Tgrt Haber
30 Nisan 2014 17:55

Menderes Türel Antalya'yı uçuracak projelerini açıkladı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ilk basın toplantısında yapacakları projeleri anlattı.

Menderes Türel Antalya'yı uçuracak projelerini açıkladı
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, konyaaltı sahili, Yerel Yönetimler haberleri, Yerel Yönetimler,

5 yıl içinde 19 adet katlı kavşak ve 200 kilometre yeni yol yapacağını belirten Başkan Türel, en kısa sürede vizyon projelerine başlayacağını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, basın toplantısı düzenleyerek, 5 yılda Antalya'ya yapacaklarını, kısa, orta ve uzun vade projelerini anlattı. ASAT'ta gerçekleştirilen ilk basın toplantısına gazetecilerin ve medya mensuplarının ilgisi büyük oldu. Seçimin geride kaldığını, hizmet döneminin başladığını vurgulayan Başkan Türel, devir teslim töreninde de söylediği bir söylemi hatırlatarak siyasi parti rozetini belediye kapısına girmeden çıkardığını ve oy veren vermeyen herkese eşit hizmet götüreceğini tekrarladı. Seçim kampanyasında ortaya koyduğu projeleri gerçekleştirmek zorunda olduklarını ifade eden Türel, "10 yıllık siyasi yaşamımda verdiği her sözü yerine getirmiş bir siyasetçi olmanın onurunu yaşıyorum. Seçim döneminde vaat ettiğimiz projeleri vatandaşlarımızın desteği ile gerçekleştireceğiz. 5 yıl sonra böyle bir toplantıda, verdiği her sözü yerine getirmiş bir belediye başkanı olmanın vicdanı ve huzuruyla yine beraber olacağız" dedi.
ULAŞIM VE TRAFİK EN ÖNEMLİ SORUN
Antalya'nın çözüm bekleyen en önemli sorunlarının başında ulaşım ve trafik geldiğini belirten Başkan Türel, "Antalya'nın en önemli sorununun ulaşım olduğunu biliyoruz. 5 senelik uzun vadede toplamda 19 kavşak ve 200 kilometre yeni yolu Antalya'ya kazandıracağız. 5 sene sonra Antalya'ya 19 kavşağı kazandıracağız. Ancak kavşaklar tek başına yeterli değil. Yeni yollarda açarak trafik çözümüne katkı sağlayacağız" dedi. Gazi Bulvarı ve Havaalanı yolu ile Batı Çevre Yolu'nun açılmasının kısa vadede gerçekleştireceği çalışmalar arasında olduğunu vurgulayan Başkan Türel,"Özellikle Batı Çevre Yolu'nu ağır tonajlı araçların yükünü ortadan kaldırmak ve hafifletmek amacıyla kısa sürede tamamlayacağız. 6 ay ya da en geç 1 yıl içerisinde Çakırlar bölümüne kadar olan Batı Çevre Yolu kısmını açacağız. Bu bir Karayolu yatırımıdır. Ancak Büyükşehir Belediyesi'nin de söz konusu yol ile ilgili yapması gerekenler vardır. Özellikle İmar ile ilgili yapılması gereken işler vardır. Bu sorunları gidererek yolu tamamlayacağız" dedi.
GAZİ BULVARI'NA 3 ADET KATKI KAVŞAK
Gazi Bulvarı üzerinde yapılması gereken 3 adet kavşak projesini anlatan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Bulvar üzerinde 3 kavşağı yer altı yolları ile birleştirmek ve paralel yollar açarak batı -doğu istikametinde trafiği rahatlatmayı planlıyoruz. Önümüzdeki hafta Sanayi Kavşağı'nda çalışmaları başlatmayı planlıyoruz. Kepez Belediyesi önünde de bir kavşak yapılması yine gündemimizde. 2009 seçimlerinde konusu alan için sözümüz vardı. Yine gündeme aldık. 5 yıl boyunca o alan için hiçbir adım atılmadı. Biz vaadimizi gerçekleştirmek istiyoruz. Ayrıca Kızılırmak ve Yeşilırmak Çevre Yolu'nu dik kesen bulvarı Kızılırmak'tan itibaren 2 kilometrelik yer altı yoluyla birleştirmek istiyoruz. Tarım bakanımız ile de görüştük. Expo bünyesinde yapmak üzere Ulaşım bakanımızı ile de görüşerek çalışmaları en kısa sürede başlatacağız" şeklinde konuştu.
