Tgrt Haber
24 Haziran 2022 09:00 - Güncelleme : 25 Haziran 2022 00:26

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

Marmaris’te farklı noktalarda devam eden yangına müdahalede 4. güne girildi. Binlerce personelin müdahale ettiği yangına havadan sabahın ilk ışıkları itibari ile havadan söndürme çalışmalarına hız kesmeden devam edildi. 2022 yılında kurulan Orman Kurtarma Timi (ORKUT) ilk kez Marmaris'te sahaya inerken yangında bir kişi gözaltına alındı. Şüpheli aile arasındaki ticari bir husumetten dolayı olayı gerçekleştirdiğini söyledi. Alevler rüzgarın etkisiyle Marmaris güzergahına doğru ilerlemeye başladı. Yangının duman ve külleri Marmaris ilçe merkezine ulaşırken kardeş ülke Azerbaycan orman yangınlarıyla mücadeleye destek için gönderdiği amfibi uçak Muğla’ya gelerek yangına müdahalede bulunmaya başladı. Asparan mevkisinden ilçe merkezine gelen yol trafiğe kapatılırken ilçe merkezine ulaşım İçmeler Mahallesi'nden sağlanıyor. Ayrıca yangın nedeniyle Datça-Marmaris karayolu da trafiğe kapatıldı. Ormanı yaktığını itiraf eden Sacit Ayhan, işlemlerinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan AFAD Marmaris'te etkili olacak şiddetli rüzgara karşı bölgedeki vatandaşları uyarırken, kriz bölgesine giden Cumhurbaşkanı Erdoğan Dalaman, Fethiye, Köyceğiz ve Seydikemer'deki yangınların kontrol altına alındığını duyurdu. Yangında soğutma çalışmalarının başlatıldığı bildirildi.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: İHA/AA
marmaris,orman yangını

Yeşil vatanı savunmak için amansız mücadele sürüyor. 21 Haziran saat 20.00’de Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Bördübet Koyu Adalar mevkiinde başlayan yangın rüzgarın şiddeti ile büyüyerek geniş bir alana yayıldı. Ekiplerin canla başla yangını söndürme çalışmalarının sürdürdüğü bölgede sabah saatlerinden itibaren havadan müdahale eden uçak ve helikopter sayısı arttırıldı.

SOĞUTMA İŞLEMİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, akşam saatlerinden itibaren iki kez havadan yangın alanını incelediklerini belirterek, “Her iki incelememizde de bizi kaygılandıracak bir olumsuz durum olmadığını gördük. İnşallah bu geceyi de bu şekilde geçirdiğimizde yarın sabah gelinen son noktayı paylaşmış olacağız. Bu olumlu seyrin devam etmesini diliyorum” dedi. Bakan Kirişçi, yangının kontrol altına alındığını ve soğutma işlemlerinin sürdüğünü belirtti.

Bakan Kirişci, yanan alanla ilgili bilgi vererek şöyle konuştu: Net olarak ‘burası tamamen yanmış’ denilen yerlerin dışında kısmen yanmış ama içinde bölümlerin olduğu alanlar var. Yaklaşık 4 bin 500 hektar alanın yandığını söyleyebiliriz. 72 saat dolmadan bu çalışma tamamlanmış oldu.

ÇİĞERLERİMİZİ YAKAN CANİ CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Orman yangınını çıkardığı iddiasıyla gözaltına alınan ve her şeyi itiraf eden Sacit Ayhan isimli kişi, sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edildi. Buradaki işlemlerinin ardından tutuklanan Ayhan, cezaevine gönderildi.

