Tgrt Haber
03 Temmuz 2021 17:40

Kurban kesmek farz mı? Kurban kesmenin önemi nedir?

Kurban Bayramı yaklaşırken dünyadaki milyonlarca Müslümanın kurban telaşı da başladı. Kurban ibadetini yerine getirmek isteyenlerin aklında ise ‘’Kurban kesmek farz mı? Kurban nedir?’’ soruları belirmeye başladı. İşte merak edilen soruların yanıtı.

Kurban kesmek farz mı? Kurban kesmenin önemi nedir?
kurban,,kurban kesmek,,kurban bayramı,,farz,,vacip,,sünnet,,kurban kesmek farz,

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban telaşı da başladı. Pazarlara hayvanlar gelmeye, vatandaşlar pazarlık yapmaya başladı. Kurban Bayramı hareketliliğinin yanında insanlar kurbanla ilgili detayları merak etmeye başladı.

KURBAN NEDİR?

İnsanlık tarihi kadar eski bir ibadet olan Kurban’ın geçmişi Hz. Adem zamanına kadar gitmektedir. Şekli, sayısı ve yöntemi birbirinden farklı olsa da dünyada ilahi tüm dinlerde kurban ibadeti bulunur.  Maide suresinin 27. ayetinde Allah, (Ey Muhammed!) Onlara, Âdem’in iki oğlunun haberini gerçek olarak oku. Hani ikisi de birer kurban sunmuşlardı da, birinden kabul edilmiş, ötekinden kabul edilmemişti. Kurbanı kabul edilmeyen, “And olsun seni mutlaka öldüreceğim” demişti. Öteki, “Allah, ancak kendisine karşı gelmekten sakınanlardan kabul eder” diye buyurur. Bu ayet, kurbanın ne kadar köklü temellerinin olduğunun işaretidir.

Kurban kesmek, Müslümanların Allah’a şükretmesine, boyun eğmesine ve varlığına inandığını göstermesine vesile olan bir ibadettir. Hem kişi hem de toplum için fayda sağlayan bir ibadet olan kurban, yardımlaşmayı ve dayanışmayı artırır. Hac suresinde Allah, “Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin” buyurarak Müslümanları dayanışmaya teşvik eder.

Kurban dini olarak Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade etse de sözlükte yakınlaşmak anlamına gelmektedir. Müslümanlar Allah rızası için kurban keserek O’na yakınlaşmayı amaçlar.

KURBAN FARZ MI?

Kurban Bayramı bu yıl 20 Temmuz tarihinde başlıyor. Kurban Bayramı 23 Temmuz tarihinde  sona erecek. Dini bayramların ikincisi olan Kurban Bayramı'nda kurban ibadeti görevini yerine getirmek isteyen Müslümanlar ''Kurban kesmek farz mı?'' sorusunun cevabını araştırıyor.

Dinimizde kurban farz değildir. Kurban kesmek, Şafii mezhebine göre sünnet, Hanefi mezhebine göre ise vacip olan bir ibadettir. İmam Malik ile İmam Şafiî'ye göre, kurban Vacib değil, müekked bir sünnettir.

KURBAN KESMENİN ÖNEMİ NEDİR?

Allah, ‘’Biz, (İbrahim’e) büyük bir kurbanlık vererek onu (İsmail’i) kurtardık’’ ayetiyle kurban kesmenin önemine vurgu yaparken aynı zamanda Allah rızası için kurban kesmeni pek çok belayı def edeceğine de dikkat çekmektedir.

Hz. İbrahim’in Allah için oğlunu kurban etmeye karar verdiği sırada Allah oğlu yerine ona bir koç göndermiş ve Hz. İsmail’i kurtarmıştır. Bu olayın yıldönümü olarak Müslümanlar her sene Kurban Bayramı günlerinde Allah için kurban verir. Böylelikle Müslümanlar Kurban Byaramı’ndan Hz. İbrahim’in sınavını başarıyla tamamlamasını ve oğlu Hz. İsmail ile birlikte Allah’a olan mutlak itaatlerini hatırlamış olurlar.

İslam dininde kurban kesmenin önemi birçok ayet ve hadisle vurgulanır. Bunlardan birkaçını örnek verecek olursak:

  • ‘’Ya Fatıma, kurbanının yanına git! Kesilirken orada bulun! Kurbanının yere akacak ilk kan damlasıyla, geçmiş günahların affedilir.’’ – HAKİM
  • ‘’Kurban Bayramı’nda yapılan amellerden Allahü teâlâ katında kurban kesmekten daha kıymetlisi yoktur. Daha kanı yere düşmeden Allahü teâlâ, onu muhafaza eder. Onunla nefsinizi tezkiye edin, onu seve seve kesin.’’ -TİRMİZİ
  • ‘’Kurbanın derisindeki her tüy sayısınca size sevab vardır. Kanının her damlası kadar mükâfat vardır. O sizin mizanınıza konacaktır. Müjdeler olsun!’’ -İBN-İ MACE
  • ‘’Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık…” – HAC SURESİ
  • Hanefi mezhebine bağlı olan Müslümanlar  "Rabbin için namaz kıl, kurban kes" buyurulmasının tüm ümmeti kapsadığı görüşündedir. Buna göre Hanefiler kurban kesme şartını yerine getirenlerin kurban kesmesinin önemini “Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” hadisiyle vurgular.

Kurban kesmek ibadeti tıpkı Hac ibadetini gibi belirli kimselere farz kılınmıştır. Bunlar;

  • Akıl sağlığı yerinde olan kişiler,
  • Ergenlik yaşını geçmiş olanlar,
  • Dinen zengin sayılacak kadar maddi imkanı olanlar.

Kurban kesmek yükümlülüğü, Hanefi önderi İmam Azam ile İmam Ebû Yusuf'a göre, akıl ve buluğ şart değildir. Bundan dolayı zengin olan bir çocuğun veya bir delinin malından bunların velisi kurban keser. Bu çocuk veya bu mecnun o kurbanın etinden yer.

Kurban kesmek farz mı? Kurban kesmenin önemi nedir? sorularını cevaplamaya çalıştık. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...