Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Haziran 2021 11:06

Marmara'nın derinliklerine inildi! Müsilaj oksijeni 2,5-3 saatte bitiriyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen müsilaj(deniz salyası) sorunuyla ilgili araştırma yapan MARMOD Projesi Bilim-2 Gemisi ilk kez Marmara ve Çınarcık Çukuru’nda 1210 metre derinlikte çok çarpıcı sonuçların elde edildiği incelemelerde bulundu.

Marmara'nın derinliklerine inildi! Müsilaj oksijeni 2,5-3 saatte bitiriyor
Müsilaj,Deniz salyası,Marmara Denizi

Halk arasında deniz salyası olarak bilinen müsilaj, Marmara Denizi’ni tamamen kaplamasıyla Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Küresel ısınma ve çevre kirliliğinin neden olduğu ve bir doğa olayı olan müsilaj, inceleme ve temizleme işlemleri sürüyor.

1210 METRE DERİNLİKTE İNCELEME

En son Bilim insanları, MARMOD Projesi kapsamında bulunan Bilim-2 Gemisi ile ilk kez Marmara ve Çınarcık Çukuru’nda 1210 metre derinlikte incelemelerde bulunuldu. 100 metre derinliğinde özellikle üstteki 30 metresinde müsilaj’ın (deniz salyası) yoğun olduğunu, tabakanın, sediman yüzeyine oturmadığını, dip sularında bir miktar oksijenin az da olsa bulunduğunu, ciddi bir hidrojen sülfür birikimin bulunmadığını belirledi

OKSİJENİ 2.5-3 SAATTE BİTİRİYOR

İlk kez Marmara’nın en derin noktasında deniz tabanında örnekleme yapan bilim insanları, burada da bir hidrojen sülfür birikimine rastlamazken, çok az miktarda oksijenin hala Akdeniz suları ile Çınarcık Çukuru’na giriş yaptığını tespit etti. Müsilaj örneği üzerinde yapılan deneyde, müsilajın oksijeni 2,5-3 saatte tükettiği bilimsel olarak kanıtlandı

“MARMARA’NIN OKSİJENİ AZALMIŞ DURUMDA”

Kuzey Marmara’da müsilajın henüz 30 metre altına inmediğini, dibe inmesinin Marmara için kötü bir haber olabileceğini belirten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, “İlelebet orada kalacaktı ve bir oksijen faturası çıkaracaktı sisteme. Zaten bir nebze oksijeni kalmış Marmara’nın derinlerine yine bir yük getirecekti. Şu an böyle olmadığını gördük" dedi.

DENİZİN OKSJEN SEVİYESİ ARTTIRILIYOR

Marmara Denizi'ni aylardır etkisi altına alan müsilaj sorunuyla mücadele Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilaj temizleme çalışmaları kapsamında yeni bir uygulama geçildiğin açıklamıştı. 
Bakan Kurum, “Bu çerçevede pilot uygulamalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bugün de 4'ü İzmit Körfezi'nde (Kumla Deresi, Kilez Deresi, Seka Park ve Tütünçiftliği) olmak üzere biri Pendik Marina'da 5 noktada daha önce Kanada'da uygulaması yapılmış, oradaki göllerde, akarsularda, nehirlerde başarılı olmuş, oralardaki alglerin azalmasına, yine oradaki yaşam kaynağının, oksijenin artarak devam etmesine imkan sağlamış bir çalışma var. Bu çalışmayı önemsiyoruz. Bu çalışma çerçevesinde denize hep beraber bıraktığımız cihazlarla denizdeki oksijen seviyesini artıracak adımları atıyoruz” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...