AFAD'DAN ŞİDDETLİ RÜZGAR UYARISI

Marmaris'teki orman yangınıyla mücadele devam ederken, zaman zaman şiddetini artıran rüzgar alevlerin söndürülmesine engel oluyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) konuya ilişkin yeni bir uyarıda bulundu. AFAD'dan yapılan açıklamada, "Marmaris'te bugğn şiddetli rüzgar olacağı tahmin edilmektedir. Yangın alanlarına yakın bölgede yaşayan vatandaşlarımız tedbirli olmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

CUMHRBAŞKANI ERDOĞAN: 4 BÖLGEDE YANGIN KONTROL ALTINDA

Öte yandan yangınla ilgili son durumu yakından takip eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmaris'teki Hisarönü Mahallesi Değirmenyanı mevkisindeki Yangın Koordinasyon Merkezinde açıklamalarda bulundu. "Dalaman, Fethiye, Köyceğiz ve Seydikemer'de çıkan orman yangınlarının kontrol altına alındığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, orman yangını çıkaran kişilerin idamına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bunu tartışmalı ve üstünde durmalıyız. Bu iş önemli, sadece orman değil hayvanlar da yanıyor. Yangını çıkaran kişi tutuklandı. Bunun cezası neyse o. İdamsa idam."

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

"BÜYÜK ÖLÇÜDE SIKINTI GİDERİLMİŞ DURUMDA"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci şu ifadeleri kullandı;

Büyük ölçüde sıkıntı giderilmiş durumda ama son sözü söyleyebilmek için bugünü takip etmek durumundayız. 40'ı helikopter 61 hava aracı hizmet veriyor. Gerek Katar 3 adet helikopteri ulaştı, şu anda sahada. Bir adet de kardeş ülke Azerbaycan'a ait uçak hizmetini sürdürüyor. Toplam 453 arazöz var. Toplam araç sayısı bakımından da adım atacak yer yok 1148. 3 bin 800 civarında personel görevli.

Biz bir yardım çağrısına çıkmadık ama başta İsrail olmak üzere, Romanya ve Avrupa'nın ilgili birimleri bize bu konuda yardımcı olmak adına teklifte bulundu. Fakat şu anki olumlu seyirden dolayı biz şimdilik yardım tekliflerini beklemede tutuyoruz. İnşallah güzel habere yaklaşırız. Bu rüzgarın ne yapacağıyla ilgili kesin bir şey söylemek mümkün değil.

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

EN BÜYÜK RİSK ÖĞLEDEN SONRA ÇIKACAK RÜZGAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise şu değerlendirme bulundu:

En önemli mesele yangın başladığı anda orman teşkilatımız çok kısa bir sürede müdahale etti. Bu kısa müdahale yangının daha geniş alanlara yayılmasını engelledi. Akredite sivil toplum kuruluşlarıyla birlikteydik, önemli bir tespiti söylediler. Biz yangın alanlarına sivil halkın girişini engelledik. Çok profesyonel bir çalışma oldu. Yani aman birisine bir şey olacak mı endişesinden ziyade eğitim alan ekiplerin koordinasyonu çok iyi oldu. Hava ve kara koordinasyonu burada çok iyi oldu. Olağanüstü bir koordinasyon ortaya koydular. Şu anda Sayın Bakanımızın dediği gibi 1 bölge var. En büyük riskimiz öğleden sonra çıkabilecek rüzgar. Biz onun oluşturacağı sonuçlarla ilgili tedbirleri almaya çalışıyoruz. Bu bölgeye gelip de buranın hassasiyetini yaşamayıp, bir söz söyleyip de boş takıldı olsun ne olursa olsun diyenler var. Bizim zihnimizi en çok meşgul eden budur.

