Tgrt Haber
09 Nisan 2014 16:36

'Palalı saldırgan'ın davaları birleştirildi

Sabri Çelebi'nin yargılandığı dava ile Çelebi hakkında aynı olayda bir başka kişiyi palayla yaraladığı gerekçesiyle açılan dava birleştirildi.

'Palalı saldırgan'ın davaları birleştirildi
sabri çelebi, palalı saldırgan, davalar birleştirildi

Gezi Parkı odaklı eylemlerde Taksim'de izinsiz gösteri yapan gruptakilere palayla saldırdığı iddia edilen Sabri Çelebi'nin de aralarında bulunduğu 4 sanığın yargılandığı dava ile Çelebi hakkında aynı olayda başka bir kişiyi palayla yaraladığı gerekçesiyle açılan dava birleştirildi. İstanbul 53. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya, sanık Çelebi ile müşteki Ender E. katıldı. Duruşmada ifade veren Sabri Çelebi, şikayetçiyi ilk defa gördüğünü, olayın içinde olup olmadığını bilmediğini söyledi.  Ender E. ise olay günü Gezi Parkı odaklı eylemlere katılmak için Taksim'e gittiğini belirterek, burada polisin saldırıya geçtiğini ileri sürdü. Ender E, "Kaçmaya başladım, bu sırada önüme biri düştü. 'Yardım edeyim' derken, sanık pala ile saldırdı. Kafamı korumak için kolumu kaldırdığımda, dirseğimden 3-5 santimetre kesik olacak şekilde yaralandım. Olay esnasında yalnız değildi. Küfürler ediyordu'' diye konuştu.  
Olay yerine gelen polislerin sanığın sırtını sıvazladığını iddia eden Ender E, daha sonra serbest bırakılan sanığın göstericilere saldırmaya devam ettiğini öne sürdü.  Bu sırada, şikayetçinin ifadesine sık sık müdahalede bulunan müşteki avukatları ile hakim arasında tartışma yaşandı. Müştekinin avukatı Özlem Ayata, sanığın eylemi öldürme kastıyla yaptığını savunarak, bu nedenle tutuklanması gerektiğini ve dosyanın görevsizlik kararı verilerek ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti. Avukat Ayata, Sabri Çelebi hakkında hem bu mahkemede hem de 27. Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılmış davalar bulunduğunu anlatarak, bunların birleştirilmesini istedi.  Sanık Sabri Çelebi'nin avukatı Turan Öner ise eylemcilerin Taksim'e piknik yapmaya gelmediğini ifade ederek, ''Müvekkilimin iş yerini yakmışlardır. Buna ilişkin kamera kayıtları mevcuttur'' dedi.  Müvekkiline yönelik terör örgütünün saldırısı ve tehditlerinin bulunduğunu öne süren Öner, buna ilişkin MİT ve polis raporlarını mahkemeye sunacaklarını bildirdi.  
Öner, ayrıca polisler tarafından müvekkilinin olay sırasında sırtının sıvazlandığı iddiasının asılsız olduğunu, polisin de müvekkilinden şikayetçi olduğunu söyledi.  
Mahkeme, müştekinin davaya katılma talebini kabul ederek, dosyanın aynı mahkemede görülen aralarında Sabri Çelebi'nin de bulunduğu 4 sanıklı dava ile birleştirilmesine karar verdi. Savunmasının alınması ve atılı suçun niteliğini dikkate alarak Sabri Çelebi'nin tutuklanma talebinin reddine hükmeden mahkeme, İstanbul 27. Sulh Ceza Mahkemesi'nde sanık hakkındaki dava dosyasının da incelenmek üzere istenmesine karar verdi.  Öte yandan, İstanbul 53. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 3. duruşmasına, sanıklar Şeyhmus Kırmızı ve Sabri Çelebi ile müştekiler Seyfettin E. ve Kaan P. katıldı. Diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi. Mahkeme hakimi, Sabri Çelebi hakkında müşteki Ender E'ye yönelik dava dosyasının bu davayla birleştirildiği açıkladı.  Duruşmada söz alan müşteki avukatlarından Hacer Yılmaz, sanıkların organize bir şekilde kişileri öldürme kastıyla hareket ettiklerinin sabit olduğunu savunarak, Sabri Çelebi'nin olaydan sonra Fas'a kaçtığını belirtti. Yılmaz, bu nedenle sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı ile adli kontrol uygulanmasını talep etti. Sanıkların eylemlerinin kasten adam öldürmeye teşebbüs suçunu oluşturduğunu öne süren Yılmaz, dava dosyasının ağır ceza mahkemesine gönderilmesini istedi.
Avukat Turan Öner, müvekkili Sabri Çelebi'nin öldürme kastının olmadığını savunarak, "Müvekkilimin iş yeri teröristler tarafından yakılmıştır. Müvekkilim günah keçisine dönüştürülmüştür'' dedi. Bu ifadeler üzerine müştekiler, "Bize mi terörist diyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi. Müşteki avukatlarından Efkan Bolaç da "Terörist kimdir? Bize göre de pala ile saldıran teröristtir" diye konuştu.  Sanık Murat Ertik'in avukatı Ümit Bülent Özay ise müvekkilinin hiç kimse tarafından teşhis edilemediğini ve dava sonucunda beraat edeceğini söyledi.
Mahkeme, sanıklar hakkında daha önceden verilen adli kontrol kararının dava açıldığından kalktığını ve daha sonra da sanıkların duruşmaya katıldıkları anlaşıldığından müşteki avukatların adli kontrol talebinin reddine karar verdi. Mahkeme, görevsizlik kararına ilişkin görüş bildirmek üzere dosyanın savcılığa gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan İddianamede, sanıklar Sabri Çelebi, Ahmet Girgin, Şeyhmus Kırmızı ve Murat Ertik'in, "kasten yaralama", "görevli memura direnme", "memura karşı silahla (bıçakla) yaralama" ve "şahıslara karşı yaralama" suçlarından toplam 9 yıl 9 ay ile 27 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.  Şikayetçi Ender E'nin başvurusu üzerine hazırlanan iddianamede de sanık Sabri Çelebi'nin ''kasten yaralama'' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...