Tgrt Haber
11 Ağustos 2021 15:17

Sinop, Bartın ve Kastamonu'dan inanılmaz görüntüler: Selde canlarını zor kurtardılar

Sinop, Bartın, Kastamonu'yu sel vurdu... Yıkılan evler, direkler, suda mahsur kalan arabalar, sel sularının bastığı evler ve dükkanlar kameralara yansıdı. Selin ortasında kalan vatandaşlar canlarını zor kurtardı. Sinop'ta evin çatısında mahsur kalan bir kişi beyaz bayrak sallayarak yardım istedi.

Sinop, Bartın ve Kastamonu'dan inanılmaz görüntüler: Selde canlarını zor kurtardılar
sel,kastamonu,bartın,sinop

Türkiye'de sıklıkla karşılaştığımız sel felaketi bu kez Sinop, Bartın ve Kastamonu'yu vurdu. 3 ilimizde de yaşanan sel felaketi hayatı felç etti. Çatıda mahsur kalan ve selde kaybolan vatandaşlar, yollarda sürüklenen arabalar, yıkılan evler ve devrilen direkler ve daha bir sürü felaket peş peşe geldi.

SEL SİNOP'U DA VURDU

Sinop'ta etkili olan sağanak yağış, Ayancık ilçesini vurdu. Ayancık Çayı taştı, araçlar sel sularında sürüklendi, vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı. Ayancık'ta gece boyunca etkili olan sağanak, akarsuların debisinin yükselmesine ve taşmasına yol açtı. Kuvvetli yağışın etkisi, sabah gün ağarınca ortaya çıktı.

Ayancık ilçesinin ortasından geçen Ayancık Çayı şiddetli yağışın etkisiyle taştı. Çay üzerindeki köprü hasar görürken, ilçedeki birçok köprü yıkılma tehlikesi nedeniyle geçici olarak ulaşıma kapatıldı. Sel sularına kapılan birçok araç denize sürüklendi.

Ayancık Çayı'nın taşması sonucu ilçenin özellikle Cevizli ve Beşiktaş Mahallelerindeki ev ve iş yerleri, araçlar ile Sanayi Sitesindeki iş yerleri sular altında kaldı, vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı. Bölgeye bir süredir elektrik ve su verilemiyor.

Ayancık Kapalı Pazar Yeri ise sel nedeniyle sular altına kalırken, Ayancık Devlet Hastanesinde yaşanan su baskını nedeniyle hastaların tahliye işlemine başlandı.

SEL EVİ YIKTI: ÇATIDA MAHSUR KALANLAR YARDIM İSTEDİ 

Sinop'ta yaşanan sel felaketi Ayancık ilçesinde bir evi yıktı. Gece boyunca devam eden şiddetli yağış sonrası taşan Ayancık Çayı, köprüleri, evleri ve elektrik direklerini yıktı, önüne ne kattıysa sürükledi. İlçe Devlet Hastanesi de sular altında kaldı. Hastane tahliye edilmeye başlandı. İlçede ulaşılan tüm yollar da kapandı. Bazı noktalarda vatandaşlar mahsur kaldı. Bölgeye sevk edilen helikopterler ile vatandaşlar kurtarılmaya çalışılıyor.

SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI'NDAN HELİKOPTER DESTEĞİ

Sahil Güvenlik Komutanlığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, selde mahsur kalan vatandaşlara helikopter ile yardım edildiğini bildirdi. Komutanlıktan yapılan açıklamada, "Sinop ili Ayancık ilçesinde yaşanan sel felaketi sonucu mahsur kalan vatandaşlarımızın Sahil Güvenlik helikopterleri tarafından güvenli bölgelere tahliye çalışmalarına devam edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

SİNOP TÜRKELİ DE SEL TESLİM: BETON SANTRALİ SELE KAPILDI

Türkili’de dün geceden beri etkili olan sağanak yağış sele dönüştü, köprüler yıkıldı, Türkeli'ye ulaşım sağlanan tüm yollar ulaşıma kapandı. İlçede gün boyu etkili olan sağanak yağmur, Türkeli Çayı’nın taşmasına sebep oldu. Akarsuyun taşması sonucu ev ve iş yerleri sular altında kaldı, çok sayıda iş makinesi ve araçlar denize sürüklendi. İlçedeki beton santrali de tamamen sele kapıldı. Çimento silosunun çayda sürüklenmesi cep telefonu ile görüntülendi.

