Tgrt Haber
25 Aralık 2013 11:39

Meteorolojiden 'yüksek basınç merkezi' açıklaması

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurt üzerindeki yüksek basınç merkezi etkisinin bu hafta sonundan itibaren kısmen azalacağını bildirdi.

Meteorolojiden 'yüksek basınç merkezi' açıklaması
Meteorolojiden, yüksek basınç merkezi açıklaması, meteoroloji'den açıklama,

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, yurdun yaklaşık 10 gündür yüksek basınç merkezinin etkisinde bulunduğu anımsatıldı. Bu süreçte ülke genelinde önemli bir yağış yaşanmadığı belirtilen açıklamada, havanın genellikle az bulutlu ve açık, iç kesimlerle doğu bölgelerde kuvvetli buzlanma ve don olayıyla birlikte gece ve sabah saatlerinde yoğun olmak üzere sis görüldüğü belirtildi. Açıklamada, kış aylarında görülen yüksek basınç sistemlerinin genellikle yer seviyesinde zayıf rüzgarlarla ve gece saatlerinde açık gökyüzü şeklinde kendisini gösterdiği ifade edildi.
Açık gökyüzü ve zayıf rüzgarların, gece radyasyon kaybını artırarak sıcaklıkların daha fazla düşmesine neden olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Normal atmosfer koşullarında, hava sıcaklığı yerden yükseldikçe her 100 metrede 0,5 ila 1 derece arasında azalır. Ancak özellikle kış aylarında yüksek basınç sisteminin etkili olduğu durumlarda, sıcaklık yükseklikle azalmak yerine artış gösterebilir. Bu durum 'sıcaklık enverziyonu' olarak adlandırılır. Özellikle karasal iklimin görüldüğü bölgelerde enverziyon şartlarında sis ve pus gibi görüş mesafesini kısıtlayan meteorolojik hadiseler görülür." Açıklamada, enverziyonun, hava kirliliğini artırıcı yönde etki ettiği vurgulanarak, "Enverziyon şartlarında, genellikle daha düşük sıcaklık değerlerinin ölçüldüğü yüksek bölgeler çevresindeki daha düşük rakımlı yerlerden daha sıcak olmaktadır. Örneğin, dün bin 807 rakımlı Elmadağ radarının bulunduğu meteoroloji istasyonunda sabah saatlerinde sıcaklık artı 6 derece iken, aynı saate Ankara şehir merkezinde hava sıcaklığı eksi 10 derece ölçüldü. Benzer durum Uludağ/Bursa, Kartalkaya/Bolu, Kartepe/Kocaeli ve Ilgaz/Çankırı gibi yüksek rakımlı yerlerde de gözlendi" ifadeleri kullanıldı.
Meteorolojik analizlere göre, yurt üzerindeki yüksek basınç merkezinin etkisinin bu hafta sonundan itibaren kısmen azalacağı vurgulanan açıklamada, yeni yılın ilk günlerinden itibaren ise yüksek basıncın yerini alçak basınç merkezine bırakmasının beklendiği kaydedildi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...