Tgrt Haber
15 Ağustos 2021 07:22

Batı Karadeniz'i vuran selde bilanço ağırlaşıyor: 64 can kaybı

Batı Karadeniz'i vuran selde bilanço ağırlaşıyor. Ölü sayısı 64'e yükseldi. Felaketin görüntülerinde bazı detaylar dikkat çekti. Acının bu kadar büyük olmasına dere yatağındaki yapılaşmanın yanı sıra Ezine Çayı üzerindeki köprülerin mimarisi yol açtı. Sel, dağlarda istiflenen tomrukları sürükleyerek ilçeye kadar getirdi. Selin getirdiği tomruklar, düz inşa edilen köprüyü tıkadı. Taşan su, ilçeyi bastı.

Batı Karadeniz'i vuran selde bilanço ağırlaşıyor: 64 can kaybı
sel,kastamonu,batı karadeniz,sel felaketi,köprü,afet

Batı Karadeniz'i vuran selde bilanço ağırlaşıyor. Ölü sayısı 64'e yükseldi. Felaketin görüntülerinde bazı detaylar dikkat çekti. Acının bu kadar büyük olmasına dere yatağındaki yapılaşmanın yanı sıra Ezine Çayı üzerindeki köprülerin mimarisi yol açtı. Sel, dağlarda istiflenen tomrukları sürükleyerek ilçeye kadar getirdi.

AFAD: CAN KAYBI 64'E YÜKSELDİ

AFAD: Sel nedeniyle Kastamonu'da 54, Sinop'ta 9, Bartın'da 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

MİMARİ HATANIN ACI BEDELİ: SEL DEĞİL KÖPRÜLER YIKTI

Köprünün girişini tıkayan binlerce tomruk set oluşturdu. Yüksekliği 4 metreye kadar ulaşan su, duvarları yıkıp Bozkurt ilçe merkezini tsunami gibi vurdu. Uzmanlar “Köprü kemer şeklinde olsaydı su bu kadar yükselmezdi” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yeni köprüler kemerli inşa edilecek

Batı Karadeniz'de hatalı inşa edilen düz köprüler, selde sürüklenen tomrukların ilerlemesini engelledi. Bununla birlikte yıkım başladı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Batı Karadeniz’de yaşanılan seldeki son durumu paylaştı. AFAD, Kastamonu’da 48, Sinop’ta 9 ve Bartın’da 1 olmak üzere toplam 58 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Kayıp vatandaşlar için 77 başvuru yapıldı. Öte yandan, bilançonun bu kadar ağır olmasındaki sebebin, yanlış yapılaşmanın yanı sıra hatalı köprülerin inşa edilmesinden de kaynaklandığı ortaya çıktı. Önceki gün afet bölgesinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu konuyu gündeme getirdi. Erdoğan “Bundan sonra dere üzerlerinde düz değil, kemerli taş köprü inşa edeceğiz. Biliyorsunuz bu ağaçlar düz köprüleri tıkıyor” diyerek hatalı yapılaşmaya dikkat çekti. Bölgeden gelen görüntüler de Cumhurbaşkanı’nın haklılığını ortaya koydu. Özellikle Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yüksek kesimlerde istiflenen tomruklar, sel ile birlikte Ezine Çayı’na sürüklendi. Tomruklar, beton köprülere takılınca da çay taştı. Akabinde sel afete dönüştü. Yer yer üç metre yüksekliğe ulaşan sular, önüne geleni sürükledi. Buna benzer görüntüler, Sinop ve Bartın’da da yaşandı.

Batı Karadeniz'i vuran selde bilanço ağırlaşıyor: 64 can kaybı

BOZKURT'TA ARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde sel nedeniyle yıkılan ve zarar gören binalar ile çevredeki yapılarda arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları aralıksız devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), polis ve jandarma teşkilatına bağlı arama kurtarma ekipleri ile belediyeler, ilçede sel felaketinin yaşandığı 11 Ağustos'ta Ezine Çayı'nın kenarında yıkılan binanın enkazındaki çalışmalarına günün ilk ışıklarıyla yeniden başladı.

AFET BÖYLE GELDİ

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde sele sebep olan Ezine Çayı’nın taşma anının görüntüsü ortaya çıktı. Görüntülerde, şiddetli yağış ile birlikte su seviyesi yükselen çay, sürüklenen tomruklar ile köpürüyor. Ardından taşkın meydana geliyor. Su seviyesi bazı yerlerde üç metreyi aşıyor.

HALEN KAYIP 77 KİŞİ VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kastamonu’nun selden en çok zarar gören ilçesi Bozkurt’ta açıklamalarda bulundu. “Sel felaketinde kimse ‘Nerede bu devlet’ demedi. Devlet tüm unsurlarıyla büyük bir çaba ortaya koydu, koymaya devam edecek” diyen Soylu şunları kaydetti:

- Yaşadığımız sel bugüne kadar gördüğümüz en ağır tablo.

- Kastamonu’da 62, Sinop’ta da 15 olmak üzere toplam 77 kayıp ihbarı var.

