Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Temmuz 2022 14:15 - Güncelleme : 14 Temmuz 2022 15:32

Son dakika! Muğla Datça'da orman yangını! Güzel haber geldi: Kontrol atına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor

Son dakika haberi: Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangını nihayet kontrol altına alındı. Konuya ilişkin bölgeden açıklama yapan Bakan Kirişçi, soğutma çalışmalarının sürdüğünü duyurdu. Yangının yerleşim alanlarına sıçrayarak 10 eve zarar verdiği öğrenilirken AFAD ise bölgedeki 2 bin 400 civarında vatandaşın tahliye edildiğini bildirdi. Yangının çıkış nedeni ile ilgili de konuşan Kirişçi, ilk tespitlere göre alevlerin kaynağının elektrik trafosu olduğunu söyledi.

Editör: Berna Akkaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
,,,Datça,orman yangını

Muğla'nın Datça ilçesinde, henüz bilinmeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Rüzgarın yoğun olduğu bölgede ekipler havadan ve karadan yangın söndürme çalışmalarına devam ederken 24. saatinde Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, alevlerin kontrol altına alındığını duyurdu. Yangın, Mesudiye Mahallesi Radar mevkiinde saat 12.30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, ormanlık alandan alevlerin yükseldiğini fark eden vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye ekipler yönlendirildi.

Son dakika! Muğla Datça'da orman yangını! Güzel haber geldi: Kontrol atına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor

BAKAN KİRİŞÇİ MÜJDEYİ VERDİ

Yangının kontol altına alındığını duyuran Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, bölgede yaptığı açıklamada soğutma çalışmalarının devam ettiği bildirdi. İnsanların yanı sıra hayvanlara da zarar gelmediğini ve tahliyelerin sürdüğünü duyuran Bakan Kirişçi, zor bir coğrafyada kuvvetli rüzgara rağmen 24 saati bulmadan yangının kontrol altına alındığını belirtti.  Bakan Kirişçi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Yangın kontrol altına alındı. 10 ev hasar gördü, can kaybımız yok, 7 kişi tedavi ediliyor. Vatandaşlarımızın zararını tespit edip ödemeleri gerçekleştireceğiz. Gece görev yapan helikopterlerimiz de uçuşlarını gerçekleştirmiştir. Hava araçları, orman savaşlarını işini kolaylaştırır. Asıl olan ormanın içindeki müdahale ekibidir."

DATÇA BELEDİYE BAŞKANI SON DURUMU AÇIKLADI 

Datça Belediye Başkanı Abdullah Gürsel Uçar, yangınla ilgili son bilgileri TGRT Haber’de şöyle paylaştı: “Gece görüşlü helikopterimiz vardı, gece boyunca mücadele etti. Şu anda çok sayıda helikopterle müdahale ediliyor, kısa sürede söndürülür. Sabotaj ihtimali değerlendirilmiyor. Yol kenarına atılan bir izmaritten çıkabilir. Yangının başladığı yeri biliyoruz, elektrik hatlarından çıkmış olabilir. Rüzgar hızını kesti, söndürme çalışmaları devam ediyor. Hava sakin en kısa sürede müjdeli haberi vereceğiz. Çok sayıda arazöz var. Şu anda yeterince müdahale yapılıyor.  Şükür, vatandaşımızın burnu bile kanamadı.  Şu an görmediğimiz Mesudiye Mahallesi ile Datça arasında dağlık bir arazi var. Hava sakin ve rüzgar az. En kısa sürede kontrol altına alınacaktır. Tahliyeleri gerçekleştirdik, bir kısım insanlar gitmek istemedi ancak rakamlar çok yüksek değil. Can ve mal kaybı yoktur, sadece 5-6 ev yandı. Oldukça büyük bir yangındı." 

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1547435192746377218

19 KİŞİ YANGINDAN ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Muğla Datça’da devam eden orman yangınında 19 kişinin etkilendiğini, 9 kişinin tedavisinin devam ettiğini bildirdi.

https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1547418879043018752

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER DEVREDE

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin gece görüşlü helikopterlerin ilk defa Datça yangınında deneneceğini açıklamasının ardından helikopterler göreve başladı. Gecenin karanlığında havalanan iki adet gece görüşlü yangın söndürme helikopteri alevlere su atarak müdahalede bulundu. Gece görüşlü helikopterlerin müdahalesi ile yangının daha kısa sürede kontrol altına alınması amaçlanıyor. Karadan da yangına müdahale gecenin karanlığında devam ediyor.

