Tgrt Haber
14 Nisan 2014 17:32

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan yeni Anayasa çağrısı

Diplomasi Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu ve üyeleriyle öğle yemeğinde bir araya gelen AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, yeni bir Anayasa için çağrıda bulundu.

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan yeni Anayasa çağrısı
diplomasi muhabirleri derneği, ab bakanı, mevlüt çavuşoğlu, Gündem haberleri, Gündem,

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Yeni bir anayasa için harekete geçmek ve bir taslak oluşturmak gerekir" dedi. Çavuşoğlu, Diplomasi Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu ve üyeleriyle öğle yemeğinde bir araya geldi. Anayasa değişikliğine ilişkin AK Partinin bir girişimi olup olmayacağına yönelik soru üzerine Çavuşoğlu, Türkiye'nin yeni anayasa fırsatını değerlendiremediğini hatırlattı. "Yeni bir anayasa için harekete geçmek gerektiğini ve bir taslak oluşturmak gerektiğini" söyleyen Çavuşoğlu, Venedik Komisyonu'ndan da görüş almak gerektiğini ifade etti. Çavuşoğlu, "Bunu bir kere daha denemeliyiz" ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, "Bu yıl içinde bir başlık açılacak mı" sorusuna karşılık da yaptıkları tüm görüşmelerde böyle bir kararlılık olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, "23 ve 24'ün açılmamasının sebebi bize yöneltilen eleştiriler değil, tam tersi. Biz onlara davranışlarının samimi olmadığı yönündeki düşüncelerimizi dile getiriyoruz" diye konuştu.
KKTC'de müzakereler
KKTC'de müzakarelere ilişkin son durumu değerlendiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Adada Türk tarafının barış sürecini desteklediğini görüyoruz. Toplumda ciddi bir istek ve kararlılık var. Derviş Eroğlu'nun müzakerelerin hızlandırılması için 4 aşamalı bir teklifi var. Konuların taranması, ikili görüşmeler ve daha sonra Birleşmiş Milletler ve Yunanistan ile Türkiye'nin de katılacağı anlaşmaya varacağı ve referanduma götüreceği ortaklık anlaşması. Şu an itibarıyla hazirana yetişme arzusu iyidir ama bu yıl içinde bir çözüm bekliyoruz. Rum tarafının da daha önceki döneme göre daha olumlu olduğunu görüyoruz."
"İllegal dinleme vatana ihanettir"
"İktidar partisine kapatma davası açıldığında yapılan yayınları vatana ihanet olarak mı görüyorsunuz?" sorusuna karşılık Çavuşoğlu, "Türkiye'yi dışarıya şikayet etmek başkadır ve Türkiye'deki bir yanlışı hep birlikte dile getirmek başka bir şeydir. 2008 yılında açılan kapatma davası siyasi bir karardı. O nedenle iki konu arasında bir bağlantı görmüyorum ve kapatma davasının yanlış olduğunu söylemek vatana ihanet olmaz ama ulusal güvenlikle ilgili konuları illegal bir şekilde dinlemek, ülke aleyhine girişim yapılmasını sağlamak vatana ihanettir" değerlendirmesinde bulundu. Rusya'ya yaptırımlar konusunda bir soruyu da yanıtlandıran AB Bakanı Çavuşoğlu, Atina'da yapılan gayrıresmi dışişleri bakanları toplantısında "bu ülkeye olan enerji bağımlılığını nasıl azaltabiliriz konusunun gündeme geldiğini" söyledi. AB'nin "Rusya'ya yaptırım uygulayın" şeklinde bir talebinin olmadığını belirten Çavuşoğlu, "Türkiye olarak AB'nin her kararına uyma yükümlülüğümüz yok. Zaten AB içinde de bu konuda bir fikir birliği yok" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...