Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Nisan 2016 21:10

'Partilerde kongre kararı yetkisi Yargıtaydadır'

CHP'nin YSK temsilcisi Yakupoğlu, siyasi partilerde olağanüstü kongre kararının sulh hukuk mahkemelerince alınamayacağını, yetkinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında olduğunu bildirdi.

'Partilerde kongre kararı yetkisi Yargıtaydadır'
chp,

CHP'nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, siyasi partilerde olağanüstü kongre kararının sulh hukuk mahkemelerince alınamayacağını, bu konuda denetleme yetkisinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında olduğunu bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yakupoğlu, MHP'nin kongre süreciyle ilgili sulh hukuk mahkemesinde açılan davayı CHP'den de örnek vererek değerlendirdi.

Kararın yorum olarak yanlış olduğunu ifade eden Yakupoğlu, şunları söyledi:

"Sulh hukuk mahkemeleri, il ve ilçe yönetim kurullarının boşalması halinde olağanüstü il ya da ilçe kongresi yapılmaz ise kayyum atayabiliyorlar. Ancak konu genel merkez olursa denetleme yetkisi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına aittir. Başsavcılık genel merkezin işleminde hukuka aykırılık görürse o takdirde partiyi uyarır. Eğer parti düzeltmezse Anayasa Mahkemesinde dava açar. 2006'da bizde de o zaman olağanüstü kurultay çağrısı için noterden imza alındı ve genel merkeze teslim edildi. Genel merkez imzaların eksik olduğu ve bir kısım imzaların geri çekildiği gerekçesiyle kurultayı toplamadı. Bunun üzerine imzacılar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdular. Başsavcılık uyardı. Parti uyarıyı haksız buldu. Bunun üzerine başsavcılık Anayasa Mahkemesine dava açtı. Anayasa Mahkemesi de yaptığı incelemede partinin olağanüstü kongreyi yapmak zorunda olduğunu tespit etti. Anayasa Mahkemesi kararlarına uymak zorunlu olduğundan, parti o karara dayanarak kurultayı topladı."

Yakupoğlu, ayrıca söz konusu davanın normal bir hukuk davası olmadığını, alınan kararın tedbir niteliği taşıdığı için hemen uygulanması gerektiğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...