YONCA OLMAZSA 4 KATLI KAVŞAK
Gazi Bulvarında ikinci kavşağın çalışmasına da hemen başlanacağını vurgulayan Başkan Türel, "Gazi Bulvarı üzerinde yapmayı planladığımız diğer kavşak Toptancı Hal Kavşağı'dır. Orada bir Yonca Kavşak alanı müsait değilse 4 katlı kavşak yapılmasını planlıyoruz. Hal Kavşağı'nı da kısa sürede hizmete geçireceğiz" dedi. Başkan Türel ayrıca Bekir Kumbul döneminde Toptancı Hal'in yanında bir köprü açıldığını hatırlatarak, Altınova'daki imar sorunları nedeniyle köprünün devamının yapılması için yeterli hizmet verilemediğini anlattı. Köprünün yapımına katkı koyan Bekir Kumbul'a teşekkür eden Başkan Türel, " Şimdi o köprünün devamın yapılması da bizim önceliklerimiz arasında yer alıyor. Yolun açılması için talimatı verdik. İmarla ilgili bir iki küçük çalışma yapıp Gazi Bulvarı'ndan Havalimanı istikametine alternatif bir yol açılmasını söz konusu olacak" dedi.
ALTERNATİF YOLLAR RAHATLATACAK
Başkan Türel, bir başka yol çalışması olarak Expo projesi kapsamında Miletvekilliği döneminde Karayollarına önerdiği bir projeyi anlattı. Türel "Raylı Sistem Depolama alanından açılması öngörülen bir yol çalışmamız vardı. Ancak yolun depolama alanından değil Korkuteli Kavşağı'ndan yukarıdan aşağıya doğru indirmenin Karayolları yetkililerinin uyarısıyla daha doğru olduğunu gördük. Bunun adımlarını atacağız. Böylece Doğu-Batı ekseninde üçüncü havaalanı yolu açılması 2016 Expo'ya kadar söz konusu olacak. En önemlisi Kuzey Çevre Yolu dediğimiz Organize Sanayi bölgesi arkasından Alanya yoluna bağlanacak olan Çevre yolumuzdur. Ulaştırma Bakanlığımızla gereken görüşmeleri yaptık. Yatırım programına alındı. İhale çalışmaları devam ediyor. 2016 Expo'ya kadar en azından Isparta karayoluna bağlayarak sonra Alanya yolu istikametine kadar duble yol yapmak suretiyle alternatif çevre yolu yapmış olacağız" dedi. Başkan Türel, bir taraftan Batı Çevre Yolu bir taraftan Kuzey Çevre Yolu'nun tamamlanacağını, bir taraftan da Doğu-Batı ekseninde havaalanına iki alternatif yol yapacaklarını belirterek " Şimdi akla. Altınova kavşağında sıkışıklık olursa sorusu geliyor. Alternatif yollar açıldığında Altınova Kavşağı'nda sıkışıklık yaşanmayacak" dedi.
ÖZEL İDARE BİNASI TARİH OLUYOR
Başkan Türel, kentin yarayan kanası olan Özel İdare binasının Mayıs ayı ortalarında yıkımına başlayacaklarını belirterek. " Şimdiden bina önünde fotoğraf çektirin. Özel İdare binası yerine ne yapılacağı konusunda yarışma projesi açabiliriz. Ama öncelikle alana peyzaj projesini yapacağız. Antalya'nın kanayan yarası çözülecek. Özel idare binasını böylece tarihin tozlu raflarına terk edeceğiz" dedi.
HİZMET BİNASINA HEMEN BAŞLAYACAĞIZ
Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının yapımına kısa sürede başlayacaklarını anlatan Başkan Türel, "Önceki dönem binaya tek bir çivi bile çakılmadı. Bina 5 yıl içinde çürümeye terk edildi. Keşke zamanında yapılsaydı. Zamanında yapılamadığı için kamu zararı yaşandı. Gereken incelemeler başlatılacak. Hukuk nezdinde karar verilecek. Bizim derdimiz bir an önce belediye hizmet binasının hizmete açılmasıdır. Geçmişte ihaleyi alan firmayla görüşmelerimiz yapılıyor. Önümüzdeki hafta ya da gen geç 15 gün içinde inşaata yeniden başlayacağız. Böylece belediye hizmet birimleri barakalarda hizmet vermekten kurtulacak. Mevcut Büyükşehir Belediyesi ve etrafını kent müzesi kapsamında açık park olarak düzenleyeceğiz. Stat içinde ile de Spor Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Orayı yıkarak kent parkı olarak halkın hizmetine sunacağız" dedi.