- Gelip burada siyaset yapılmaz. Bura üzerinden siyaset yapmak şeytanla işbirliğidir.

- HES patlamış diyorlar bu doğru değil. 500 kişi öldü 1000 kişi öldü… Bunu söylemek büyük bir sorumsuzluktur.

- Tüm köylere helikopterlerle jeneratör gönderiyoruz.

- İlk etapta, evini tahliye edene 3 bin lira, evi hasar görenlere de 50 bin lira yardım edilecek. Mağduriyetlerin giderilmesi için elimizden geleni yapacağız.

- Muğla ve Antalya’daki yangın hasarlarının ödemeleri yapıldı.

Batı Karadeniz'i vuran selde bilanço ağırlaşıyor: 64 can kaybı

METEOROLOJİ'DEN KARADENİZ İÇİN UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) Doğu Karadeniz için sağanak uyarısı yaptı. Doğu Karadeniz'de beklenen sağanak yağışların bugün akşam saatlerinden itibaren başlayacağı belirtilen açıklamada MGM, "Ordu ve Giresun çevrelerinde yer yer çok kuvvetli (21-75 Kg/m2) Trabzon, Rize ve Artvin'de şiddetli (51-100 Kb/m2), yer yer aşırı (100 Kg/m2 üzeri) olabileceği tahmin ediliyor" denildi.

TÜRKİYE BİRLİK OLDU: 107 MİLYON TL BAĞIŞ

Yangın ve sel afetlerinin ardından Cumhurbaşkanı Kararı ile AFAD koordinasyonunda yardım kampanyası başlatıldı. Kampanya için açılan Türk lirası hesaplarına 4 milyon 400 bin 24 lira, döviz hesaplarına 5 milyon 200 dolar ile 4 bin 770 avro yatırıldı. SMS yoluyla da 91 bin 860 lira bağışlandı. Böylelikle bağış, taahhüt edilen miktarla birlikte 107 milyon 297 bin 500 lira oldu.

ENERJİ BAKANLIĞI: ELEKTRİKSİZ BÖLGE YOK

Afetin ilk gününde Kastamonu, Bartın ve Sinop'taki 30 bin haneye elektrik verilemedi. Yürütülen çalışmalar sonrası arızaların çoğu giderildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı "An itibarıyla elektriksiz bölge kalmadı. Sinop ve Kastamonu'da da ilçe merkezlerine kontrollü bir şekilde elektrik veriliyor. Kırsal kesime elektrik verilmesi için çalışmalar sürüyor" ifadelerini kullandı.

HES CEVABI: PATLAYACAK KAPAK YOK

Kastamonu Bozkurt'taki selin, HES kapaklarının patlaması sonucu yaşandığı iddia edildi. Bu ithamlara Tesla Enerji, şöyle cevap verdi: Bozkurt'taki santral su depolaması olmayan regülatör tipi bir hidroelektrik santraldir. Özetle, açılabilecek veya ani gelen suyun şiddetiyle patlayacak bir kapağı bulunmamaktadır.

 

KOMANDOLAR ENKAZI KALDIRIYOR

Selin vurduğu Bartın, Sinop ve Kastamonu’da afetzedelerin tahliye çalışmaları aralıksız devam ediyor. AFAD, şu ana kadar 2.347 kişinin güvenli bölgelere tahliyesinin gerçekleştirildiğini açıkladı. Bunun yanı sıra bölgelerde enkaz kaldırma ve temizlik çalışmaları da sürüyor. Bölgeye çeşitli illerden sevk edilen komandolar da ev ve iş yerlerini temizliyor. Gruplar hâlinde ayrılan komandolar, sokak sokak gezerek, dükkânlara dolan metrelerce yüksekteki çamur ve enkaz yığınlarını kaldırıyor. Ayrıca AFAD, UMKE, polis ve jandarma ekipleri Kastamonu'nun Bozkurt ilçesindeki Ezine Çayı'nın kenarında yıkılan Ölçer Apartmanı'nın enkazını kaldırıyor. İş makinelerinin destek verdiği çalışmalarda, arama kurtarma köpekleri de kullanılıyor. Vatandaşlar, enkazdan yakınlarının sağ çıkması için dua ediyor.

Batı Karadeniz'i vuran selde bilanço ağırlaşıyor: 64 can kaybı

MÜTEAAHHİT HAKKINDA GÖZALTI KARARI

Kastamonu'daki sel felaketinde yıkılan bir binanın müteahhidiyle ilgili gözaltı kararı verildi.

İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığı yetkililerinin yaptığı yazılı açıklamada, İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığınca İnebolu, Bozkurt, Abana ve Küre ilçelerinde 11 Ağustos'ta yaşanan sel felaketinde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yapılacak teknik inceleme ve bilirkişi raporları doğrultusunda gereğine tevessül edilecek olup yıkılan bir binanın müteahhidi hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Ayrıca ölen vatandaşlarımızın kimlik tespit çalışmaları ile ölü muayene ve otopsi işlemleri de devam etmektedir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...