Tgrt Haber
28 May 2021 08:04

Seçim barajı değişiyor

AK Parti uzun süredir üzerinde çalışılan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulan yaptıkları Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’na ilişkin taslakta seçim barajının yüzde 5’e indirilmesinden yana görüş bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yüzde 5’lik seçim barajına itiraz etmediği öğrenildi.

Seçim barajı değişiyor
seçim barajı,ak parti,MHP,erdoğan

AK Parti, uzun süredir üzerinde çalıştıkları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunumunu yaptıkları Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’na ilişkin taslak çalışmasını önümüzdeki günlerde MHP’ye götürme hazırlığını yapıyor.

Türkiye gazetesinden Ebru Karatosun'un haberine göre taslakta yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

SEÇİM BARAJI DEĞİŞİYOR

AK Parti’nin taslağında seçim barajıyla ilgili 3 farklı senaryo bulunuyordu. Bu seçenekler ‘sıfır baraj, yüzde 5 ve yüzde 7’ idi. Geçtiğimiz günlerde yapılan toplantılarda AK Parti kurmayları yüzde 10 olan seçim barajının MHP’nin de sıcak baktığı yüzde 5 olmasından yana görüş bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yüzde 5’lik seçim barajına itiraz etmediği öğrenildi.

MİLLETVEKİLİ TRANSFERİNE KARŞI TEDBİR

Taslakta, siyasi partilerin seçime girme şartlarında değişikliğe gidiliyor. Buna göre, partilerin seçime girebilmesi için kongrelerini seçimden 6 ay öncesine kadar bitirmeleri gerekiyor. Partilerin seçime girebilmesi için aranan Meclis’te grubu bulunması şartı ise şu anki mevzuattan çıkarılıyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin en çok üzerinde durduğu konu olan milletvekili transferinin önlenmesi için de tedbir alınıyor.

HAZİNE YARDIMINDA DEĞİŞİKLİK YOK

Taslakla, daraltılmış bölge benzeri bir sistemle her seçim çevresine 7 milletvekili düşecek şekilde bir sistem oluşturulması öngörülüyor. Böylece 87 olan seçim çevresi sayısı 124’e çıkarılacak.  Üç seçim çevresi olan İstanbul2un seçim çevresi 12’ye yükselecek. 7 milletvekilinden az vekile sahip olan iller ise tek seçim çevresi olarak değerlendirilecek. HDP’den dolayı tartışılan konuların arasında yer alan hazine yardımında var olan seçimlerde yüzde 3 oy alma şartı korunarak herhangi bir değişiklik yapılmadığı öğrenildi. Bu konuyla ilgili sistemde var olan seçimlerde

SEÇMEN GÖÇÜNÜN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Son yerel seçimlerde seçmen göçü yaşanmıştı. Taslakla bunun önüne geçilmesi için de düzenleme yapılıyor. Taslaktaki düzenlemeye göre kütüğü kesinleşen seçmen istisna sayılacak durumlar dışında yer değiştiremeyecek.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...