Tgrt Haber
31 May 2021 08:58

Maskeye açık hava istisnası

Kısıtlama ve aşılar etkisini gösterdi. Gözler Kabine toplantısına çevrildi. Kulislere yansıyanlara göre; yarından itibaren kafe ve lokantalar masa sınırlanması ile açılacak. Aşısını yaptıran sinema, tiyatro ve konsere gidebilecek. Açık havada iki metrelik mesafe olması şartıyla maske zorunluluğu kaldırılacak. İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan üst düzey Türk yetkili hafta sonu kısıtlamasının 1 güne düşebileceğini söyledi.

Maskeye açık hava istisnası
koronavirüs,kısıtlama

Uygulanan tedbirler sonucunda vakalar kontrol edilebilir seviyelere indi. Kısıtlamaların ardından gözler Kabine Toplantısı’ndan gelecek haberlere çevrildi. Toplantıda restoran ve kafelerin açılması yönünde kararlar alınması bekleniyor. Açık hava düğünlerine izin verilmesi beklenirken sokağa çıkma kısıtlamasının da hafifletilecek. Buna göre iki alternatif bulunuyor. Sokak kısıtlaması ya tek güne düşürülecek ya da tamamen kaldırılacak. Aşılama çalışmalarında ise haftada 5 milyon kişinin aşılanması hedefleniyor.

TEDBİRLERİ OLUMLU SONUÇ VERDİ

Koronavirüsle mücadelede 17 günlük tam kapanma ve kısmi kısıtlamalarından ardından başarılı bir dönem geçirildi. Tedbirler sayesinde pandemi kontrol edilerek yönetilebilir duruma geldi.  Yüz bin nüfusta günlük vaka sayısı ve testlerin pozitif çıkma oranı Avrupa ülkelerine göre daha iyi duruma geldi.  Bakanlığın verilerine pozitiflik oranı yüzde 3,5’e geriledi. 20 Mayıs’tan bu yana pozitiflik oranı yüzde 5’in üzerine çıkmadı. Ocak ayından bu yana aktif vaka havuzu ilk defa 100 binin altına düştü. Salgın üreme hızında ise risk oluşturmayacak düzeyde bir artış gözlendi. Virüsün yayılma hızı ise 1’in altında. Yüz bin nüfusta görülen vaka sıklığı ise 70-80 aralığında seyrederek 100’ün altına düştü. Türkiye vaka sayılarındaki bu veriler ile Yunanistan, İsveç, Belçika ve Fransa’dan daha iyi duruma geldi.

YASAKLAR KALKIYOR

Kısıtlamaların büyük bölümünün olumlu veriler sonrası 1 Haziran’dan itibaren  kaldırılacağı belirtiliyor.  Açık havada yapılacak düğün gibi bazı etkinliklere izin verilmesi, hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması veya tek güne düşürülmesi, saat 21.00’de başlayan gece sokağa çıkma yasağının 23.00’e çekilmesi, kafe ve lokantalara masa sınırlaması getirilerek açılması, kamudaki mesai saatlerinin eski sisteme dönmesi ve saat 21.00’de başlayan gece sokağa çıkma yasağının 23.00’e çekilmesi bekleniyor. Sadece iki doz aşısını yaptıran vatandaşların sinema, tiyatro ve konser gibi etkinliklere katılmasına bir süre sonra izin verileceği düşünülüyor.

MASKEYE AÇIK HAVA İSTİSNASI

Salgında yaz planında bireysel tedbirlerin ön plana çıkarılacak. Buna göre ve kişiler arasında 2 metrelik mesafe olması şartıyla açık havada maske zorunluluğunun kaldırılabileceği de gündemde yer alan konular arasında. Bilim Kurulundaki bazı üyeler de bu duruma olumlu bakıyor.

50 YAŞ VE ÜSTÜ AŞILANMAYA BAŞLANIYOR

Öte yandan BioNTech’ten gelecek olan 30 milyon doz aşıya bağlı olarak her hafta 5 milyon kişi alınacak. Yarın 50 yaş ve üstü bütün vatandaşların aşı randevuları açılacak. Olumsuz bir durum yaşanmadığı takdirde 18 yaş üstü herkes temmuz sonuna kadar aşılanmış olacak. Sonbahara kadar BioNTech’ten gelmesi planlanan 90 milyon doz aşı ile de ikinci doz aşılar yapılacak.

Öte yandan bir yetkili İngiliz haber ajansı Reuters’a bugün saat 15.00’te koronavirüs gündemiyle toplanacak olan Kabine’de alınacak normalleşme kararlarına ilişkin açıklamada bulundu.

KAFE VE RESTORANLAR AÇILACAK MI?

İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey yetkili, “Uzun zamandır beklenen kafe ve restoranların açılması yönünde karar alınması bekleniyor” dedi.

HALI SAHALARIN AÇILMASI GÜNDEMDE

Vakaların 10 binin altına düşmesinin verdiği imkanla işletmelerin kapanma saatinin 21.00’dan daha ileri alınabileceğini belirten yetkili spor salonları ve halı sahalar gibi işletmelerin de açılmasının gündemde olduğunu söyledi.

OKULLAR AÇILACAK MI?

En kritik alanlardan birinin okulların açılması konusu olduğunu ve bu konuda iki farklı görüş olduğunu dile getiren yetkili, “İlki açılması ve 2 Temmuz’da yaz tatiline girilmesi; diğeri de vaka sayıları düşerken bulaşa neden olabilecek okulların kapalı kalması yönünde. Kabine toplantısında buna da karar verilecek” dedi.

“HAFTA SONU YASAKLARI 1 GÜNE DÜŞEBİLİR”

Sokak kısıtlamalarıyla ilgili de açıklamada bulunan yetkili, cumartesi günleri kısıtlamanın kaldırılarak hafta sonu kısıtlamaların bir güne düşürülerek Pazar günü devam edebileceğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...