Türkeli-Ayancık karayolu İkisu Köprüsü, Türkeli-Çatalzeytin karayolu Çayağzı Köprüsü, Yılanlık, Çayırlar, Yeşiloba, Satı köyleri köprüleri de derelerin taşması sonucu yıkıldı. Böylelikle Türkeli ilçesine bağlanan tüm yolların ulaşıma kapandığı belirtilirken, Türkeli Kaymakamı Mesut Ozan Yılmaz, yağışların devam ettiğini, vatandaşların kendi tedbirlerini alarak, mecbur kalmadıkça evden çıkmamaları yönünde uyarılarda bulundu.

BARTIN'DA ŞİDDETLİ YAĞIŞ HAYATI FELÇ ETTİ

Bartın’da gece saatlerinde başlayan şiddetli yağışın ardından sel meydana geldi. Meydana gelen selde karayolları köprü menfezlerde hasarlar meydana geldi.

Gece saatlerinde etkili olan şiddetli yağış hayatı felç etti. Aniden bastıran yağış sonrası Karabük ve Kumluca karayollarında heyelan meydana geldi. Bartın-Kumluca karayolunda sel nedeniyle heyelan meydana gelirken yol ulaşıma kapandı.

Sinop, Bartın ve Kastamonu'dan inanılmaz görüntüler: Selde canlarını zor kurtardılar

Sel nedeniyle geceden beri kapalı olan Bartın ulus Pınarbaşı Azdavay yolu Ağa köyü girişi yol açma çalışmaları devam ediyor. Bazı köylere ulaşım sağlanamazken Bartın Valisi Sinan Güner ve yetkililerin bölgedeki incelemeleri sürüyor.

Öte yandan sel nedeniyle Bartın Karabük yolu Bahçecik mevkiinde yollar göçerken araçlar ağır hasar aldı.

SEL SULARINA KAPILAN 85 YAŞINDAKİ KADIN HER YERDE ARANIYOR

Bartın'ın Ulus ilçesine bağlı Akörensöküler köyünde gece saatlerinde başlayan şiddetli sağanak sonrası üç kişinin yaşadığı ahşap ev yıkıldı.

Sinop, Bartın ve Kastamonu'dan inanılmaz görüntüler: Selde canlarını zor kurtardılar

Sel sularının dere yatağını aşarak hem kara yolunu çökerttiği hem de evi yıktığı olayda ev sakinlerinden 85 yaşındaki Arife Ünal; sele kapılarak gözden kayboldu.

Yakınlarının yardım çağrısı üzerine bölgeye AFAD ve Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığı'na bağlı DEGAK 3 dalış timi yönlendirildi. Arama çalışmaları dere yatağı çevresinde devam ederken kayalar ve sel suları sebebiyle ulaşıma kapanan yolda çalışmalar sürüyor.

85 yaşındaki Arife Ünal'ın torunu Ersin Çevik, "Gece saat 00.00-01.00 arasında tahminimce burada gördüğünüz dere yatağının alttaki köprü kısmının dolması sonucu yukarıdan gelen taş birikintileriyle bir anda eve vurması sonucu ev bertaraf oldu. Bir kaybımız var. Babaannem olur kendisi. 85 yaşında. Arife Ünal. Şu anda arama çalışmaları devam ediyor. AFAD, Sahil Güvenlik ekipleri arıyorlar. İnşallah bulurlar" diye konuştu.

AFAD’DAN BARTIN VE SİNOP AÇIKLAMASI

AFAD, Bartın ve Sinop’ta meydana gelen yağışlar hakkında açıklamalarda bulundu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Sinop’ta gerçekleşen sel felaketinde mahsur kalan vatandaşlar için 3 hava aracı görevlendirildiğini, Bartın’da gerçekleşen sel felaketinde kaybolan 1 vatandaşın ise arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini duyurdu.

