Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 May 2021 10:11

Pandemide dijital oyunlara ilgi arttı

Koronavirüs salgını dünya genelinde alışkanlıkları değiştirdi... Kısıtlamalar nedeniyle evde kalanlar dijital oyunlara yöneldi... Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi artan oyun bağımlılığına yönelik bir araştırma yaptı... Araştırmada Türkiye’den de çarpıcı sonuçlar çıktı... İşte o detaylar...

Pandemide dijital oyunlara ilgi arttı
dijital oyun,,türkiye,,teknoloji,

Dünya genelindeki kısıtlamalar nedeniyle geçen yıla oranla 2021'in ilk 3 ayında mobil uygulama indirme sayısı yüzde 10 artarak, 31 milyara ulaştı.

Oyunlara, 9 milyar dolardan fazla harcama yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, pandemiyle birlikte dünya genelinde artan oyun bağımlılığına yönelik araştırma yaptı. Araştırmada, Türkiye’deki mobil oyuncuların yüzde 49.2’sinin aksiyon-macera oyunlarını tercih ettiği belirtildi. Bu oyunları, puzzle ve yarış oyunları izledi.

VİDEODA OYUN BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi sosyal medya hesabı üzerinden oyun bağımlılığı belirtileri ve alınabilecek önlemlerle ilgili bir de video yayınladı.

Uzun saatler oyunda vakit geçirmek, oyun oynanmayan zamanlarda oyun düşünmek, aynı pozisyonda çok uzun süre kalmaktan dolayı sağlık sorunları yaşamak, oyunlarda çok fazla hırslanmak, günlük hayattaki görev ve sorumlulukları aksatmak, oyun karakterlerini gerçek hayatta yaşatmak, gerçek dünyadan uzaklaşarak, içe kapanmak, sosyal ortamlarda adaptasyon sağlamakta zorluk çekmek şeklinde sıralandı.

8 MADDEDE BAĞIMLILIK TESTİ

- Uzun saatler oyunda vakit geçirmek

- Oyun oynanmayan zamanlarda oyun düşünmek

- Aynı pozisyonda kalmaktan dolayı sağlık sorunları yaşamak

- Oyun oynarken çok fazla hırslanmak

- Günlük hayattaki görev ve sorumlulukları aksatmak

- Oyun karakterlerini gerçek hayatta yaşatmak

- Gerçek dünyadan uzaklaşmak

- Sosyal ortamlarda adaptasyon sağlamakta zorluk çekmek

Videoda bağımlılığa karşı öneriler de yer aldı. Buna göre Dijital oyun bağımlılığına karşı daha çok sosyalleşme ve yüz yüze iletişimi arttırmak gerektiği belirtildi. Yeni hobiler edinme ve oyun aletlerine erişimin kısıtlanması da tavsiyeler arasında yer aldı. Bağımlılığın aşılamayacak durumda olması halinde ise bir uzmandan destek alınması önerildi.

OYUN BAĞIMLILIĞINA KARŞI ÖNERİLER

- Sosyalleşin

- Yüz yüze iletişimi arttırın

- Yeni hobiler edinin

- Oyun aletlerine erişimi kısıtlayın

- Gerekiyorsa bir uzmandan destek alın

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...