Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Ocak 2016 14:41

Mesai saatlerine yeni ayar geliyor

Esnek çalışanların iş mevzuatında bulunan haklara erişebilme imkânları geliştiriliyor. İzin, hafta tatili, günlük dinlenme süresi, kreş gibi hakları güvence altına alınacak. Memur anne ve babalara da "esnek çalışma" hakkı getiriliyor.

Mesai saatlerine yeni ayar geliyor
mesai saatleri,memur,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, esnek çalışma ve özel istihdam büroları konusunda çalışma yaptıklarını belirterek, reform ve eylem planının üç aylık dönemi içindeki taahhütlerden biri olduğunu söyledi.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de mobil, esnek ve her yerden çalışma gibi kavramlar, çalışma şekillerini dönüştürmeye başladı.

Türkiye, OECD ülkeleri içinde işgücü esnekliğinde en katılar arasında yer alıyor. Bakan Soylu, mevcut sistemde uzaktan çalışma ve esnekliğin olduğunu belirtirken, bunların legalleştirilmesi gerektiği mesajını verdi. Evde çalışanların sosyal güvencesi olmadığını anlatan Soylu, bu sorunun çözülmesi gerektiğini ifade etti.

GEÇİCİ ELEMAN İMKÂNI

Meclis'te görüşülecek tasarıyla doğumdan sonra "yarı zamanlı çalışma" uygulaması hayata geçiyor. Sadece anneler değil kadın işçiler, memur babalara da "esnek çalışma" hakkı getiriliyor.

Yeni dönemde özel sektöre, personelin doğum iznine çıktığı sürede özel istihdam büroları aracılığıyla "geçici eleman çalıştırma" imkânı sağlanacak. Hükümet programında da ifade edildiği gibi esnek çalışma biçimleri geliştirilerek özellikle gençlerin istihdama katılımının önü açılacak. Çalışmanın ocak ayı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

ESNEK ÇALIŞMA NEDİR?

Esnek çalışma modelleri ülkeden ülkeye değişiyor. Günlük esnek çalışma, 8 saatlik süreye uymak koşuluyla başlangıç-bitiş saatleri arasında çalışanların taleplerine göre düzenleniyor. Örneğin, 08.00'de başlayıp 17.00'de bitebileceği gibi, 05.00-15.00 arasında çalışmak da olası. Haftalık esnek çalışmada, çalışanlar haftalık 40 saatlik çalışma süresini diledikleri gibi yayarak tamamlıyor. Aylık esnek çalışma saatleri de, 160 saat olan süreye uymak koşuluyla, istenildiği şekilde düzenlenebiliyor.

Y VE Z KUŞAĞININ YARISI MOBİL ÇALIŞACAK

Küresel alanda iletişim hizmeti sunan Unify tarafından yapılan "Yeni Çalışma Şekli" araştırmasında da esnek çalışmaya ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Mobil hayat tarzını seçen milenyum kuşağının yüzde 89'u 09:00-18:00 zamanlı bir işyerinden daha çok esnek çalışma saatleri sunan firmaları tercih ediyor.

Buna göre, 2015'te 1.3 milyar olan dünyadaki toplam çalışanın yaklaşık yüzde 37'si mobil çalışanlardan oluşuyor. Bu sayının 2020'de Y ve gelecekte Z kuşağı ile birlikte yüzde 50'lere çıkması bekleniyor. Mobil hayat tarzını seçen milenyum kuşağının yüzde 89'u 09:00-18:00 zamanlı bir işyerinden daha çok esnek çalışma saatleri sunan firmaları tercih ediyor. Bu eğilimler yeni dönemde insan kaynakları departmanlarında da dönüşümü beraberinde getirecek

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...