Tgrt Haber
09 Ağustos 2022 13:23 - Güncelleme : 09 Ağustos 2022 15:49

Lösemiden ölen asker 30 yıl sonra şehit sayıldı, SGK’ya takılan karar ailenin hayatını altüst etti

Vatani görevini yaparken löseminden hayatını kaybeden Şerafettin Karataş ile ilgili 30 yıl sonra iki mahkemenin farklı karar vermesi acılı ailenin hayatını alt üstü etti. İlk mahkeme kararı ile memur olarak atanan ailenin yakınları ikinci mahkeme kararıyla görevden alındı. SGK'nın itirazlarına takılan aile isyan etti.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Lösemiden ölen asker 30 yıl sonra şehit sayıldı, SGK’ya takılan karar ailenin hayatını altüst etti
Lösemi,Askerlik,Şehitlik,Şerafettin Karataş

ÖZEL HABER | GÜLDEN KILIÇ

Vatani görevi sırasında rahatsızlanıp hayatını kaybeden Şerafettin Karataş’ın ailesi yıllar sonra ‘şehitlik’ tartışması nedeniyle bir kez daha yıkıldı. SGK’nın Karataş’ı “şehit” kabul etmemesi üzerine açılan davada ilk mahkeme “şehit” derken bir üst mahkeme “şehit değil” kararı verdi. Devlet memurluğuna atanan şehidin oğlu ve kardeşinin görevlerine ise son verildi. Acılı aile ikinci kez şoke oldu. 

SGK BAŞVURUYA CEVAP VERMEDİ

Şerafettin Karataş, sağlık kontrolünden geçerek 30 Mayıs 1989’da Mersin’de vatani görevini yapmaya başladı. Ancak yaklaşık 1 yıl sonra rahatsızlanan Karataş, hastaneye kaldırıldı. Akut lösemi olduğu ortaya çıkan Karataş, 15 gün sonra 15 Mayıs 1990 tarihinde hayatını kaybetti. Bunun üzerine acılı aile Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) 5434 sayılı yasa gereğince Şerafettin Karataş’ın şehit kabul edilmesi için başvuruda bulundu. Ancak SGK’dan herhangi bir cevap alamadı. 

MAHKEME LÖSEMİDEN ÖLÜME ‘ŞEHİTTİR’ DEDİ

Aile, oğullarını şehit sayılması için yargının yolunu tuttu. Ankara 11. İdare Mahkemesi, 6 Şubat 2020’de Şerafettin Karataş’ın görev şehidi olduğuna karar verdi. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) uygulamalarına ve iç içtihatlara atıf yaptığı kararında, Şerafettin Karataş’ın askerliğe sağlıklı bir şekilde başladığına, askerlik esnasında görülen hastalığın zamanında fark edilmediğine ve ivedilikle hastaneye sevk edilmediğine dikkat çekti. Askerlik şartlarının ve sorunun geç farkedilmesinin hastalığın ilerlemesine neden olduğunu belirten mahkeme, hastalığın vazifeden kaynaklanmadığının altını çizerken, “Lösemi askerlik görevinin tesir ve etkisiyle ilerlemiştir” sonucuna vardı.

Lösemiden ölen asker 30 yıl sonra şehit sayıldı, SGK’ya takılan karar ailenin hayatını altüst etti

30 YIL SONRA TÖREN DÜZENLENDİ

Ankara 11. İdare Mahkemesi’nin ‘şehit’ kararının ardından Karataş için tam 30 yıl sonra tören bile düzenlendi. Ailenin başvurusu ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında şehidin oğlu İbrahim Karataş ve kardeşi İsmail Karataş açıktan memur olarak atandı. İbrahim Karataş Maliye Bakanlığına ve İsmail Karataş Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda göreve başladı. Ancak 16 ay boyunca memur olarak çalışan şehidin oğlu ve kardeşinin hayatları, SGK’nın başvurusu ve bir üst mahkemenin aldığı kararla alt üst oldu. 

SGK İTİRAZ ETTİ, OĞLU VE KARDEŞİNİN HAYATI ALTÜST OLDU

SGK ilk mahkemenin “şehit” kararına itiraz ederek dosyayı Ankara Bölge İdare Mahkemesi 11. İdare Dava Dairesi’ne taşıdı. Daire, Şerafettin Karataş’ın ölüm durumunun bünyesel olduğu ve askerlik vazifesinin etkisiyle meydana gelmediği gerekçesiyle “Şehit değildir” kararı verdi. 

“Şehit değildir” kararının ardından, şehidin oğlu ve kardeşinin görevlerine, memurluğa alınma şartlarını taşımadıkları gerekçesiyle son verildi. Şehidin kardeşi İsmail Karataş, “Hayatımız alt üst oldu. Önce şehit dediler sonra değil dediler. Şehit yakını olduğumuz için hizmetli memur olarak atandık, sonra memurluktan alındık. Biz de insanız ve mağdur olduk. Hem madden hem de manevi olarak derinden sarsıldık” dedi.

Aile dosyayı Anayasa Mahkemeisne taşıdı. Son noktayı yüksek mahkeme koyacak. Askerlik görevi yapılırken hastalıklardan kaynakları ölümlerin şehitlik kapsamına alınıp alınmayacağına ilişkin Anayasa Mahkemesinin vereceği karar benzer davalar için örnek olacak. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Bi okur 9 Ağustos 2022 14:57

Bu nasıl iştir be, mahkeme kararları bir birini tutmuyor, yazık değil mi o insanlara geride kalanlara

Kemel colak cumhur baskanimizin inşallah haberi olur bu durumdan reisin kirmizi cizgisi bu ulkenin sehidi ve gazisi sayin cumhur baskanimiz bu konuya el kor inşallah 9 Ağustos 2022 14:51

Cumhurbaşkanımızin haberi yoktur diye umut ediyorum sayin cumhurbaskanimizin kirmizi cizgisi sehit ve gazi bu duruma el koyar inşallah

Hakan 9 Ağustos 2022 14:47

Utanc verici hassasiyetlerimize dokunmayin

Ismail 9 Ağustos 2022 14:39

Bu adalet birgun herkese lazim olur mazlumun ahini alma

Sema 9 Ağustos 2022 14:23

Hak yerini bulur yüreğinizi ferah tutun sosyal güvenlik kurumu şehit yakınlarını verdiği haklar fazlamı gelmiş ki

Asya 9 Ağustos 2022 14:11

Şehitlerimizin ve gazilerimizin hakları ödenmez emanetlerin sahip çıkmak bu vatanın boynun borcu 1990 senesinde teknoloji bukadar yoktu giden 18 ayda toplasan. 3-5 gelmezdi bu vatan hastalıkla ölenide şehitlik verir o zamanın zor şartlarda hasta olması normaldir kardeş.

Cengiz 9 Ağustos 2022 14:08

Askerliğe elverişli raporu verilerek askere alınan her asker birliğinde vatani görevini yaparken Rahmetli olursa yüce ALLAH katında şehittir ve hakları verilmelidir

Burcu 9 Ağustos 2022 14:04

Cumhur başkanımız şehit yakınları ve gazilere yapılan muamele bana yapılmış sayarım dedi bakan hanım isimler değil vazifeyi laiğiyle yapanlara bu vatan minetar

Sonraki Haber Yükleniyor...