HAVADAN VE KARADAN MÜDAHALE SÜRÜYOR

Gerek hava gerek kara her türlü araç-gereç donanımla bu mücadelenin başarılı bir şekilde yürütüldüğünü aktaran Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, şunları kaydetti:

An itibarıyla yaklaşık 20 derecelik bir hava sıcaklığı, yüzde 60 civarında bir rutubet, 31 kilometre saat gibi de rüzgar hızı var. Bunlar tabii ki rutubet yüksek gibi olsa da gün içerisinde ve belirli bölgelerde rüzgar hızındaki anormallikler, yangınla ilgili tabi bazı olumsuzlukları da beraberinde getirmişti. Yaklaşık 500-600 hektar civarında bir alan zarar görmüştür. Bu 500-600 hektarlık alanın tam olarak tespitini inşallah yangın kontrol altına alındıktan ve gerekli ölçümler yapıldıktan sonra daha net olarak ifade edilebilecek durumda olacağız. Teselli bulduğumuz en önemli husus, gerek insan noktasında gerekse canlı hayvan noktasında herhangi bir zayiatın olmaması

Son dakika! Muğla Datça'da orman yangını! Güzel haber geldi: Kontrol atına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor

KARA EKİBİNİN SAYISI ARTIRILDI

AFAD'ın da paylaştığı gibi 2 bin 400 civarında vatandaşın, zarar görmemeleri, yangından olumsuz etkilenmemeleri için bulundukları mahalleden tahliye edildiklerini vurgulayan Kirişci, bu tahliye çalışmalarıyla birlikte yangın söndürme çalışmalarının büyük hızla sürdüğünü aktardı.

Bakan Kirişci, 10 uçak, 17 helikopter, 179 arazöz, 21 ilk müdahale aracı, 29 iş makinasıyla çalışma yapıldığının bilgisini verdi.

Sadece Bakanlığın müdahale ekibinde 1466 personel ve 130 gönüllünün söndürme çalışmalarına aktif olarak katıldığını kaydeden Kirişci, keşif ve gözetleme için de 3 adet helikopterin olduğunu belirtti.

Son dakika! Muğla Datça'da orman yangını! Güzel haber geldi: Kontrol atına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor

Bir İHA'nın da aktif olarak devrede olduğunu belirten Kirişci, şöyle konuştu:

"Onlardan elde edilen görüntüler çerçevesinde kendi mevcut teknolojik altyapımız, yazılımlarımız ve donanımlarımızla birlikte karar verme süreçleri başarılı bir şekilde sürdürülmektedir. Daha önceki yangında sıklıkla dile getirilen, kimilerine göre gece görüş özelliği olan helikopter ama bizim ifadelerimizde 'gece görev yapabilen helikopter' olarak tanımladığımız helikopterler şu anda devrededir. Basın mensupları olarak belki bunların sesini, çalışmalarını duyuyorsunuzdur. Tabii ki biz de açıkçası böyle vasfı olan ve su atan helikopterlerle ilgili Bakanlık olarak, Orman Genel Müdürlüğü olarak ilk defa test ediyor olacağız. Bunların performanslarını gözlemleme imkanımız olacak. Çünkü artık Bakanlığımızın envanterinde bu helikopterler var ve kullanılıyor olacak."

Son dakika! Muğla Datça'da orman yangını! Güzel haber geldi: Kontrol atına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor

YANGINININ ÇIKIŞ NEDENİ NE?

Yangının çıkış nedenine değinen Kirişci, "Marmaris yangınında aşırı alkollü olduğu ifade edilen bir kişi, iki farklı noktadan yangının fitilini ateşlemişti. Ama burada bir elektrik trafosundan çıktığı şu anki tespitlerimiz arasında ama kesin değerlendirmeleri ilerleyen saatlerde gün içerisinde sizlerle paylaşacağız." diye konuştu.

RÜZGARIN ETKİSİYLE KISASÜREDE BÜYÜDÜ

Rüzgarın da etkisi ile yangın büyüdü. Kısa sürede olay yerine gelen Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri karadan, yangın söndürme helikopterleri ile de havadan yangını söndürme çalışmaları başlatıldı.

Son dakika! Muğla Datça'da orman yangını! Güzel haber geldi: Kontrol atına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor

EVLER TAHLİYE EDİLİYOR

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, Datça'da çıkan orman yangınına ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Paylaşımında, Datça Mesudiye'de saat 12.21'de çıkan orman yangınına ilk müdahalenin 12.35'te yapıldığı bilgisini veren Tiryaki, "7 uçak, 14 helikopter, 75'i arazöz toplam 96 iş makinesi, 400 personelimizle yangını söndürmek için var gücümüzle çalışıyoruz. 'Ormanın Kahramanları' yeşil vatanımızı korumak için mücadele ediyor." ifadelerine yer verdi.

