Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Haziran 2014 19:05

Mehdi Eker deniz temizleme çalışmalarına katıldı

Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında İstanbul Adalar bölgesinde temizleme çalışmaları başlatıldı.

Mehdi Eker deniz temizleme çalışmalarına katıldı
mehdi eker, deniz, temizleme,

Çalışmalara katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 240 bin metrekare alanda terk edilmiş ağ bulunduğunu söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından av sırasında veya kullanım hatası ile denize bırakılmış ağların temizlenmesi amacıyla bir çalışma başlatıldı. "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında pilot bölgeler arasında yer alan Adalar bölgesinde temizlik çalışmaları yapıldı. Projenin İstanbul Adalar bölgesindeki uygulamasına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de katıldı.
"BU PROJE TÜRKİYE İÇİN BİR İLK"
Proje için özel bir robot ve bir dalgıç tarafından gerçekleştirilen ağ temizleme operasyonunu yerinde izleyen Bakan Eker, daha sonra projeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu projenin Türkiye için bir ilk olduğunu belirten Bakan Eker, gerek çevre ve denizlerin temizlenmesi, gerekse de balıkçılığa zarar veren ve hayalet avcılık diye tabir edilen uygulamanın sona ermesi açısından bu çalışmaların çok önemli olduğunu söyledi. Adalar bölgesinde 240 bin metrekare alanda 81 noktada ya kopmuş ya terk edilmiş ağlar olduğunun tespit edildiğini aktaran Eker, balıkların gerek göç yollarında, gerek yuva yapmalarında, gerekse yumurtladıkları bölgelerde ciddi tahribat meydana getirdiğini söyledi. Türkiye'nin denizler için operasyon yapabilecek güce geldiğini belirten Bakan Eker, "Su Ürünleri ve Balıkçılık Genel Müdürlüğümüz, İstanbul İl Tarım Müdürlüğümüz birlikte Türkiye'de kamu kaynağıyla ilk defa böyle bir proje hayata geçirdik. Türkiye'de bu gemileri, bu mekanizmayı şu an için belki kendimiz üretemiyoruz ama bu teknoloji artık bizim. Denizlerimizin korunmasında, çevrenin muhafazasında artık Türkiye bu operasyonları yapabilecek güce ulaştı. Bu son derece önemlidir. Türkiye artık kendi denizlerinde istenmeyen ve bir şekilde terk edilmiş veya kopmuş veya bırakılmış olan ağları denizin dibinden topluyor" diye konuştu.
"İSTANBUL'UN DENİZLERİ 3 YILDA TEMİZLENECEK"
İstanbul'da Adalar bölgesinde pilot uygulama başlattıklarını kaydeden Eker, "Bu 3 sene sürecek bir proje. İstanbul, Muğla, Adana, Hatay ilk 4 pilot il. Arkasından Türkiye'nin diğer bölgelerinde, Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde de tespit edilen noktalarda bu ağları toplanmak suretiyle hem deniz temizlenecek hem balıkların üremelerine imkan tanınacak. Böylece balıkçılık için hayırlı, olumlu bir proje olduğu gibi denizin temizlenmesi ve çevrenin korunması açısından da yine son derece yararlı bir uygulama. Bu operasyon gemisi teknolojisiyle, robotlarıyla, dalgıçlarıyla önemlidir. Riskli, tehlikeli ama bir o kadar da uzmanlık gerektiren önemli bir başarıya imza atmış oldu arkadaşlarımız" şeklinde konuştu. İstanbul için öngörülen temizleme süresine ilişkin Bakan Eker, "Bir tane ağın çıkarılması birkaç saatlik bir işlem gerektiriyor. Bu bölgede 81 nokta var ve bu haftalar alabiliyor. Bu çok da kolay bir şey değil. Denizde 39 metre derinliğe kadar iniliyor. Dalgıçların da inmesi gerekiyor ve onlar için tehlikeli olabiliyor. Son derece itina, özen ve dikkatli çalışma gerektiren bir saha. Onun için gün vermek çok kolay değil. Biz olabildiğince hızlı bir şekilde bunu tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...