Tgrt Haber
23 May 2014 15:05

Maden işçisi faciadan nasıl kurtulduğunu anlattı

Soma'daki facianın yaşandığı maden ocağında işi bittiği için mesaisini 10 dakika erken bırakan Ramazan Taşdelen, bu sayede hayatta kaldı.

Maden işçisi faciadan nasıl kurtulduğunu anlattı
maden faciası, soma maden faciası, soma faciası, işçi, ramazan taşdelen

Manisa'nın Soma ilçesinde facianın yaşandığı maden ocağında işi bittiği için mesaisini 10 dakika erken bırakan Ramazan Taşdelen, bu sayede hayatta kaldı. Olayda iki eniştesi yaşamını yitiren Taşdelen'in dumandan etkilenen kardeşi ise tokatla ayıltılarak kurtarıldı. Balıkesir'in İvrindi ilçesi Çukurlar Mahallesi'nde yaşayan Taşdelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahalledeki 70 haneden pek çok kişinin, faciaya kadar söz konusu ocaktan geçimini sağladığını söyledi. Mahalleden ikisi kardeş, ikisi de eniştesi olmak üzere 11 kişinin öldüğünü belirten Taşdelen, şöyle devam etti:
"Madene işçi bulan taşeron firmaların görevlileri, köyleri gezer, 'Bizimle çalışır mısınız' diye sorar. Çalışmayı kabul edenlerin listesini alıp evrak isterler. Başmühendisin başında olan bir konseyin karşısına çıkan adaylar, boyuna, yaşına, fiziğine göre 'çalışabilir raporu' aldıktan sonra işe başlar. Yeni gelenleri düz işçi olarak alıyorlar. Sonra zamanla unvan veriliyor. 'Birinci sınıf', 'ikinci sınıf', 'usta' diye ayrılıyor. 9 yıldır bulunduğum halde 'ikinci sınıf usta' maaşıyla bin 700 liraya çalışıyordum. Maaşlar bin 300 liradan başlıyordu." Taşdelen, 2004 yılından sonra tüccarların tütün almaması ve hayvan fiyatlarının düşmesi nedeniyle Çukurlar'dan birçok kişinin geçimini madende çalışarak kazandığını aktardı.
Facianın yaşandığı gün, hayatını kaybeden iki eniştesi ve baygın çıkarılan kardeşinin bulunduğu yerden, işini bitirdiği için 10 dakika erken çıktığını anlatan Taşdelen, şunları kaydetti:
"Aşağıda işimi bitirdim, çıktım ve 10 dakika sonra hareketlenme oldu. Ambulanslar gelmeye başladı. Aşağıda patlama oldu. 'Elektrik trafosu' dediler ama olmadığını herkes biliyordu. Kardeşimden umudumu kesmiştim. Havanın yönünü değiştirip birçok kişinin hayatını kurtardılar. Kardeşim ve iki damadımızın olduğu yerdeydim. Allah bizi bu faciadan korudu. Kurtarma ekiplerine yardım ettim. Maden kapısından sonra yaşananlar anlatılır gibi değil. Böylesine bir olaya daha önce hiç tanık olmamıştım. 4 yıl aynı gaz maskesini taşıdım. 4 yılda bir kez bakım gördü. Aynı maskeleri taşımaya devam ettik. Faciada zaten takan da takmayan da vefat etti. Maske takanlar 15-30 metre gidebilmiş ve yere yığılmış. Gaz maskesi içerideki ekip sayısı kadar olsaydı belki daha iyi olurdu." Bundan sonra madende çalışmayı düşünmediklerini söyleyen Taşdelen, "Köyümüzde 40 kişi madende çalışıyordu. 11 gencimiz bu faciada can verdi. Köyümüz için maden artık bitmiştir, buraya kadar" değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...