Tgrt Haber
09 Ekim 2021 07:31

Müsilaj balıkların kimyasını bozdu

Marmara’nın kâbusu olan müsilaj dip balıklarında bakteri yükünü artırdı. Müsilajın insan sağlığına etkilerini araştıran İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nuray Erkan ve ekibi, hamile, yaşlı, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve çocukların balık tüketiminde dikkat etmesi yönünde uyarıda bulundu.

Müsilaj balıkların kimyasını bozdu
müsilaj,ballık,marmara denizi,,sağlık,

İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nuray Erkan ve ekibi, TÜBİTAK projesi kapsamında müsilajın Marmara Denizi’ndeki su ürünlerinin insan sağlığına etkilerini araştırıyor. 9 ay sürecek araştırmanın ilk verilerine göre, patojen bakteri çeşitliliğin arttığı, başta et verimi ve besin kompozisyonun zayıfladığı belirlendi.

Ayrıca halk arasında “Denizden çıkan balık yenir mi?”, “Hastalık yapıcı etken var mı?” düşüncelerinin tedirginlik oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Nuray Erkan, “Denizdeki balıkta, halkın sağlığını tehdit edecek unsurları mikrobiyal ve kimyasal tehlikeler olarak sıralıyoruz. Bu konuyu müsilaj öncesinde de incelemeye aldık. Şimdi balık türlerini 9 ay boyunca inceleyeceğiz" dedi.

HAMİLE, YAŞLI VE BAĞIŞIKLIĞI ZAYIF OLANLARA UYARI

Birinci ay sonuçlarını aldıklarını belirten Erkan, "Özellikle dip balıklarında, stabil yaşayan karides, midye gibi canlılar da geçmişe göre mikrobiyal ve patojen bakteri yükü artmış durumda. Eskiden 1-2 tür patojen buluyorsak şimdi 3-4 tür patojen buluyoruz. Bu yüzden dip balıklarının hamileler, yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve çocuklar tarafından daha az tüketilmesini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

TEMİZLERKEN DİKKAT EDİN

Dip balıklarınn haricinde diğer balık türleri için bu durumun geçerli olmadığını belirten Erkan, "Fakat diğer balık türleri için bu geçerli değil. Bizim yemek kültürümüzde Uzak Doğu’daki gibi çiğ tüketim olmadığı için denizden çıkan tüm ürünleri pişirme işlemine tabi tutuyoruz. İyi bir pişirme işlemi uygulandığında, patojenlerin oluşturacağı risk düşer. Ancak şöyle bir şey var, 1-2 tür patojen varken, 3-4 tür patojen çıkıyorsa, işleme, satış şartlarına ve balıkların ayıklanmasına dikkat edilmesi lazım. Balık ayıklamasını bilmiyorsanız eğer, lütfen iyi hijyen uygulamalarını bilen bir balıkçıya ayıklatın. Eve gelince tekrar temiz suyla balığınızı yıkayın ve tuzlu buzlu sudan geçirin” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...