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

"BURADA HELİKOPTE-UÇAK YOK DEMEK BİR YALANDIR"

Bir yalan metre icat edilse, herhalde Türkiye'de afetlerle ilgili söylenen yalanlar üzerinden en büyük cirosunu yapar. İkincisi bir partinin genel başkan yardımcısı, ki partinin genel başkanının sözcüsüdür. Siyasetin kendi adına kuralları var. Buraya gelip burada helikopter, uçak yok demek bir yalandır. İkinci büyük yalan yangının riskinin nereye olduğunu bilmeden bu yangını burada bu yangını Cumhurbaşkanlığı'nın Otluk Koyu'ndaki yeri için bütün hava uçaklarını yapıyor diye bir zihnimizle dalga geçmek, iki milletle dalga geçmez, üç bunla yapılan büyük mücadeleyi ortaya koyanların emeğine bir gram saygı göstermeden böyle bir değerlendirme ortaya kuymak herhalde siyaset kurumuna yakışmaz.

TBMM altında bulunan bir milletvekiline ulu orta yalan söylemek yakışmaz, Genel Başkanı'nın sözcülüğünü yapan birine hiç yakışmaz. Allah'tan korkun, kuldan utanın. Hukukun kendine ait yalana dair bir yaptırımı var ama biz Müslüman bir milletiz. Yalanı dinimiz çerçevelendirmiş ve bu konuda, gıybet konusunda, insan eti yemeye kadar bir derecelendirme ortaya koymuş. Ayıptır, günahtır, yazıktır. Onları Allah'a havale ediyoruz ve biz işimize bakıyoruz.

"ORMAN KONUSUNDAKİ CEZALAR ARTIRILMALIDIR"

Bu ormanların sahibi doğadır. Bu ormanların sahibi kimse kusura bakmasın arabasını alıp bu ormanda piknik yapayım diyen kişilerin değildir. Eline içkisini alıp, kendisini kaybedip buranın yakılmasına vesile olan kişilerin değildir. Allah rızası için piknik alanları var. Bu yasaklamalarımız hala devam ediyor. Piknik alanlarında bu yapılabilir. Bir kişi ormana girmiş ve yangını başlatmış. Mesele hem kamusal mesele hem de dünyanın ilgilendiği bir mesele haline gelmiş. Zannediyorum savcılığa sevk edilecek, mahkeme karar verecek. Bu işlerden canı yanan birisi olarak söylüyorum orman konusundaki cezalar artırılmalıdır. İdam konusu çok tartışılıyor ama idamın da kendine ait bir caydırıcılığı söz konusudur. Evet ağza hoş gelmiyor ama bu kadar sorumsuzluğunun da güçlü bir cezası olması gerekir.

GÖZALTINA ALINAN ŞÜPHELİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Muğla'nın Marmaris ilçesinde orman yangını çıkardığı iddiasıyla gözaltına alınan şüpheli S.A. sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edildi.

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

ŞEHİR MERKEZİNE KÜLLER VE DUMANLAR GELDİ

Bördübet mevkisindeki yangının duman ve külleri rüzgarın etkisiyle ilçe merkezine kadar geldi.  Körfez ve karada duman etkili olurken cadde ve sokaklarda küller birikti.

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

YOL TRAFİĞE KAPATILDI

Asparan mevkisinden ilçe merkezine gelen yol trafiğe kapatıldı. İlçe merkezine ulaşım İçmeler Mahallesi'nden sağlanıyor.  Yangın nedeniyle ayrıca Datça-Marmaris karayolu da trafiğe kapatıldı.

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

MARMARİS’TE HAVA DURUMU

MGM’nin son hava durumu raporuna göre bugün Güney Ege'de rüzgarın batı ve kuzeyden kuvvetli (40-60 km/sa) esmesi bekleniyor. Orman yangınının devam ettiği Marmaris'te en düşük hava sıcaklığı 24 derece, en yüksek hava sıcaklığı ise 34 derece olacağı aktarıldı. Bölgede nem oranı ise en düşük yüzde 31, en yüksek yüzde 73 olarak tahmin ediliyor.

13 UÇAK VE 48 HELİKOPTER MÜDAHALE EDİYOR

Sabahın erken saatlerinde havadan müdahale yeniden başladı. Rüzgarın hızının 09.00-16.00 arasında saatte 30-40 km'ye çıkacağı öngörülüyor. Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) açıklamasına göre 48 helikopter, 13 uçak ile Emniyet ve Jandarma'ya ait 20 TOMA alevlere müdahale ediyor.

