Tgrt Haber
17 Ağustos 2022 09:58 - Güncelleme : 17 Ağustos 2022 11:13

23 yıl önce hayat durdu! Acılar bir kez daha tazelendi: Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anıldı

17 Ağustos 1999'da büyük can ve mal kaybına neden olan Marmara Depremi'nin 23'ncü yıl dönümünde, acılar bir kez daha tazelendi. Merkez üssü Gölcük olan 7.6 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybeden 17 bin kişi, depremin olduğu 03.02'de, Kocaeli, Yalova, Sakarya ve İstanbul'da anıldı. Düzenlenen törenlerde depremde hayatını kaybedenleri temsilen meşale ve mumlar yakılırken dualar edildi.

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: TGRT Haber / İHA
Marmara Depremi,Gölcük,Avcılar,istanbul,Yalova,Sakarya,Kocaeli

Marmara'da büyük can ve mal kaybına neden olan 1999 depreminin üzerinden onca yıl geçmesine rağmen acılar hala tazeliğini koruyor. 17 Ağustos 1999'da 03:02'de merkez üssü Gölcük olan 7.6 büyüklüğündeki 45 saniye süren Marmara Depremi, sadece Kocaeli’nde değil, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir bölgede hissedildi. Resmi bilgilere göre 17 bin 480 kişi öldü, 23 bin 781 kişi yaralandı; 505 kişi sakat kaldı, 285 bin 211 ev, 42 bin 902 iş yeri hasar gördü. 2010 yılında yayınlanan Meclis Araştırması Raporu'nda ölen kişi sayısı sayısı 18 bin 373 olarak güncellendi.

Büyük Marmara Depremi'nin 23'ncü yıl dönümünde İstanbul, Kocaeli, Yalova ve Sakarya'da, acılar bir kez daha tazelendi. Depremin yaşandığı 03.02'de yurdun birçok bölgesinde düzenlenen anma törenlerinde, hayatını kaybedenleri temsilen meşale ve mumlar yakılırken dualar edildi.

MERKEZ ÜSSÜNDE ANMA

Depremin merkez üssü olan Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, hayatını kaybedenler saat 03.02’de Kavaklı sahilinde bulunan alanın önünde anıldı. Hayatını kaybeden tüm deprem şehitleri için dualar edildi. Törenin ardından konuşan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen, asrın felaketi olarak nitelendirilen depremin üzerinden 23 yıl geçti. 45 saniye insan hayatında çok kısa bir süre. Ancak biz Gölcüklüler için unutulmayacak, bizim yakınlarımızı, sevdiklerimizi yitirdiğimiz bir zaman parçası. Aradan geçen 23 yıldan sonra saat yine 3’ü 2 geçe Gölcük’te acılar hala taptaze ve diri. Bu zaman zarfında aslında maddi anlamda kaybedilen ne varsa her şeyin geriye geldiği ancak sevdiklerimizi, yitirdiklerimizle maalesef bir daha kavuşma imkanımız yok” diye konuştu.

23 yıl önce hayat durdu! Acılar bir kez daha tazelendi: Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anıldı

İSTANBUL AVCILAR'DA HAYATINI KAYBEDENLERİ TEMSİLEN MUMLAR YAKILDI

Yıkımın yaşandığı bölgelerden biri olan İstanbul'un Avcılar ilçesinde, depremde hayatını kaybeden vatandaşların isimlerinin yazılı olduğu mermer blok önünde saat 03.02’de etkinlik gerçekleşti. Deprem sırasında Avcılar'da hayatını kaybeden 246 kişiyi temsilen meşale ve mumlar yakılırken etkinlikte konuşan Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, “Bundan 23 yıl önce Avcılar'da da Avcılarlı hemşehrilerimizin ölümüyle sonuçlanan bir deprem gerçekleşti. Deprem Avcılar'dan çok uzaklarda Gölcük'te gerçekleşti ve işte hemen önünde bulunduğumuz alanda ismi zikredilen 247 insan yaşamını yitirmişti. Bugün özellikle bu saatte burada olmak bu acıyı unutmadığımızın, unutulmadığının açık göstergesi” dedi.

23 yıl önce hayat durdu! Acılar bir kez daha tazelendi: Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anıldı

YALOVA'DA SESSİZ YÜRÜYÜŞ

Marmara Depremi'nin en çok etkilediği kentlerden biri olan Yalova'da da felaketin 23. yıl dönümü nedeniyle anma programı düzenlendi. 2 bin 504 kişinin hayatını hayatını kaybettiği deprem anma programı sessiz yürüyüşle başladı. Yalova Müftülüğü görevlileri ise Kuran-ı Kerim ve ilahiler okudu. Saatler depremin meydana geldiği 03.02'yi gösterdiğinde ise depremde hayatını kaybedenler için dualar edildi.

23 yıl önce hayat durdu! Acılar bir kez daha tazelendi: Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anıldı

SAKARYA'DA ELLER SEMAYA AÇILDI

Sakarya'da anma programı Sakarya Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirildi. Programda Kur’an-ı Kerim tilaveti, ilahi ve kasideler okundu. Program, deprem sonrasında çekilen görüntülerden oluşan kesitler ve AFAD’ın bilgilendirme filmlerinin izletilmesiyle devam etti. Anma programı saatler 03.02'yi gösterdiğinde ise Sakarya İl Müftüsü Hasan Başiş'in depremde hayatlarını kaybedenler için dua ettirmesiyle son buldu.

23 yıl önce hayat durdu! Acılar bir kez daha tazelendi: Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anıldı

Kaynak: TGRT Haber / İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...