Sinop’ta yaşanan sel felaketi için 3 hava aracı 32 personel ile 10 araç, 3 bot ve 2 motopomp, 5 kamyon, 4 dozer, 3 greyder görevlendirildi

Sinop’tan yaşanan sel felaketine yönelik AFAD tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sinop ilimizde, 11.08.2021 tarihinde başlayan aşırı yağışlar şehir merkezi ve Ayancık ilçesinde etkili olmuş, bölgede sel ve su baskınları meydana gelmiştir. Sinop’ta mahsur kalan vatandaşlar için Genelkurmay Başkanlığı’ndan 1, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 2 olmak üzere 3 hava aracı görevlendirilmesi yapılmıştır. Ayrıca Sinop, Tokat ve Samsun AFAD il müdürlüklerinden 32 personel ile 10 araç, 3 bot ve 2 motopomp bölgede görevlendirilmiştir. Sinop Türkeli Ayancık yolunun ulaşıma kapandığı bilgisi alınmıştır. Bölgede yapılan çalışmalara Karayolları’ndan 5 kamyon, 4 dozer, 3 greyder katılım sağlamaktadır.

Belediye’nin de itfaiye ekipleri su boşaltma çalışmaları yapmaktadır. SAKOM’dan alınan bilgiye göre Sinop Ayancık Devlet Hastanesi tahliye edilmektedir. 11.08.2021 tarihinde Ayancık’ta 240,5 mm, Boyabat’da 76,6 mm, Dikmen’de 54 mm, Erfelek’te 78,6 mm, Gerze’de 72,4 mm, Merkez’de 83,8 mm, Türkeli’nde 88,8 mm yağış düşmüştür. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan uyarıya göre Sinop çevrelerinde bugün ve yarın da yer yer aşırı (100 kg/m2 üzeri/12 saat) yağış beklendiğinden sel, su baskını, ulaşımda aksamalar, heyelan, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Bartın’da yaşanan sel felaketinde kaybolan vatandaşı arama çalışmaları sürüyor

AFAD tarafından yapılan açıklamada Bartın’da yaşanan sel felaketi için çok sayıda ekip görevlendirildiğini belirtilerek şu ifadeler kaydedildi:
“11 Ağustos 2021 tarihinde Bartın genelinde başlayan aşırı yağışlar sonucu, sel ve heyelan meydana gelmiştir. Ulus Akörensöküler köyünde kaybolan bir vatandaşımızı arama çalışmalarına Bartın AFAD il müdürlüğünden 6 personel (3 ekip) ile devam edilmektedir. Yürütülen çalışmalara destek vermek üzere, Ankara, Karabük, Sakarya ve Samsun AFAD il müdürlüklerinden 32 personel ile 6 araç, 1 bot, 5 motopomp ve 1 arama köpeği; Jandarma Genel Komutanlığı’ndan ise sualtı arama ekibi olay bölgesine sevk edilmiştir. Sağlık Bakanlığı’ndan toplam 12 personel ve 4 ambulans ve ilçe itfaiye ekipleri olay bölgesinde görev yapmaktadır. Karabük - Bartın yolu Bahçecik mevkiinde yoğun yağış sonucu bir köprüde meydana gelen göçükte yaralanan 13 kişiden 8’inin tedavisine devam edilmektedir. Ulus ilçesine bağlı 12 köye elektrik verilemediği bilgisi alınmıştır.”

SEL KASTAMONU’DA HAYATI TAMAMEN DURDURDU

Kastamonu’da dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış sonrası birçok bölgede sel taşkınları yaşandı. Sel suları nedeniyle birçok ilçede hayat dururken, heyelanlar nedeniyle yollar kapandı, sel suları nedeniyle köprüler yıkıldı, araçlar ve iş yerleri sular altında kaldı. Ayrıca belediye ekiplerince şu ana kadar evlerinde mahsur kalan yaklaşık 50 kişi de kurtarıldı, ayrıca mahsur kalan vatandaşlara ulaşmak için ekipler çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Sinop, Bartın ve Kastamonu'dan inanılmaz görüntüler: Selde canlarını zor kurtardılar

Meteoroloji Kastamonu İl Müdürlüğünün kuvvetli sağanak yağış uyarısının ardından Kastamonu’da birçok noktada sel yaşandı. 19 ilçesi bulunan Kastamonu’da hemen hemen bütün ilçelerde su taşkınları yaşanırken özellikle Azdavay ve Küre’de doğal afet yaşandı. Azdavay ve Küre başta olmak üzere birçok yerde araçlar sel sularına kapıldı, iş yerlerini ise su bastı, bazı araçlar da yollarda oluşan çamur yığınına saplandı. Derelerin taştığı Azdavay’da ilçede tarım arazileri de sel suları altında kaldı. Kastamonu’yu Azdavay’a bağlayan tüm yollar sel suları altında kalırken ilçeye giriş ve çıkış şu anda yapılamıyor.

