Tgrt Haber
28 Temmuz 2021 14:32

Meclis’ten çarpıcı deprem raporu: 2000 öncesi yapılan 10 binadan 8'i riskli

Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’nun raporuna göre, Türkiye’de 2000 yılı öncesi yapılan binaların yüzde 79'u depreme karşı riskli çıkarken ülkedeki binalarının ise yüzde 80’i riskli olduğu tespit edildi.

Meclis’ten çarpıcı deprem raporu: 2000 öncesi yapılan 10 binadan 8'i riskli
deprem,,deprem raporu,

Deprem komisyonu çalışmasını tamamladı. 522 sayfalık raporu Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Rapor Türkiye’deki binalarla ilgili çarpıcı gerçeği gözler önüne serdi. Türkiye'de 2000 yılı öncesi yapılan her 10 binadan 8'i depreme karşı riskli çıktı.

381 OKUL DEPREME KARŞI DAYANIKSIZ

Ülke genelinde dönüştürülmesi gereken riskli konut sayısı ise raporda yaklaşık 7 milyon olarak yer aldı. Bu konutların dönüşümünün tahmini maliyetinin ise 2,3 trilyon lira olduğu belirtiliyor. Komisyon raporunda depreme karşı güçlendirilmesi gereken 381 okulun ise henüz yapılmadığına dikkat çekildi.

TOPLANMA ALANI SAYISI AZ

Özellikle büyük kentlerde açık ve kamusal alanların yeterli kapasitede olmadığına vurgu yapılan raporda toplanma alanlarının sayısının az olduğuna da dikkat çekiliyor. Yerel idarelere toplanma alanlarının vasfını değiştirmeyin uyarısı da yapıldı. Ayrıca olası bir afet anında kullanılması için bu alanların elektrik, su, tuvalet gibi altyapı ihtiyaçları hazır tutulmalı önerisi de yapıldı. Raporda ayrıca deprem zararlarının karşılanması için deprem fonunun oluşturulması tavsiyesi de yer aldı.

Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize’deki sel felaketinde yaptığı “afet bölgesine yapı yapılmaması” çağrısına benzer, “sel, kaya düşmesi ve heyelan gibi doğal olayların analizleri yapılmalı ve böyle alanlarda yapılaşmaya getirilen yasaklara uyulmalı” denildi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...