Tgrt Haber
14 Haziran 2021 11:55

NATO Zirvesi'nde diplomasi trafiği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüştü.

NATO Zirvesi'nde diplomasi trafiği
NATO

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın eşlik ettiği Brüksel'deki NATO Zirvesi sona erdi. Zirve süresince Cumhurbaşkanı Erdoğan, çok sayıda NATO üyesi ülkenin lideriyle ile bir araya geldi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki NATO karargahına geldi. Zirvede Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın eşlik ettiği görüldü. Tüm dünyanın takip ettiği NATO Zirvesi'nde liderler Belçika'nın başkenti Brüksel'de buluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile diplomasi trafiğine başladı. Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile de görüştü.  Zirvenin en önemli başlıklarından kabul edilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden görüşmesi akşam saatlerinde gerçekleşecek.

NATO Zirvesi'nde diplomasi trafiği

NATO Zirvesi'nde diplomasi trafiği

ABD BAŞKANI BİDEN, NATO KARARGAHI'NDA

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan NATO Karargahı'na geldi. NATO Liderler Zirvesi, ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD Başkanı olarak ilk kez, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ise görevinden ayrılmadan son kez katıldığı zirve olması bakımından önem taşıyor.

STOLTENBERG: NATO 2030 HEDEFLERİ ARASINDA YER ALIYOR

ABD'deki yönetim değişikliğinin NATO'ya etkisini değerlendiren Stoltenberg, "ABD Başkanı Joe Biden’ın NATO’ya güçlü ve kişisel bağlılığını görmek harikaydı. NATO’yu çok iyi biliyor ve Kuzey Amerika ile Avrupa’nın NATO’da beraber çalışması fikrine inanıyor." dedi. Stoltenberg, NATO’nun Afganistan’dan güçlerini çekmesiyle ilgili, "ülkede kalmanın büyük riskler barındırdığını" belirterek geride Afganistan’da iyi eğitilmiş ve donatılmış güvenlik güçleri bıraktıklarına işaret etti.

NATO Zirvesi'nde diplomasi trafiği

Bu noktada müttefiklerin ortak bütçeye katkılarını artırmaları gerektiğine dikkati çeken Stoltenberg, daha fazla yerel gücü eğiterek komşu bölgelerde istikrarı sağlamanın NATO’nun 2030 hedefleri arasında yer aldığını vurguladı.

"Bugün burada gelecek için istekli bir gündem üzerine anlaşmak için bulunuyoruz." diye konuşan Stoltenberg, şöyle devam etti:

"NATO’nun 2030 gündemi, kolektif güvenliğimizi pekiştirmek, mukavemetimizi güçlendirmek, teknolojik eşiğimizi keskinleştirmekle ilgilidir. NATO ilk defa iklim değişikliğini güvenliğimiz için önemli bir konu olarak kabul edecek. Gündemimizdeki ana mesaj, NATO’nun değişikliklere adapte olduğu sürece tarihin en başarılı ittifakı olarak kalacak olmasıdır."

Rusya’dan yönelen tehdide karşı bu ülke ile diyalog içinde olunması gerektiğinin altını çizen Stoltenberg, ABD Başkanı Biden’ın Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile 16 Haziran’da bu çerçevede bir araya geleceğini anımsattı.

ERDOĞAN - MACRON GÖRÜŞMESİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü. NATO Zirvesi kapsamında bir araya gelen iki liderin NATO Karargahı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşmesi, 52 dakika sürdü. 

MACRON'DAN GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Macron 'Ortak stratejilerin netleştirilmesine vurgu yaptım' dedi. Macron aynı açıklamasında, 'Erdoğan'a NATO müttefiklerinin ortak stratejilerini açıklamalarına olan ihtiyacı tekrarladım' dedi.  NATO Zirvesi'nin başlıca konuları arasında İttifakın gelecek 10 yılına yön verecek yol haritası hakkındaki kararlar, NATO'nun stratejik konsepti, Rusya, Çin'in yükselişi, iklim değişikliğinin güvenliğe etkisi, siber tehditler ve yıkıcı teknolojiler, Afganistan'daki NATO misyonunun sonlandırılması gibi birçok başlık bulunuyor.

NATO Zirvesi'nde diplomasi trafiği

ERDOĞAN - BORIS JOHNSON GÖRÜŞMESİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile yaptığı görüşme sona erdi.

NATO Zirvesi'nde diplomasi trafiği

Erdoğan ve Johnson'ın NATO Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşmesi 25 dakika sürdü.

NATO Zirvesi'nde diplomasi trafiği

ERDOĞAN - MERKEL GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel’de NATO Liderler Zirvesi kapsamında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesi sona erdi.

NATO Zirvesi'nde diplomasi trafiği

Erdoğan, Belçika’daki temaslarının ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetine icabetle 15-16 Haziran 2021 tarihlerinde Azerbaycan’a resmi ziyaret gerçekleştirecek.

ERDOĞAN - MİÇOTAKİS GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile de görüştü. 

AYAKÜSTÜ İLK TEMAS

Öte yandan NATO zirvesi başlamasının ardından liderler salona geçti. Saat 18.00'de başlayacak olan ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesi öncesinde liderler ilk teması gerçekleştirdi. Ayaküstü kısa bir görüşme yapan Erdoğan-Biden'ın samimi anları objektiflere yansıdı.

NATO Zirvesi'nde diplomasi trafiği

MASKE YOK, MESAFE VAR

Korona virüs salgınından bu yana ilk kez yüz yüze gerçekleştirilen zirve kapsamında liderler sosyal mesafe kuralına uygun olarak aile fotoğrafı çekimine katıldı.

NATO Zirvesi'nde diplomasi trafiği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aile fotoğrafı çekiminde ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile yan yana poz verdi.

NATO Zirvesi'nde diplomasi trafiği

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...