Tgrt Haber
03 Aralık 2014 12:13

Seçimlerde teknolojik devrim, geçersiz oy kalmayacak

Türkiye seçimlerde teknolojik devrim yapmaya hazırlanıyor. Geçersiz oy kalmayacak, seçim sonuçları yarım saatte alınacak...

Seçimlerde teknolojik devrim, geçersiz oy kalmayacak
seçim sonuçları, sandık, geçersiz oy, seçim sonuçları süresi,

HAVELSAN'ın geliştirdiği elektronik oy kullanma makinesi, tüm Türkiye'de kesin seçim sonuçlarının 30 dakikada alınmasını sağlayacak.Seçimlerde yaşanan itirazlar, yeniden sayılan oylar, çöplerde bulunan oylar ve kesin seçim sonuçlarının günler sonra açıklanması geride kalıyor. HAVELSAN'ın geliştirdiği elektronik oy kullanma makinesi ile Türkiye seçim  ve sayımı konusunda önemli bir adım atmış olacak. Elektronik oy kullanma makinesi, geliştirilen barkodlu kartla kullanılacak. Her bir makina bir sandık görevini görecek. Ve sandıklar asla seçmenlere bağlı çalışmayacak.  Seçmenler kimlik kartları ile sandık kurulundan makineyi kullanmak için barkodlu kartları alacaklar. Böylelikle sandık ile seçmen arasında  bir bağ olmayacak ve sandık seçmenin oyunu nereye kullandığını bilmeyecek. Kişiler verilecek barkod kartları ile gelecekler ve aynı zamanda bir bankamatiğe benzeyen ekranda hangi partiye oy vereceklerini bulacaklar ve dokunmatik olarak oylarını verecekler. Oylar aynı zamanda küçük barkod kağıtlarına da yansıyacak.
TEK TUŞLA VERİLER İLETİLECEK
Oy kullanma işlemi sonuçlandıktan sonra veriler tek bir tuşla merkeze iletilebilecek. Bu sistemle mühürlerin net olmaması ve başka bir sayfaya geçmesi nedeniyle yaşanan geçersiz oy da olmayacak. Türkiye'de geçtiğimiz yerel seçimlerde  yaklaşık 2 milyonu oyun geçersiz sayıldığı düşünülürse sistem milyonu bulan oyun da önüne geçmiş olacak.
SİSTEM EL İZİ İLE ÇALIŞACAK
Sistemin önümüzdeki dönemde daha da teknolojik olarak çalışması da düşünülüyor. Bu çerçevede el izi ya da parmak izi aracılığıyla da kişinin oy kullanması için planlamalar yapılıyor.
ENGELLİ VATANDAŞLAR DA UNUTULMADI
Oy kullanma işlemi için her şey düşünüldü. Sesli ses sistemi ile hangi partinin hangi sırada yer aldığı okunacak. Böylelikle görme engelli vatandaşlar da rahatlıkla oyunu kullanabilecek. Sistem tüm engelli vatandaşların kullanımına da uygun hale getirilecek.
GURBETÇİLER DE KULLANABİLECEK
Bu sistem gurbetçiler tarafından da kullanılabilecek. Makinelerini yurt dışı temsilciliklere gönderilmesi halinde yaygın şekilde kullanım sağlanacak.
Sistemin yazılımını milli firma  HAVELSAN tarafından gerçekleştirdiği için bunun Türkiye'ye maliyeti çok büyük olmayacak. Maliyet sadece barkod yazma cihazı nedeniyle artacak ancak diğer yandan yapılacak tasarruf da önemli ölçüde olacak. Şu an da AR-GE aşamasında olan proje hayata geçirilmesi halinde Türkiye'ye çağ atlatacak.
BUKET GÜVEN/TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...