Tgrt Haber
20 Ağustos 2021 21:06

Yeni dönem başlıyor: PCR testi nerelerde zorunlu? Veliler de PCR testi yaptıracak mı?

Koronavirüs salgını ile mücadelede yeni dönem başlıyor. Kabine toplantısında alınan kararla aşı yaptırmayanlar okul ve toplu etkinliklerin bulunduğu mekanlara PCR testi yaptırmadan giremeyecek. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliklerine gönderilen genelge ile 6 Eylül'de başlayacak uyguma kapsamında "PCR testi nerelerde zorunlu olacak" sorusu cevap buldu. İşte detaylar.

Yeni dönem başlıyor: PCR testi nerelerde zorunlu? Veliler de PCR testi yaptıracak mı?
Son dakika,PCR,Test,Genelge,İçişleri Bakanlığı,Koronavirüs

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından aşı olmayanlara PCR testi yaptırma zorunluluğunun getirildiğini duyurdu. İçişleri Bakanlığı ise 20 Ağustos'ta başlayacak uygulama için 81 ilin valiliklerine "Bazı Faaliyetler için PCR Testi Zorunluluğu" konulu genelge gönderdi. Genelge ile PCR testinin zorunlu olduğu yerler netlik kazandı. 

Genelgede, koronavirüs  salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riskin asgari seviyeye düşürülmesi için salgınla mücadele sürecinin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgınla mücadelede en güçlü unsurun gönüllülük esasına göre yürütülen aşılama faaliyeti olduğu vurgulandı. Genelgede PCR testi zorunluluğu ile ilgili valiliklere talimatlara yer verildi.  

PCR TESTİ ZORUNLUĞU 6 EYLÜL'DEN İTİBAREN BAŞLAYACAK

Genelgeye göre, 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşlarımızın toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilecek. 

Yeni dönem başlıyor: PCR testi nerelerde zorunlu? Veliler de PCR testi yaptıracak mı?

İşletmeciler/organizatörler tarafından etkinliklere girişte, HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid­19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Genelgede "Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecektir." denildi.

ÖZEL ARAÇ HARİÇ NEGATİF TEST ZORUNLU

Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren, uçak veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulundurması zorunlu olacak. 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren seyahat firmaları, araca kabul aşamasında HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid­19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapacak. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise bu kişiler araca alınmayacak. 

Valilikler/kaymakamlıklarca illerinde/ilçelerinde kişilerin toplu olarak bulunduğu diğer etkinlikler veya faaliyetlere katılımlarda hastalığı geçirme veya aşısız kişiler için Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla HES kodu üzerinden PCR test kontrolü yapılacak. 

AŞI YAPTIRMAYANLARA PCR TESTİNİN ZORUNLU OLDUĞU YERLER

  • OKULLAR: Yüz yüze eğitim verecek öğretmen ve personel
  • ÜNİVERSİTELER: Üniversite öğrencileri ve çalışanları
  • UÇAKLAR: Personel ve uçak yolcuları
  • TOPLU ULAŞIM: Şehirler arası otobüs yolculuğunda personel ve yolcular
  • ETKİNLİKLER: Konser, tiyatro, sinema gibi toplu etkinlik ve faaliyetlere katılacaklar. 

VELİLER İÇİN PCR TESTİ ZORUNLU MU?

Okullarda aşı olmamış öğretmenler ve personelin PCR testi yaptırmasının zorunlu olması akıllara "Veliler PCR testi yaptıracak mı?" sorusunu getirdi. Bu yönde bir karar bulunmuyor. İçişlerinin genelgesinde de veliler için PCR testi zorunluluğundan bahsedilmedi. Bunun gibi alışveriş merkezleri de uygulama dışında bırkıldı. AVM'lere eskiden olduğu gibi HES kodu ile girilebilecek. 

PCR TESTİ NEDİR?

Pandemi salgını ile Covid-19 testleri hayatımıza girdi. Koronavirüs testleri ‘PCR testi' ve ‘antikor testi' olarak ikiye ayrılıyor. Virüsü tespit edilebilmesi için doğruya en yakın sonucu PCR testleri veriyor. Dünyada kabul gören PCR testleri 6 Eylül'den itibaren vatandaşların hayatında daha çok yer alacak. 

Burun ve ağız içinden özel bir çubuk ile alınan sürüntüden Covid-19 virüsünü (genetik materyalini) tespit etmek amacıyla yapılan teste PCR testi deniyor. Test sonucu en geç 24 saat içinde çıkıyor.
PCR testi belli bir kurum veya kuruluştan istenmeden, hastalık nedeniyle yapılıyorsa rutin olarak belli aralıklarla yapılması tavsiye ediliyor. Temaslı durumda olanların zaman kaybetmeden test yaptırması gerekiyor. Semptomlar varsa zaman kaybı hayati tehlikelere neden olabilir. 

Daha detaylı bilgileri buradan alabilirsiniz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...