Alevlerin ilerlediği Mesudiye Mahallesi Döşeme mevkiinde bir ev yandı, o bölgedeki evler de tedbir amacıyla tahliye edildi.

Son dakika! Muğla Datça'da orman yangını! Güzel haber geldi: Kontrol atına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor

KAYMAKAMDAN İLK AÇIKLAMA

Datça Kaymakamı Mesut Çoban, "Yangın yerleşim alanlarını tehdit etmiyor. Ancak bölgede yoğun bir duman oluştu." açıklamasında bulundu. Bölgede rüzgarın etkili olduğunu aktaran Çoban, ekiplerin alevleri kısa sürede kontrol altına almasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Son dakika! Muğla Datça'da orman yangını! Güzel haber geldi: Kontrol atına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor

BİR AÇIKLAMA DA VALİLİKTEN

Muğla Valiliğinden orman yangını ile ilgili yapılan açıklamada alevlerin kontrol altına alınabilmesi için tüm imkanların seferber edildiği belirtilirken, "Datça Mesudiye Kocadağ mevkiinde henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıkmıştır. Şiddetli rüzgarın da etkisiyle büyüyen orman yangınına 9 helikopter, 5 uçak, 20 arazöz, 9 su tankeri, 3 dozer ile müdahale edilmektedir. Yangını en kısa sürede kontrol altına almak için tüm imkanlar seferber edilmiştir. Bölgeye çok sayıda hava ve kara ekibi yönlendirilmiştir. Yerleşim yerlerini yangından korumak için gerekli tedbirler ekiplerimizce alınmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerine yer verildi.

Orman Genel Müdürlüğü de yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

Muğla, 10 uçak, 2 idari helikopter, 18 su atar helikopter, 151 arazöz, 26 iş makinesi, 811 personel,

Çeşme, 2 uçak, 6 helikopter, 47 arazöz, 11 iş makinesi, 330 personel... Yangınları kontrol altına almak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.

https://twitter.com/OGMgovtr/status/1547241016847224834

AYDIN'DAN İKİ ARASÖZ GELDİ

Aydın Büyükşehir Belediyesi, Muğla’nın Datça ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına destek sağlamak amacıyla iki arazöz gönderdi.

Son dakika! Muğla Datça'da orman yangını! Güzel haber geldi: Kontrol atına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor

SAHİL GÜVENLİK YARDIMA KOŞTU

Datça Belediyesi işçileri de yangınla mücadele için sahaya çıktı. Alevleri söndürmeye çalışan 4 belediye işçisi alevlerden etkilenerek yaralandı. Yaralanan işçiler Hayıtbükü mevkiinden Sahil Güvenlik ekipleri tarafından alınarak, Datça’ya ulaştırıldı.

Son dakika! Muğla Datça'da orman yangını! Güzel haber geldi: Kontrol atına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor

DENİZ ÜS KOMUTANLIĞI BÖLGEDE

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada "Muğla Valiliğinin talebi üzerine Datça'da meydana gelen yangını söndürme çalışmalarına destek için Aksaz Deniz Üs Komutanlığımızdan personelin yanı sıra arazöz, dozer, su tankeri gibi yangın söndürme ve arazi araçları görevlendirilmiştir." bilgisine yer verildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre ise bölgede an itibarıyla sıcaklık 31 derece, rüzgar kuzeybatı yönünden saatte 30-40 kilometre hızla esiyor. Nem oranının yüzde 31 olarak ölçüldüğü yangın bölgesinde, rüzgarın hızının saatte 50-60 kilometreye yükseleceği tahmin ediliyor. Rüzgarın sabah etkisini kaybedeceği öngörülüyor.

İTFAİYE DEVRİLDİ

Datça'daki orman yangınına müdahaleye giden bir itfaiye aracından kötü haber geldi. Araç hızla müdahaleye giderken kontrolden çıkarak devrildi. Personellerin hafif şekilde yaralandığı belirtiliyor.

Son dakika! Muğla Datça'da orman yangını! Güzel haber geldi: Kontrol atına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor

AFAD SOSYAL MEDYADAN AÇIKLADI

https://twitter.com/AFADBaskanlik/status/1547200850409525251

AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Orman Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen yangına müdahale çalışmalarına, AFAD ve Valilik koordinasyonunda Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının personel ve TOMA'larla, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Marmaris Belediyesinin itfaiye araçları ve tankerlerle destek verdiği bildirildi.

Son dakika! Muğla Datça'da orman yangını! Güzel haber geldi: Kontrol atına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor

Son dakika! Muğla Datça'da orman yangını! Güzel haber geldi: Kontrol atına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...