Bunun yanı sıra Kastamonu-Cide karayolu Dereli Tekke köyü mevki'inde bulunan köprü tamamen yıkıldı. Köprünün yıkılması ve derenin taşması nedeniyle kara yolu ulaşıma kapatıldı. Ayrıca Cide-Bartın karayolu üzerinde Kumluca mevki'inde bulunan köprünün de ayaklarında çökmeler oluştu. Halen devam eden yağışlar nedeniyle sel suları yola kadar ulaştı. Sel suların yükselmesi ve köprünün ayaklarının yıkılacak seviyeye gelmesi nedeniyle ekipler önlemlerini alarak geçişlere izin vermiyor.

Sinop, Bartın ve Kastamonu'dan inanılmaz görüntüler: Selde canlarını zor kurtardılar

Öte yandan Azdavay, Pınarbaşı ve Cide’ye giden yollarda da bulunan köprüler yıkıldı. Bunun üzerine jandarma ekipleri, Ağlı ilçesinde tedbir alarak Azdavay, Cide ve Pınarbaşı ilçelerine giden yolları ulaşıma kapattı. Devletin tüm yetkili kurumları doğal afetin yaşandığı bölgelerde tedbir ve önlemleri en üst seviyede alırken, yollarda temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Halen bölgede etkili olan yağışlar nedeniyle çok sayıda vatandaşta evlerinde mahsur kaldı.

Halen sağanak yağışın devam ettiği Azdavay’da yaklaşık 50 kişi, evlerinde mahsur kaldı. Mahsur kalan vatandaşlar ekiplerin çalışmasıyla bulundukları noktadan alınarak güvenli bir alana bırakıldı. Ayrıca bazı bölgelerde yükselen sel suları nedeniyle vatandaşların mahsur kaldığı, ekiplerin mahsur kalan vatandaşlara ulaşmaya çalıştıkları öğrenildi.

SELDE MAHSUR KALANLAR KURTARILAMADI

Sinop’un Ayancık ilçesinde meydana gelen sel felaketinde evlerin çatılarında mahsur kalan vatandaşlar helikopterlerle kurtarıldı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik tarafından kurtarma anlarını gösteren nefes kesen görüntüler yayınlandı. Helikoptere bağlı kancayla evlerin çatısına inen görevlilerin kurtarma anları saniye saniye kaydedildi. Vatandaşların teker teker yukarı çekilerek helikoptere alındığı görüldü. Ayancık ilçesine kara ulaşımında sel nedeniyle yaşanan problemler helikopterle aşıldı. Birçok noktada evlerden tahliyeler havadan gerçekleştirildi.

Milli Savunma Bakanlığı da bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Hava Kuvvetlerimize ait AS-532 tipi helikopterler, Sinop ve Kastamonu’da meydana gelen sel felaketinde arama-kurtarma görevine devam ediyor. Helikopterlerimizin sel bölgesinden kurtardığı vatandaşlarımız, emniyetli yerlere ve hastanelere naklediliyor" denildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: VATANDAŞLARIMIZ GÜVENLİ BÖLGELERİ TERK ETMEMELİ

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Kastamonu, Bartın, Sinop Valilikleri ile yapılan değerlendirmeler neticesinde, bölgede etkili olan sağanak yağışların devam etmesi ve buna bağlı olarak taşkın ve heyelan riski nedeniyle vatandaşlarımızın bulundukları güvenli bölgeleri terketmemeleri ve sel bölgelerindeki yolları kullanmamaları önem arz etmektedir.  Sel bölgesinde arama kurtarma ekiplerimizce  vatandaşlarımızı güvenli alanlara tahliye işlemleri devam etmektedir." denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...