Tgrt Haber
24 May 2022 22:17 - Güncelleme : 24 May 2022 23:54

Meteoroloji'den 2 bölgeye 'toz taşınımı' uyarısı: Hayatı olumsuz etkileyecek

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden (MGM) yapılan son değerlendirmelere göre, 2 bölge için "toz aşınımı' uyarısında bulunuldu. Görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle sürücülere dikkatli olunması çağrısı yapılırken, yaşlılar ve astım hastalarına da dışarıda dolaşmamaları uyarısı yapıldı. İşte yurt genelinde hava durumunun ayrıntıları...

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber / İHA / AA
Meteoroloji'den 2 bölgeye 'toz taşınımı' uyarısı: Hayatı olumsuz etkileyecek
Meteoroloji,hava durumu

Yaz mevsimine sayılı günler kala Türkiye'de beklenen sıcaklar henüz gelmedi. Bazı illerde mayıs ayında kar sürprizi yaşanırken, birçok ilde de sağanak etkili oluyor. Tüm bunların yanı sıra bir de toz aşınımı alarmı verildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: yurt genelinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, bu gece saatlerinde Doğu Anadolu’nun doğusu ve Tekirdağ çevreleri ile Balıkesir, Çanakkale ve Adana’nın kuzey ilçelerinin; çarşamba öğleden sonra Akdeniz’in iç kesimleri ve Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Rize, Kars, Ardahan ve Ağrı çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. 

Hava sıcaklığının iç ve doğu kesimlerde 2 ila 4 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı, Kıyı Ege’de mevsim normallerinin üzerinde, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin edilirken, rüzgarın genellikle kuzeyli, Akdeniz kıyıları ile Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda güneybatıdan (Lodos) kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

METEOROLOJİ'DEN TOZ TAŞINIMI UYARISI

MGM’den yapılan açıklamada “Doğu Anadolu’nun güneydoğusu ile Güneydoğu Anadolu’nun doğusunda toz taşınımı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denildi.

Yaklaşık bir haftadır Irak'ta etkili olan kum fırtınası Şırnak merkez, Silopi, İdil ilçesinden sonra Cizre’yi de etkisi altına aldı. Cizre, Irak tarafından gelen toz bulutunun etkisi altında kaldı. Sabaha karşı aniden tüm Cizre'yi etkisi altına alan toz bulutu nedeniyle gündüz geceye döndü, vatandaşlar evlerinin ve iş yerlerinin pencerelerini kapatıp ışıklarını açarak ortamı aydınlatmaya çalıştı.

SÜRÜCÜLER, YAŞILAR VE HASTALAR DİKKAT!

Toz bulutunun büyük ölçüde etkisini gösterdiği ilçe merkezinde görüş mesafesinin düşmesi ile birlikte araç sürücüleri kazaya neden olmamak için hız limitlerini düşürüp araç farlarını yakarak yollarına devam etti. Yetkililer belediye vasıtasıyla yaşlı, küçük ve astım hastalarının dışarıda gezmemeleri yönünde uyarı anonsu yaptı. İlçeyi etkisi altına alan kum fırtınası nedeni ile pandemi sonrası maske kullanmayan vatandaşlar tozdan etkilenmemek için uzun bir aradan sonra maske takmak zorunda kaldı.

Toz aşınımının etkili olduğu Siirt'te olumsuzluklar yaşandı. Bazı bölgelerde özellikle görüş mesafesi düşerken, sürücüler zor anlar yaşadı. Evlerin balkonları ve araçlar tozla kaplandı.

Meteoroloji'den 2 bölgeye 'toz taşınımı' uyarısı: Hayatı olumsuz etkileyecek

Kaynak: TGRT Haber / İHA / AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...