Tgrt Haber
21 Ekim 2021 11:43

MİT'ten Mossad'a büyük operasyon: Bir yıl gölge takibi yapıldı, 15 casus yakalandı

Milli İstihbarat Teşkilatı, 15 kişiden oluşan MOSSAD hücresini yakaladı. 2 hafta önce 4 ilde gerçekleştirilen operasyonla casusluk şebekesi çökertildi. Önemli bilgilere ulaşıldı. 200 kişilik MİT ekibi, Mossad'ın Türkiye’deki İsrail muhalifleri ve Türkiye aleyhine faaliyet yürüttüğünü tespit etti. 3'er kişilik 5 ayrı hücre belirlendi. 1 yıl boyunca büyük gizlilikle izlendiler. Bilgiler emniyet ile de paylaşıldı. Sonunda 7 Ekim’de operasyonun düğmesine basıldı. Terör ekipleri 4 ilde 15 casusu yakaladı.

MİT'ten Mossad'a büyük operasyon: Bir yıl gölge takibi yapıldı, 15 casus yakalandı
MİT,milli istihbarat teşkilatı,casus,mossad,türkiye

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Türkiye’de casusluk yapan 3’er kişilik hücreler halinde örgütlenen 15 kişilik Mossad şebekesini bir yıl boyunca büyük bir gizlilikle yürütülen takip sonucunda çökertti. Türkiye'de ikamet eden başarılı yabancı öğrencilerle veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilerle ilgili biyografik istihbarat toplayarak casusluk yapan İsrail istihbarat şebekesinin bütün şifreleri çözüldü. MİT, sistematik takibi sonucu üçer kişilik timlere bölünen 15 MOSSAD ajanının tamamını 7 Ekim 2021'de gerçekleştirdiği gizli operasyonla 'paket' yaptı. 

Operasyon ve ayrıntıları ise ilk kez ortaya çıktı… Türkiye aleyhine yürüttükleri faaliyetlerle ilgili aralarında Arap asıllı olan casusların bulunduğu çete sorgulandı. Casusların sorgusunun tamamlamasının ardından MİT'in uzman ekiplerinin soruşturmayı derinleştirmesinin ardından kapsamlı bir iddianame hazırlanması bekleniyor.

FETÖ YÖNTEMİ ANKESÖR ÇIKTI

Sabah gazetesinden Abdurrahman Şimşek'in haberine göre; MİT’in yürüttüğü operasyon sonucunda MOSSAD casuslarının fotoğraflarına ve isimlerine de ulaşıldı. Çökertilen casusluk şebekesinin özellikle bir hücresi önemli. İsrail gizli servisi MOSSAD'ın saha sorumluları bu hücrenin üyeleri ile ağırlıklı olarak yurtdışında irtibat kurarak görüştü. Bu görüşmelerden sonra istihbari yöntemlerle elde edilen ve İsrail devleti için önem arz eden bilgi ve belgeler istihbarat terminolojisinde 'case officer' adı verilen saha sorumlularına verildi. Casuslar bu süreçte haberleşmeyi FETÖ'nün sıklıkla kullandığı metot olan umuma açık büfe ve ankesörlü telefon yöntemiyle sağladı.

'KAYIP İLANI' NUMARASI TUTMADI

MOSSAD’a para karşılığında Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu öğrencilerle veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla ilgili özel bilgiler verildi. Şebeke, Türkiye’deki İsrail muhalifi Filistinlilere Türkiye’nin ne tür kolaylık ve imkanlar sağladığına ilişkin de bilgi topladı. Şebekenin önemli isimlerinden ve ödemeler konusunda canlı kuryelik yapan A.B.’nin Türkiye’ye 2015'in son aylarında giriş yaptığı belirlendi. Aynı şahıs A.B. Haziran 2021’de Maltepe’de polise kayıp şahıs olarak bildirilmiş.

MİT'ten Mossad'a büyük operasyon: Bir yıl gölge takibi yapıldı, 15 casus yakalandı

Hücrenin kayıp ilanı sayesinde dikkat çekmeden çalışması hedeflendi. Ancak o sırada MİT zaten takipteydi. Para karşılığında Mossad’a çalışan A.B., 307….. numaralı İsrail pasaport hamili, MOSSAD'a bağlı olduğu anlaşılan saha sorumlusu A.Z. ile irtibat kurdu. Yaptığı casusluk faaliyetleri için A.B.'ye bu yıl 10 bin dolarlık ödeme yapıldı. R.A.A. da yine hakkında kayıp şahıs ilanı bulunan ve casusluk şebekesinin bir diğer önemli üyesiydi. 27-28 Haziran 2021'de Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'e giden R.A.A., burada MOSSAD'ın saha yöneticileri ile görüştü. R.A.A.’nın da 1000 ve 1200 ABD doları canlı kurye vasıtasıyla elden teslim aldığı belirlendi. M.A.S. ise 15 kişilik şebekesinin bu hücresinin üçüncü üyesi. MOSSAD’ın talimatıyla 2 kez İzviçre’nin Zürih kentine giden M.A.S. burada MOSSAD saha sorumlularıyla görüştü. M.A.S.'nin irtibatta olduğu MOSSAD mensubu da M.C. idi. Bu kişi hakkında da diğer iki hücre üyesiyle uyumlu biçimde kayıp şahıs ilanı verilmişti.

