Tgrt Haber
16 Temmuz 2021 11:20

Kurban nasıl dağıtılır? Kurban eti ihtiyaç sahiplerine nasıl pay edilir?

Kurban Bayramı yaklaşırken kurban ibadetini gerçekleştirecek olan vatandaşlar ‘’Kurban nasıl dağıtılır?’’ sorusunu merak etmeye başladı. İhtiyaç sahiplerine kurbanından dağıtmak isteyenler kurban eti nasıl pay edilir sorunun cevabını arıyor.

Kurban nasıl dağıtılır? Kurban eti ihtiyaç sahiplerine nasıl pay edilir?
kurban,kurban kesmek,kurban ibadeti,kurban bayramı,kurban nasıl dağıtılır?

Kurban kesmek, Müslümanların Allah’a şükretmesine, boyun eğmesine ve varlığına inandığını göstermesine vesile olan bir ibadettir. Hem kişi hem de toplum için fayda sağlayan bir ibadet olan kurban, yardımlaşmayı ve dayanışmayı artırır. Kurban Bayramı vesilesiyle kurban kesmeye imkanı olmayan ve maddi durumu düşük olan insanlara yardım etmek isteyenlerin aklında ‘’Kurban eti nasıl dağıtılır? Kurban nasıl pay edilir?’’ soruları belirmeye başladı. İşte kurban et nasıl dağıtılır? sorularının cevapları...

KURBAN NASIL DAĞITILIR?

Kurban dini olarak Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade etse de sözlükte yakınlaşmak anlamına gelmektedir. Müslümanlar Allah rızası için kurban keserek O’na yakınlaşmayı amaçlar. Hac suresinde Allah, “Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin” buyurarak Müslümanları dayanışmaya teşvik eder. Kurban kesen kişi kestiği hayvanın etinden yiyebilir ancak bir kısmına da bakmakla yükümlü olduklarına ve ihtiyaç sahiplerine dağıtması gerekir. Bu nedenle Müslümanlar kurban ibadetini gerçekleştirirken aynı zamanda yardımlaşmayı da amaçlıyor. Kurban ibadetinin yaklaşmasıyla ''Kurban nasıl dağıtılır?'' soruları yükselmeye başladı. Kurban etini ihtiyaç sahiplerine dağıtırken:

  • Kurban kesen kişi Allah rızası için kestiği kurbanı üç eşit parçaya bölmelidir,
  • Parçalardan ilkini kendi ve bakmakla yükümlü olduğu; eşi, çocukları ile birlikte tüketmelidir,
  • Kurbanın ikinci parçasını maddi durumuna bakılmaksızın akraba, dost ve komşularına vermelidir,
  • Kurbanın üçüncü parçası ise kurban kesemeyen ve fakir olan kişilere dağıtılmalıdır.

Kurban kesen kişinin maddi durumu yeterince iyi değilse ve bakmakla yükümlü olduklarının ihtiyacını karşılayamıyorsa kurban etini dağıtmasına gerek yoktur. Kurbanını evde ailesiyle birlikte tüketmesinde bir sakınca olmaz.

Kurban nasıl dağıtılır? Kurban eti ihtiyaç sahiplerine nasıl pay edilir?

KURBAN İBADETİNİN FAYDALARI

Allah için kurban kesmek kazandırdığı sevapların yanında toplum için de birçok fayda sağlar. Kurban ibadetinin sağladığı yararlar:

  • Toplumda dayanışma, kardeşlik ve yardımlaşma ruhunu diri tutar,
  • Sosyal adaletin gerçekleşmesi sağlar,
  • Et satın alma imkanı hiç bulunmayan yoksullar faydalanır, 
  • Zengine malını Allah’ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir,
  • Müslümanları cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır.,
  • Fakirin de kurban vesilesiyle Allah’a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlığa düşmemesine olanak sağlar,
  • Yoksulların kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.

Kurban eti nasıl dağıtılır? İhtiyaç sahiplerine kurban eti nasıl pay edilir? sorularının cevaplarını güvenilir kaynaklardan hazırladık. Siz de kurban eti dağıtmakla ilgili sorularını yorumlara yazabilirsiniz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...