Tgrt Haber
21 May 2016 19:05

'Küçük ve orta ölçekli sivil toplum kuruluşları desteklenmeli'

Kızılay Başkanı Kınık, küçük ve orta ölçekli sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, uluslararası sistemde yerel aktörlerin desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

'Küçük ve orta ölçekli sivil toplum kuruluşları desteklenmeli'
kızılasy,

Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi Akademik Forum kapsamında, "İnsani elçiler olarak sivil toplum kuruluşları: Sahadan edinilen dersler" konulu oturum yapıldı.

Oturumun moderatörlüğünü yapan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, insani konuda çalışan gruplar olarak zirveye katılacakları ifade ederek, "İnsani krizin yüzde 50'sini üstüne yüklemiş olan sivil toplum kuruluşlarıyız biz. İnsani yardım parasının yüzde 50'sini biz topluyoruz. Sivil toplum kuruluşları olarak geçen yıl 14 milyar dolar topladık ve harcadık." diye konuştu.

Kınık, küçük ve orta ölçekli sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, uluslararası sistemde yerel aktörlerin desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Jemilah Mahmood, insani olarak faaliyet yürütenlerin bağımsız çalışması gerektiğini belirterek, Kızılhaç ve Kızılay hareketinin içinde tamamen bağımsız kurumun yanında her ülkede 190 ulusal kurumun da yer aldığını söyledi.

Mahmood, 18 ay boyunca insani dünya zirvesi sürecinde çalıştığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Pek çok sivil toplum kuruluşuyla, Kızılay'la, Kızılhaç'la, akademisyenlerle, gençlerle, kadınlarla, çocuklarla, engellilerle konuştum. Ortaya çıkan net şey şuydu: İnsani yardım yerel olarak sürdürülüyor. Her yaptığımız istişarede bu ortaya çıktı. İnsani sisteme destek vermek çok iyi bir şey. İnsani sistemin yapısının değişmesi gerekir. Bu, bugün karşılaştığımız sorunlar için yeterli değil. Bebeği sanki küçük bir banyoda yıkamak gibi. Halbuki sistemler ne kadar çeşitli, boyutlar ne kadar büyük. Dolayısıyla liderliğe büyük ihtiyaç var. Dünya insani zirvesinde en büyük çağrımız bu olacak."

İnsani finansmanda çalışan grupta yer aldığını dile getiren Mahmood, İsviçre hükümetiyle görüştüğünü, yerel ve ulusal organizasyonlara desteğin, fonların artması konusunda çalıştığını, insanları, fonların yerel ve bölgesel kurumlara gitmesi gerektiğine ikna etmenin çok zor olduğunu anlattı.

Mahmood, zirvede Kızılhaç hareketinin güçlü bir şekilde ortaya çıkması ve sesini duyurmaya çalışmasından mutlu olduğunu dile getirdi.

Bir ülkede zayıf bir Kızılay ya da Kızılhaç varsa hükümetin toplum bazında güçlenip ayağa kalkmada zorlanacağını belirten Mahmood, Kızılay ve Kızılhaç için 17 milyon gönüllünün çalıştığını söyledi.

İHH Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç da, İHH olarak insanların sorunlarını uluslararası camiaya aktarmak istediklerini, her halükarda acı çeken insanların sesini duyuran bir platform oluşturmaya çalıştıklarını aktardı.

Filipinler’de meydana gelen afet sonrası yaşananlara değinen Oruç, bu ülkedeki tek çözümün bütün paydaşların masa etrafında toplanarak, geleceğe yönelik asgari bir anlaşmayı hazırlamak olduğunu anlattı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...