Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Nisan 2015 12:40

Sapanca Gölü taştı

SON 4 yılda bölgede görülen kuraklığın yanı sıra Sakarya ve Kocaeli’nin aşırı su çekmesi sonucu su düzeyi dikey olarak 3 metre azalan Sapanca Gölü, 3 ay önce başlayan kar ve yağmurlarla tam anlamıyla coştu

Sapanca Gölü taştı
Kartepe,Sakarya,Kocaeli,Sapanca,Zeki Yılmazer

Su düzeyinin dikey olarak 3 metre aşağı düşmesi ve sahil şeridinden de göl suyunun 100 metreye kadar çekilmesi sonucu büyük endişe oluşturan Sapanca Gölü’nde, su kalitesi de örtifikasyon nedeniyle bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.
Son 4 yılda bölgeye yağan yağışların yüzde 50’lere varan oranda azalmasının yanı sıra, gölü içme ve kullanma suyu kaynağı olarak kullanan Sakarya ve Kocaeli Büyükşehir Belediyelerinin aşırı su çekmesi sonucu gölün işletme kodu minimum seviye olan 29.00’un da altına düştü, bir ara göl içinde küçük adacıklar ortaya çıktı.
Bu arada sahil şeridindeki iskeleler de açıkta kalmış, geçtiğimiz yaz gölgelik olarak kullanılmaya başlanılan bu iskelelerin altında çok sayıda kişi piknik yaptı. Bu yıl yeni yıl ile birlikte bölgeye etkili yağan karların erimesi ve etkili yağmur yağması sonucu göl bir aydan bu yana hızla yükselmeye başladı. Son ölçümlere göre, göldeki su kodu maksimum kot olan 32.00’ı da aştı ve 32.20’ye kadar çıktı. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) sık sık göldeki fazla suyu tahliye etmek için kapakları açıp Adapazarı’ndaki Çark Deresi’ne tahliye yaptı.
Kartepe’de zaman zaman 3 metreye ulaşan karların erimeye devam etmesiyle bugün su kodu 32.20 olan Sapanca Gölü’nde bu yükseliş, ilçe merkezinde sahil şeridindeki yolları ve işletmeleri su altında bıraktı.
Sapanca’ya gelen günü birlik tatilciler sahil bandında gezerken çıkan rüzgarın etkisiyle dalgalar yolu ve buradaki büjiteri ve gıda malzemeleri satan işyerlerini su altında bıraktı.
Göl kenarında bulunanların oturduğu banklar, işletmelerin masa-sandalyeleri ile seyyar tezgahlar su altında kaldı. Burada tezgahı bulunan Zeki Yılmazer, Çark Deresi’ne fazla suyu tahliye eden kapakların açık olmasına rağmen gölde su düzeyininyükselmeye devam ettiğini belirterek, son 4 yılda su çekilmesi nedeniyle yeni yapılan işletmelerin tamamen su altında kaldığını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...