KAŞIKÇI CİNAYETİNİN ARDINDAN EN BÜYÜĞÜ

Ulaşılan bilgi ve belgelere göre, Cemal Kaşıkçı cinayetinin çözülmesinden bu yana gerçekleşmiş en büyük casusluk operasyonunun diğer ayrıntıları şöyle:

MİT İstihbarata Karşı Koyma Başkanlığı ve İstanbul MİT Bölge Başkanlığı koordinesindeki 200 kişilik ekip, Türkiye'deki İsrail muhalifleri ve ülkemiz aleyhine, İsrail gizli servisi MOSSAD'ın 15 kişiden oluşan 5 ayrı hücrenin faaliyet yürüttüğünü belirledi.  Takriben bir yıl boyunca insana dayalı ve teknik istihbarat yöntemleriyle bütün hücreler adeta gölge gibi izlendi.

MİT'ten Mossad'a büyük operasyon: Bir yıl gölge takibi yapıldı, 15 casus yakalandı
MİT'in çökerttiği MOSSAD çetesinde, Arap asıllı ajanlar dikkat çekti. Parayla devşirilen casusların, Türkiye'de İsrail aleyhinde olan kişileri takip ettikleri belirlendi. 

PARAYLA DEVŞİRİLEN CASUSLAR BİGİLERİ MOSSAD’A SATMIŞ

Filistinlilerin, Türkiye'deki üniversitelere hangi yolları izleyerek girdiği, Türk hükümeti ve belediyelerin Filistinlilere ne tür kolaylık ve imkanlar sağladığına yönelik MOSSAD ajanlarının istihbarat çalışması yürüttükleri saptandı. Üçer kişilik gruplar halinde çalışan 5 istihbarat timinden oluşan MOSSAD şebekesi ulaşılan bu bilgileri birer fişleme dosyaları içeren biyografik istihbarat raporlarına dönüştürdükten sonra yurt dışındaki Mossad yetkililerine internet tabanlı kripto programlarla gizlice gönderdi. Türkiye'de faaliyet gösteren çeşitli dernek ve kuruluşlar hakkında da ayrıca araştırma yapan şebekenin elde ettiği bilgileri İsrail gizli servisinin görevlilerine verdiği öğrenildi. Parayla devşirilen casusluk şebekesinin on binlerce dolar ve euro karşılığında ulaştığı bilgileri Mossad'la paylaştığı anlaşıldı.

BITCOIN İLE ÖDEME ALINMIŞ

Verdikleri biyografi raporları karşılığında 15 MOSSAD ajanının, Moneygram, Western Union, gibi transfer şirketleri aracılığıyla ödeme aldıkları, ayrıca ödeme yöntemi için Bitcoin'in de kullanıldığı tespit edildi. Canlı kurye sistemi diye tanımlanan sistemi de kullanarak ajanların elden ödeme aldıkları, bunun yanı sıra yurt dışıyla havale işlemleri yapabilen Türkiye'deki havale ofisleri, market ve kuyumcu gibi noktalardan da ödeme aldıkları belirlendi. İsrail gizli servisine çalışan ajanların yurt dışında MOSSAD yetkilileriyle yüz yüze görüştükleri de MİT tarafından tespit edildi. MOSSAD şebekesinin üyelerinin iz bırakmamak için talimatları İsrail'de değil de almış olmalarıydı. MOSSAD'ın casusluk şebekesinin üyelerinin, talimatları saha sorumlularından Avrupa ve Afrika ülkelerinin de aralarında bulunduğu farklı ülkelerin kentlerinde aldığı tespit edildi. Yurt dışında özellikle, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb, Romanya'nın başkenti Bükreş, İsviçre'nin Zürih kenti ve Kenya'nın başkenti Nairobi gibi noktalarda Casusların İsrail gizli servisi elemanlarıyla görüşerek burada talimatlandırıldıkları tespit edildi.

MİT'ten Mossad'a büyük operasyon: Bir yıl gölge takibi yapıldı, 15 casus yakalandı

2019'DA BAE'DEN DAHLAN CASUSLARI

Şüpheliler, yurt dışına çıkışlarda vize sorunu yaşadığında yurt dışındaki MOSSAD yetkilileriyle bu durumu paylaştı. Şüphelilerin Türkiye'den yurt dışına çıkışlarında, İstihbarat örgütü yetkilileri şüphelilerin gidecekleri ülkelerin Türkiye'deki konsolosluklarıyla temasa geçerek vize işlerini çözdü. Arap kökenlilerin de MOSSAD'ın kullandığı casusluk şebekesinin üyeleri arasında bulunduğu saptandı. MİT, Nisan 2019'da Türkiye'de Körfez monarşilerinin muhaliflerine yönelik istihbarat faaliyeti yürüten iki Birleşik Arap Emirlikleri casusunu Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrasında yakalamıştı. Arap kökenli olan bu casuslar da İsrail'in adamı olan Muhammed Dahlan için çalışıyorlardı.

UYGULAMALAR ARACILIĞIYLA GİZLİ İLETİŞİM

Casusluk şebekesi elde ettikleri bilgileri 'Protonmail' isimli uygulamayı kullanarak yurt dışındaki Mossad yetkililerine, bu uygulamada oluşturulan ve şifrelendiği öğrenilen Word dosyalarıyla gönderiyordu. SafeUM isimli program ise casusluk şebekesinin bilgi göndermek için kullandığı bir diğer yöntemdi. Casuslar program üzerinde aldıkları sahte numaralarla Mossad yöneticileriyle Whatsapp gibi uygulamalardan gizli iletişim kuruluyordu.

Öte yandan MİT'in istibarat çalışması sonucu geçtiğimiz günlerde İstanbul ve Antalya'da düzenlenen polis operasyonu sonucu 6 Rus ve Özbek uyruklu şahıs gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Maltepe Cezaevi'ne konuldu. Türkiye'deki Çeçen muhaliflere yönelik silahlı eylem hazırlığında olduğu tespit edilen ve siyasal ve askeri casuslukla suçlanan şahısların Rusya Federasyonu'nun istihbarat servisiyle bağlantıları ortaya çıktı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...