Tgrt Haber
30 Ekim 2019 12:20

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Dijital hastanede mesafeler katettik

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca TGRT Haber muhabiri Özay Erad'a gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Dijital hastanede mesafeler katettik
fahrettin koca

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, HİMS Avrasya Sağlık Teknolojileri ve Fuarı Konferası'nda TGRT Haber muhabiri Özay Erad'a gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satırbaşları;

DİJİTAL HASTANELERDE MESAFE KATETTİK
Hastanelerin her geçen gün dijitalleştiğini ve bu anlamda çok hızlı ilerlediğini söyleyen Bakan Koca 'dijital hastane' sistemi ile ilgili açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; "Hastanelerin dijitalleşmesinden öte artık dijital hastanecilik dönemine geçiyoruz. Dijital ortamla bütün yapılanların görülebilir olduğu; kağıdın ve filmin olmadığı,  bir sisteme doğru girmiş bulunmaktayız. Türkiye de bu anlamda çok önbemli mesafeler kaydetti. HİMS bunun önemli kriterlerinden bir tanesi. ABD'den sonra dünyda en çok sertifika alan ülke Türkiye oldu. Dijital hastanecilikte; e-nabız, teleradyoloji ve e-rapor noktasında çok mesafeler kaydettik. Vatandaşlar e-nabız üzerinden her türlü imkandan faydalanabildiği gibi kendi kişisel verilerini, mahremiyetini koruyarak istediği her hekime açabiliyor. E-nabız'ı şu anda 14 milyon vatandaşımız kullanıyor. Vatandaşlar kendisiyle ilgili yapılan bütün tetkikleri e-nabzıdan görebilme ve istediği hekimle paylaşabilme imkanına sahip. Dolayısıyla her geçen gün kağıdın ve filmin devre dışı kaldığı, mobil ortamların giderek arttığı ve bu hizmetin dijital ortamdan sağlandığı bir sistem"

GENOM PROJESİ İLE 101 HASTALIKTA ERKEN TEŞHİS FIRSATI ELDE EDECEĞİZ
Gen haritası uygulaması ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Koca; "Gen haritasında Genom Projesiyle bir takım hastalıkların erken tanınmasını devreye sokmak anlamında bir çalışma yürüttük ve bu çalışmanın içeriğini daha da zenginleştirdik. Yani 101 hastalık grubu için; 31'i kanser, 35 metabolik hastalıklar ve 35'de kronik hastalıklar olmak üzere bu hastalıkların 12 bin 500 kişi üzerinde genetik taramaları yapılacak. Bu sayede erken tanıma ile gerektiğinde tedavi etme fırsatı elde etmiş olacağız. Özetle daha çok metabolik, kronik ve kanser gibi hastalık gruplarını ve nadir hastalıkları erken dönemde tanıma fırsatı elde eden bir 'Genom Projesi'nden bahsediyoruz. Bazı hastalık grupları SMA ve bunun gibi nadir hastalıkları bakanlık olarak ta tarama programına almayı hedefliyoruz." dedi.

BİLİMSEL TEMELDE OLMAK KAYDIYLA GELENEKSEL TEDAVİYİ ÖNEMSİYORUZ

Geleneksel tedavi ve araştırmalarla ilgili bir yönetmelik yayınladıklarını belirten Bakan Koca, "Geleneksel tedavi yöntemlerini bilimsel temelde olmak kaydıyla önemsiyoruz. Bu nedenle ilk defa gelensel tedavi ve araştırmalarla ilgili bir yönetmelik yayınladık. Bilimsel araştırmalar, pozitif bilim nasıl araştırmalarını yapabiliyorsa benzer şekilde geleneksel, tamamlayıcı tıp ile ilgili bitkisel ve benzeri araştırmaların da yapılarak sonuçlarının elde edilmesini hedefliyoruz. Bu çerçevede olabilecek bilimsel yaklaşımşları önemsiyoruz" açıklamaasında bulundu.


SAĞLIK TURİZMİNDE DÜNYADA İLK 5'TEYİZ
Sağlık turizmin'ni çok önemsediklerini ve Türkiye'nin sağlık turizmi alanında dünyada ilk 5 ülke arasında olduğunu belirten Bakan Koca açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi; Bunu daha güçlü kılmak üzere Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ) adından bir şirket kurduk. Bu şirket dünyada benzeri olmayan kamu gücüyle ama özel sektör dinamizmiyle faaliyet gösterebilecek olan bir şirket. Hedef belirlediğimiz 20 ülkede tanı merkezlerini ve birçok ülkede de ofislerimizi açmayı planlıyoruz. Bugün birkaç ülkeyle USHAŞ'ın anlaşmaları da imzalanmış olacak. Önümüzdeki 6 ay içerisinde özellikle ofisle başlayıp hızlı bir şekilde tanı merkezlerini kuracağız. Hastanın daha Türkiye'ye gelmeden ileri teknoloji altyapısının olduğu ve tanının orada konulur olduğu ve daha sonrasında ileri müdahale yapılması gerektiğinde hastanın Türkiye'ye; şehir hastaneleri ve üniversite hastanlerine getirdiğimiz ve müdahale sonrasında da ülkesinde kontrollerinin bu tanı merkezlerinde takip edildiği bir sistemden bahsediyoruz. Bu anlamdaki sistemin dünyada benzerinin olmadığını söyleyebilirim. Kamu, özel sektör ve üniversite hastanlerimizi yurt dışına açan ve sağlık turizmi alanındaki gücümüzü dışarıya pazarlayan bir sistemden bahsediyoruz. Bu yaklaşımla güçlü bir sinerji oluşturarark sağlık turizmini daha iyi yerlere taşımayı hedefliyoruz.

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...