Tgrt Haber
19 Ocak 2015 19:35

Perinçek'in yasağı kaldırıldı

İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı.

Perinçek'in yasağı kaldırıldı
perinçek, yasak,

Mahkeme, Perinçek’in Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin İsviçre’de katılacağı davanın şahsi meselelerden ziyade, Türkiye'nin Ermeni olayı hakkındaki tez ve savunmalarını yakından ilgilendiren bir husus olduğunu belirtti. Ergenekon davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması için mahkemeye başvurdu. Talebi değerlendiren İstanbul 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Perinçek hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verdi. Ergenekon davası kapsamında yurt dışına çıkış yapılan itirazları dosyanın Yargıtay’da olması nedeniyle reddettiklerini hatırlatan mahkeme, Perinçek’in durumunun farklılık taşıdığını belirtti.

Kararda, Perinçek’e ilişkin talepte 1915 olaylarıyla ilgili sözleri nedeniyle AİHM’de görülecek itiraz duruşmasının olduğu hatırlatıldı. Söz konusu davanın, 1915 olaylarının hukuki niteliğinin olayın mağdurlarına maddi ve manevi zarar vermeden farklı şekilde yorumlamanın ifade özgürlüğü kapsamında olup olmadığı içerikli bir dava olduğu ifade edildi.

Mahkeme, “Buna göre mahkemece ‘1915 yılında Ermeni soykırımı olmamıştır’ şeklindeki beyanda bulunmanın AİHS’nin 17. maddesi uyarınca hakkın kötüye kullanımı olarak kabul edilemeyeceği ve olayların soykırım olmadığının ifade edilmesinin cezai müeyyideye bağlanamayacağı belirtilmiştir” dedi.
Bu kapsamda AİHM’de gerçekleşecek itiraz duruşmasının Perinçek’in 1915 olaylarına ilişkin şahsi görüşü ile sınırlı olmadığını belirten mahkeme, Türkiye Cumhuriyet’inin 1915 olaylarına ilişkin resmi tezlerinin AİHM tarafından kabul görüp görmeyeceği hakkında olduğunu kaydetti.

Perinçek’in bu duruşmaya katılmasının şahsi durumdan ziyade Türkiye’nin Ermeni olayı hakkındaki tez ve savunmalarını da yakından ilgilendiren bir durum olduğu ifade edildi.

Mahkeme, Perinçek hakkında Ergenekon’dan verilen cezanın fazla olmasına rağmen siyasi bir partinin genel başkanı olması ve Türkiye’den kaçmayacağı kanaati oluştuğundan yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasına karar verdi.

İSVİÇRE'DEKİ DAVANIN GEÇMİŞİ

İsviçre, ‘Ermeni soykırımı yoktur’ demeyi suç saymıştı. Perinçek de bu ülkeye giderek katıldığı bir konferansta Ermeni soykırımı iddialarının yalan olduğunu belirtmişti. Bunun üzerine İsviçre’de Perinçek hakkında dava açıldı ve 90 gün hapis cezası verildi. Ceza paraya çevrilirken, Perinçek de, AİHM’e başvurmuştu. AİHM, İsviçre'nin AİHS’nin ifade özgürlüğü ile ilgili maddesini ihlal ettiğini belirtmişti. Bu kararı İsviçre'nin temyiz etmesi üzerine 28 Ocak’ta AİHM’de itiraz duruşması görülecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...