Tgrt Haber
09 Aralık 2015 10:16

Sahtekarlığı ispatladı hacizden kurtulamadı

İşadamı Murat Yılmaz’ın imzasını taklit eden dolandırıcılar 7 milyon liralık senedi icraya verdi. Yılmaz imzanın sahte olduğunu ispatlamasına rağmen, mahkeme ‘2 milyon lira öde haciz dursun’ dedi.

Sahtekarlığı ispatladı hacizden kurtulamadı
murat yılmaz, işadamı, sahtekarlık,

Selim Efe Erdem
Yargıdaki boşlukları çok iyi bilen sahtekarlar, sahte senetlerle vatandaşın canını yakıyor. Türkiye’de yüzlerce örneği bulunan sahte imza mağdurlarından biri iş adamı Mustafa Murat Yılmaz oldu. İddiaya göre; alacaklı bulunduğu bayisi hakkında yargı süreci başlatan genç iş adamı, yaklaşık 8 ay önce eline ulaşan icra tebligatıyla şoke oldu. Zira tebligatta, alacaklı olduğu kişiye 2 milyon 300 bin Euro borçlandırılmıştı ve icraya 5 gün içinde bu bedelin en az yüzde 20’sini ödemezse tüm malları haczedilecekti.

ŞİKAYETÇİ OLDU AMA

Üstelik senedin üzerindeki tarih de, alacaklı olduğu 70 bin liralık meblağ için hukuki süreci başlattığı güne denk geliyordu. Bu ironik durum karşısında neye uğradığını şaşıran iş adamı, hemen savcılığa sahtecilik şikayetinde bulundu. Ancak sahte senedin yüzde 20’sine tekabül eden yaklaşık 2 milyon TL’yi ödeyemediği için icra işlemleri de devam etti. Aylarca çalmadık kapı bırakmayan iş adamı, önce sahtecilikle uzman bir ekip buldu. Evrakı inceleyen ekip, senedin sahte imza ile üretildiğini, hatta internet sözleşmesi için attığı imzadan bire bir kopyalandığını tespit etti. Savcılığın Adli Tıp’ta yaptırdığı incelemede de aynı sonuç çıkınca, Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Ne var ki Yılmaz’ın yaşadıkları bu kadarla kalmadı. İcra Mahkemesi, ortadaki delile rağmen yine teminat talep edince ne yapacağını şaşırdı. Yılmaz’ın avukatı Mustafa Öztimur, “Hukuki boşlukları çok iyi bildikleri için, bütün taktikleri buna göre geliştiriyorlar. Siz haklılığınızı ispatlasanız bile kurtaramayacak malınız kalmayabilir” dedi.

YAZIYLA İMZA ARASINA BOŞLUK BIRAKMAYIN

Sahtecilerin korkulu rüyası mürekkep yaşı testinin dünyadaki beş uzmanından biri olan İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü öğretim üyesi ve Avrupa Adli Bilimler Birliği Türkiye temsilcisi Prof. Dr. Salih Cengiz, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Prof. Cengiz, sahtecilik mağduru olmamaları için vatandaşların özellikle kargo tebligatlarında asla kare içine imza atmamalarını, yazıyla imza arasında boşluk bırakmamalarını ve belgeye ‘imza atma nedenlerini not düşmelerini istedi.

HİLELİ İTİRAZI YAPIN

Üniversitelerde sahtecilik dersi veren analist ve avukat Ahmet Karaöz ise yeni tip sahte senetli dolandırıcılar için adliye koridorlarında ‘Çakal takımı’ tabiri kullanılmaya başlandığını söyledi.

Yargıtay’ın aldığı ‘Belge sahte de olsa icra ve haciz işlemi durdurulamaz’ kararının, sahtecilik olaylarında artışa neden olduğunu belirten Karaöz, bu gibi durumlarda sahte değil, hileli senet itirazı yapılması gerektiğini ifade etti.
Kaynak: STAR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...