oluşan bir kurulun karar vermesi ve özel yetkili mahkemeler kaldırılınca dosyaların devredileceği ağır ceza mahkemelerinin yetkili olması formülü üzerinde duruluyor.
NE DEĞİŞECEK ?
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ile bu mahkemelerin görev alanına giren suçlarla ilgili davalar, ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Devam eden ve Yargıtay tarafından bozulan davalar da ağır ceza mahkemelerine devredilecek. Ağır ceza mahkemelerine gönderilecek davalar arasında Kafes, Poyrazköy, 28 Şubat, 12 Eylül, KCK, askeri casusluk faili meçhuller de var. Kararı açıklanan Ergenekon davasında da Yargıtay’ın olası bir bozma kararı vermesi halinde, bu dava da normal ağır ceza mahkemelerine gelecek. Özel yetkili savcılık ve mahkemelerin kaldırılması ile birlikte, bütün suçlar yönünden,normal mahkemelerde uygulanan usul hükümleri uygulanacak. Şüphelilerin 24 saat süreyle avukatıyla görüş yasağı, dosya üzerindeki gizlilik gibi uygulamalar son bulacak. TMK kapsamında verilen kısa süreli hapis cezaları paraya çevrilebilecek. 10 yıl olan tutukluluk süresi de 5 yıla düşecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...