Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Ocak 2022 09:28

Boşanan çiftler için Külliye'de özel toplantı: Nafaka sorunu 3 adımda bitecek

Boşanan çiftler için Külliye’de özel toplantı yapıldı. Nafaka problemini çözmek için 3 başlık öne çıktı. Kadının boşandıktan sonra yoksulluktan kurtarılması için bazı mekanizmaların devreye alınması, boşanma sürecinin çekişmeli geçmesinin engellenmesi, nafaka talebini değerlendirirken daha fazla takdir yetkisi kullanması gerektiği belirtildi

Boşanan çiftler için Külliye'de özel toplantı: Nafaka sorunu 3 adımda bitecek
boşanma davası,nafaka

Nafaka düzenlemesi yolda. Hazırlıklar tamamlanmak üzere. Külliye’de boşanan çiftlerin kanayan yarası nafaka için özel toplantı yapıldı. Nafaka problemini çözmek için görüşmelerde 3 teklif öne çıktı. Buna göre, hâkimler, boşanma davalarının çekişmeli geçmesini engelleyecek, nafakayı belirli bir sürede sınırlı tutacak. Devlet, eşinden ayrılan kadını yoksulluğa terk etmeyecek.

Türkiye gazetesinden Ebru Karatosun'un haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde hükümetin gündeminde uzun süredir yer alan nafaka konusu salı günü masaya yatırıldı. Toplantı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında yapıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler, İçişleri, Adalet Bakanları ile bazı AK Parti kurmayları ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş toplantıda kendi çözüm tavsiyelerini sundu. Öne sürülen tavsiyelerin arasından hâkim daha fazla takdir yetkisi kullanmalı, çekişmeli davalar önlenmeli ve kadın yoksulluğa mahkûm edilmemeli olmak üzere 3 teklif öne çıktı. 

TOPLU TAZMİNAT TAVSİYESİ

Mevcut yasada sıkıntı olmadığını vurgulayan AK Partili kaynaklar, “Kanun, ‘nafaka süreli talep edilir’ diyor. Ancak hâkimlerin iş yükü çok fazla olduğu için uygulama noktasında bir sıkıntı var. Bazı hâkimler ise takdir yetkisini kullanıp tarafları anlaştırıyor, boşanırken toplu tazminat ödenmesine hükmediyor. Yani makul bir süre veya toplu tazminat ile bu iş halledilebilir” dedi. Kaynaklar, belli süreli nafaka konusunda ortak bir görüşe varıldığını belirtti. Boşandıktan sonra kadının yoksulluktan kurtulması gerektiğini vurgulayan kaynaklar, “Yeni bir hayat kurarken devlet desteği olmalı. Bu dönemde kadına iş bulunmalı” değerlendirmesinde bulundu.

‘ARA BULUCULUK' ÖNERİSİ

Toplantıda gündeme gelen başlıklardan biri de boşanma davalarının çekişmeli geçmesinin engellenmesi adına ‘ara buluculuk’ önerisiydi. Tarafların mal paylaşımı, velayet ve nafaka konularında anlaşmasını sağlayacak bir ara buluculuk mekanizmasının gerekliliği vurgulandı. Boşanma davalarının bu sayede daha kısa bir süre içinde çözülebileceği aktarıldı.

NAFAKALARIN YÜZDE 66’SI ÖDENMİYOR

Nafaka ödemeleri ve boşanma davalarına ilişkin istatistikler de toplantıda paylaşıldı. İstatistiklere göre ülkemizde nafakaların yüzde 66’sı ödenmiyor. Boşanma davalarının yüzde 48,5’i ‘çekişmeli’ geçerken yüzde 49’u anlaşmalı şekilde sonuçlanıyor. Boşanma oranları evlilik sürelerine bakıldığında ilk bir yılda yüzde 2,6, 1 ila 5 yıl yüzde 33,4, 6 ila 10 yıl yüzde 20,6, 11-15 yıl arasında ise yüzde 15,8.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...