Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
31 Mart 2022 15:00 - Güncelleme : 31 Mart 2022 15:06

Savunma Sanayii Başkanı Demir: F-35 artık gündemimizde yok

F-35 müzakerelerindeki belirsizliği vurgulayan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, "Milli Muharip Uçağımızı yapmak ile ilgili var gücümüzle çalışmamız gerekiyor. O açıdan F-35 konusu artık bizim gündemimizde yok” dedi.

Editör: Anday Celayir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Savunma Sanayii Başkanı Demir: F-35 artık gündemimizde yok

Roketsan tarafından geliştirilen yeni seyir füzesi ‘Çakır’ın lansman töreninde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, F-35 konusunun gündemden çıktığını dile getirerek 'Milli Muharip Uçak' için çalışmaların hızlandırılmasının gerektiğini belirtti.

GEMİ İNŞAMIZ DEVAM EDİYOR

Ukrayna ile savunma sanayii alanında yapılan sözleşmelerin durumunun sorulması üzerine Demir şu açıklamalarda bulundu:

Ukrayna meselesinde Milgem konusunda Ukrayna’ya bir gemi inşamız devam ediyor. Tabii sözleşme imzalanmış durumda ve belli bir ön ödeme yapılmış. Ön ödeme kapsamındaki çalışmalar devam ediyor. Ama bu aşamadan sonra ne olacağı tamamen karşı tarafın tavrı ile ilgili. Her şey yolunda giderse proje devam eder. TB-2 ve mühimmatları konusunda da bir sözleşmemiz var. Ürün ve mühimmatlarının teslimatı zamanında yapıldı. O konuda sürecek bir şeyimiz yok.

VURUCU GÜÇ: ROKETSAN

Özellikle son zamanlarda mühimmatların çok önem kazandığını ve Roketsan’ın da sahada kendini gösterdiğini, bundan sonraki sürecin nasıl şekilleneceğinin sorulması üzerine Demir şöyle konuştu:

Muharebe sahası için en çok ihtiyaç duyulan konulardan birisi vurucu güç. Vurucu güç olarak Roketsan’ın ürünleri şu anda gündemde. Tabii ki SİHA’larımız gündemde daha da fazla yer işgal ettikçe, SİHA’larımızın vurucu gücü olan Roketsan mühimmatları da gündemde olmaya devam edecek. İhracat hedeflerimiz artarak devam ediyor. Ancak ürünlerin kendisini göstermesi ile beraber de bunun daha da hızlanarak devam edeceğini düşünüyoruz. Şirketlerimize hedef koymak için faaliyetlerinin ve gelirlerinin en az yüzde 50’sini ihracat yapacak şekilde planlamalarını tavsiye ediyoruz.

YENİ ÇALIŞMA MODELİ

Savunma sanayii olarak yeni bir çalışma modeline geçtiklerini de vurgulayan Demir, “Savunma sanayiinde biraz daha yeni bir çalışma modeline geçtik. Eski çalışma modelinde sürekli Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ve kullanıcılardan bir talep ve proje tanımlaması beklenirdi. Biraz da önalan bir şekilde davranmak gerek dedik. Şirketlerimize de siz müşteriyi çekecek ürünler ile ortaya çıkmalısınız dedik. Tabii bununla beraber harekat sahasında beraber yapılan çalışmalar, oradan gelen geri bildirimler ile beraber ihtiyaçların şekillenmesi olmaya başladı. Tamamen bağımsız değil, kullanıcının ihtiyaçları ve talepleri tespit edilerek bir ürün gamı ortaya çıkartılmaya başlandı. Geleceğin muharebe ortamı da okunarak ona hazırlık yapılması anlamında bu çalışma başlatıldı” diye konuştu.

YERLİ MOTOR ÇALIŞMASI

Süpersonik ve hipersonik alanlara ağırlık verdiklerini vurgulayan SSB Başkanı Demir, Milli Muharip Uçak’a takılabilecek bir motorun yerli ve milli olarak geliştirilebilmesi için tüm kaynakların masada tutulması gerektiğini söyledi. Demir ayrıca, Türkiye’nin farklı farklı şirketler ile bu motor çalışmasını yürütemeyeceğini gördükleri için tüm yapıların ortak bir çatı altında buluşması gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

F-35 GÜNDEMİMİZDE YOK

F-35 ve F-16 konularının S-400 konularının nasıl ilerlediğinin sorulması üzerine cevap veren Demir, “S-400, F-35 konuları kamuoyunda çok bilinen konular. F-16, F-35 müzakereleri Milli Savunma Bakanlığı ile karşı taraf arasında devam eden müzakereler. Burada tabii masada tarafların konuşuyor olması önemli. Bizim savunma sanayii politikalarımız açısında F-35 müzakerelerinin nereye gideceğini beklemek ile vakit kaybedemeyiz. Bizim Milli Muharip Uçağımızı yapmak ile ilgili var gücümüzle çalışmamız gerekiyor. O açıdan F-35 konusu artık bizim gündemimizde yok. Daha sonra ne olur bilmiyoruz. Ama bizim hedeflerimizden şaşmamamız açısından bu konuya bizim hedefimiz Milli Muharip Uçak diyoruz” açıklamasında bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...