Tgrt Haber
25 May 2022 09:44 - Güncelleme : 25 May 2022 11:18

Abdullah Ağar: Askerlerimize fotokapanla mayın tuzağı kurdular, örgüt sıkıştı her yolu deniyor

Terör örgütlerine darbe üstüne darbe vurulan Pençe-Kilit operasyonunda 5 askerimiz şehit oldu. Güvenlik ve terör uzmanı Abdullah Ağar, operasyonlarda verilen şehitlerin ağırlıklı olarak mayın patlamalarından kaynaklandığına dikkat çekerek “Karşımızda fotokapandan mayın yapan bir örgütü var” dedi. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT HABER
Pençe-kilit operasyonu,Abdullah Ağar

Türkiye, Pençe-Kilit operasyonu ile Irak'ın kuzeyindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde terör örgütlerine darbe üzerine darbe vururken 5 şehit verdi. 100’ü aşkın teröristin etkisizleştirdiği Pençe-Kilit operasyonu devam ederken Rus birliklerinin Suriye’den çekilmeye başladığı iddiaları gündemde. Türkiye’nin hem Suriye’nin hem de Irak’ın kuzeyine yaptığı operasyonlar ne anlama geliyor? Bu operasyonda neden şehit verildi? Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programına katılan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdullah Ağar, yaşanan elim olaya ilişkin detayları paylaştı.  

İKLİM VE ARAZİ YAPISI ETKİLİ 

Zap gibi terör örgütünün son derece iddialı olduğu bir bölgeye operasyon yapıldığını belirten Ağar, fotokapanlardan mayın yapan bir terör örgütü ile karşı karşıya olduğumuzu söyledi. Yaşanan bu elim olayda iklim koşullarının ve bölgenin arazi yapısının son derece etkili olduğuna dikkat çeken Ağar, “Askerlerimizin şehit düştüğü zaman sabah saat 5:30 civarı. Havanın son derece sisli ve kapalı olduğu saatler. Irak’tan gelen toz bulutlarının olduğu bir dönem. Arazinin yapısı sert, 2.000 metre yükseklikteki dağda yaşanan bir olay. Bu şartlarda terör örgütlerince bir saldırı girişimi oluyor ve askerlerimiz şehit düşüyor. Apansız ve anlık gelişen bir durum. Sonrasında teröristlere verilen zayiat şehitlerimizi geri getirmeyecek. Her ne kadar teknolojik aletleri kullansak da terör örgütünü mağaralardan, inlerinden çıkarmak için Mehmetçiğin namlusu ile dürtmesi gerekiyor. Namlu namluya mücadele olunca böyle oluyor. Bu operasyonlarda verilen şahitlerimiz daha çok mayınlarla oldu” dedi.  

KİMSENİN GİREMEDİĞİ ZAP’A TÜRK ASKERİ GİRDİ 

Ağar, terör örgütünün yuvalandığı Suriye’de de sonuna kadar mücadele etmek gerektiğini söyledi. Ağar, hem Irak’a hem de Suriye’ye yapılan operasyonların amacını şöyle açıkladı: “Birincisi sınırların güvenliğini korumak ve 20 km kadar içeride güvenli alanlar oluşturmak. İkincisi terör örgütlerinin kamp alanlarını yok etmek. Üçüncüsü Gara, Kandil, Sincar, Mahmur gibi terörün yuvalandığı bölgelere operasyon hazırlığı yapmak.” Ağar, daha önce de pek çok harekât yapıldığını ancak Zap’a girilmediğini kaydederek “Terör örgütünün 4 kamp alanında Mehmetçik üssü oluşacak” dedi.

Abdullah Ağar: Askerlerimize fotokapanla mayın tuzağı kurdular, örgüt sıkıştı her yolu deniyor

Zap’ın önemine dikkat çeken Ağar, burasının sadece yuvalandıkları yer değil psikolojik harekat alanları da olduğunu söyledi. Ağar konuşmasına şöyle devam etti: “Zap terör örgütünün mahkemeler, hapishaneler, eğitim alanları, hastaneler, kamplar kurduğu bir yer. Burada kendi hakimiyetini ilan etmiş. Oraya ne peşmerge ne de Irak güçleri girebiliyor. Buraya kimse giremez diyorlardı, buraya Türk askeri girdi. Etki odaklı bir harekattı.” 

EN KRİTİK EŞİKTEYİZ

Yeni operasyon sinyalini yorumlayan Ağar, “En kritik eşikteyiz. Hem bölgesel hem Rusya’dan kaynaklı hem de Atlantik eksenli engellemelerle karşı karşıya kaldık. Ayak oyunu ürettiler ve kamu diplomasisi yaptılar. Barış Harekatı başladığında Türkiye korkunç bir baskı yaşadı. Yapılan mutabakatlarda terör örgütü ve ağır silahları buralardan çıkarılacaktı. Bugün baktığımızda böyle değil. PKK tek kurşun atmadan 40 bin km aldı ve bunu ABD verdi” ifadelerini kullandı. 

 

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...