BAKAN KOCA'DAN YANGINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yangına ilişkin açıklama yaptı. Bölgedeki son durumu aktaran Bakan Koca, 'Muğla’nın Marmaris ilçesi Hisarönü Bördübet mevkiinde meydana gelen orman yangınında, son durum itibariyle yangından 29 kişi etkilendi. 12 kişi olay yerindeki ambulanslarla hastaneye nakledildi, 17 kişi ise nakle ihtiyaç duymadı. Hastanede tedavisi devam eden 2 kişi var' dedi.

https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1540069912344989696?t=UTQAt8iZYoWkHwxmGfKnPQ&s=08

İKİ ADET BENZİN BİDONU ELE GEÇİRİLDİ

Marmaris ilçesinde çıkan orman yangıyla ilgili 1 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, “1988 doğumlu S.A. isimli şüpheli itiraf etti. Olay yerinde iki adet benzin bidonu ele geçirildi. Şüpheli aile arasındaki ticari bir husumetten dolayı olayı gerçekleştirdiğini söyledi. Hatta kendisini öldürmek istediğini de belirtti. Şu anda şüpheli gözaltında” dedi.

Orman yangının şüphelisi Sacit Ayhan'ın fotoğrafı paylaşıldı.

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

ORMAN KURTARMA TİMİ MARMARİS'TE

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, mayıs ayında, '2022 Yılı Orman Yangınları Hazırlık Değerlendirme Toplantısı'nda Orman Kurtarma Timi'nin (ORKUT) kurulduğunu açıklamıştı. Bu kapsamda orman yangınlarıyla profesyonelce mücadele edecek 30 Orman Bölge Müdürlüğü'nde 462 personelle 36 tim kuruldu. ORKUT ekipleri, Marmaris'te çıkan yangın için sahaya indi.

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

EGM, SOSYAL MEDYA PROVOKATÖRLERİNİN PEŞİNDE

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Muğla'nın Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangını ile ilgili sosyal medya platformlarında, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesaplar hakkında işlemlere başlanıldığını açıkladı.

EGM tarafından yapılan açıklamada, “Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve bağlı il birimlerince, kanunların verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde, suç ve suçlularla mücadele amacıyla internet ortamında 7/24 esasına göre yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsamında; 21 Haziran 2022 tarihinde Muğla ili Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangını ile ilgili sosyal medya platformları üzerinden; yangına müdahale edilmediği, otellere alan açmak için çıkarıldığı ve sabotaj söylemlerinin dolaşıma sokularak dezenformasyon faaliyetlerinin yürütülmeye çalışıldığı, kamuoyu üzerinde panik ve güvensizlik oluşturabilecek söylemlerin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot/proje hesaplar aracılığıyla yayıldığı görülmüştür” denildi.

TOMALAR DEVREDE

Aydın, Denizli ve Muğla İl Emniyet Müdürlüğü’ne ve Jandarmaya bağlı 17 TOMA da destek veriyor. Yaklaşık 6 ton su kapasitesine sahip TOMA’lar ormanlık bölgede alevlere su sıkarak, mücadeleye destek veriyor. Bölgeye gelen tankerler ise TOMA’lara su takviyesi yapıyor. Öte yandan Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca Marmaris'teki orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Sosyal medyada 'yangına uçakla müdahale edilmedi' yalanını gerek bakanlar gerek ise gelen görüntüler yalanladı.

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

ERDOĞAN ORMAN YANGININA MÜDAHALEYİ İNCELEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da eşlik etti.

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

Yeşil vatan savunmasında 4. gün: Ciğerlerimizi yakan cani tutuklandı, yangında soğutma işlemi başladı (Marmaris’te orman yangınında son durum)

Kaynak: İHA/AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...