VİZYON PROJELERİMİZİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel konuşmasında Vizyon projelerini de hatırlatarak özellikle, Kruvazör Limanı ve Boğaçayı Projesi'nin yapımı ile ilgili bilgi verdi. Vizyon projeleri konusunda halkın beklentileri olduğunu belirten Başkan Türel, " Projeleri hayata geçirmek için adımlarımızı atıyoruz. Kültür Bakanlığı ile Mayıs ayında görüşmelerimiz olacak. Kruvazör Liman yapılması için adım atacağız. Orta ve uzun vadede hizmete girecek bir projedir. Boğaçayı Projesini etap etap yapacağız. Özellikle Boğaçayı ile ilgili taşkın olur mu? sorusu akla geliyor.
Boğaçayı ile ilgili DSİ ile yapılan görüşmede uygun görülecek yere taşkın korumaya yönelik bir baraj yapacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak elektrik üreceğiz. Belediyemize kaynak oluşturacağız. Taşkın korumaya yönelik sıkıntıları ortadan kaldıracağız. Bu projeyi de en iyi şekilde hayata geçireceğiz. Orman bakanı Veysel Eroğlu Cuma günü Antalya'ya özellikle Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarını planlamak için geleceğini söyledi. Gazipaşa'da Cuma günü görüşüp masaya yatıracağız ve gereken adımları atacağız" dedi.
KIRCAMİ-KEPEZ-SANTRAL SORUNLARI ÇÖZÜLECEK
Başkan Türel, İmar sorunlarıyla ilgili Kırcami ve Kepez-Santral Mahalleleri'nin Planlamalarına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Kırcami için önceki dönem Büyükşehir Belediyesi'nin itirazları karara bağlanmadığını belirten Başkan Türel " Bu nedenle Kırcami'nin 25 binliği kesinleşmiş ama 5 binliği kesinleşmemiş. Planı incelemeye aldık. Eksilerini artılarını değerlendiriyoruz. Kurumlarda süreklilik olduğu anlayışı ile bizden önce yapılan projeleri bize ait değil diye tuvalet kağıdı gibi buruşturup çöpe atmayız. İşimize yarayanlardan istifade ederiz. Aklımıza yatmayanları değerlendiririz. Bize bu konuyla ilgili sunum yapılacak ve Kırcami için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Mevcut plan üzerinde çalışacaksak çok kısa sürede tamamlarız. Başka bir plan yapılacaksa da 6 ay gibi sürede tamamlamaya çalışırız. Muratpaşa Belediyesi de 1000'lik planları yaptığı sürece Kırcami'de plan sorunu kalmayacak. Ümit beyle görüşeceğiz. Bu konuda sıcaklık göstereceğine inanıyorum. Farklı bir tutum sergilerse bizde 1 senelik süreyi bekleyerek bireysel planlama hakkımızı kullanırız" dedi. Kepezaltı -Santral Mahallesi tapuları ile ilgilide konuşan Başkan Türel, " Bizden önceki dönem tapu veriyoruz deyip bir türlü tapu dağıtamadı. Seçimden önce verdiğimiz bir sözümüz var. Daire tapusu isterlerse sahip oldukları tapu hakkının iki misli taahhüt ettik. 240 metre hakkı olan kişiye 480 metre kare tapu verebileceğimizi söyledik. Bu çalışmayı tamamladığımızda halkımıza yeniden sonracağız. İki misli daire tapusu mu istersiniz, hakkımızı kadar arsa tapusu mu ? istersiniz. Vatandaş ne derse o nu uygulayacağız. Halka sorarak bu sorunu da gündemden çıkaracağız" şeklinde konuştu.
MAZERET BELEDİYECİLİĞİ YAPMAYACAĞIZ
Başkan Türel, hiçbir zaman mazeret belediyeciği yapmayacağını belirterek "Ancak sorunları çözmek ve bazı tabloları kamuoyu ile paylaşmak adına mali konularda bilgi verdi. Son 5 yılda Büyükşehir Belediyesi'nde oluşan vahim tabloyu kamuoyu ile paylaşan Başkanı Menderes Türel, bir önceki dönemden devredilen belediyenin borcunu 2 milyar 77 bin lira, personel sayısını 8 bin 642 olarak açıkladı. Son 5 yılda keyfi iptal edilen projeler nedeniyle belediyenin firmalara ödediği tazminatın 144 milyon lira olduğunu belirtti. Başkan Türel, toplantının ardından basın mensuplarına yoğun katılımlarından dolayı teşekkür ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...