Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Eylül 2017 20:27

Sivilce ilacı hayatını kararttı

Kullandığı sivilce ilacı nedeniyle karaciğer yetmezliği olan Sibel Çilingir, kardeşinden yapılan karaciğer nakli ile yeniden hayata döndü

Sivilce ilacı hayatını kararttı
sivilce ilacı,,karaciğer yetmezliği

Kullandığı sivilce ilacı karaciğer yetmezliğine neden olan 2 çocuk annesi Sibel Çilingir, kardeşinden yapılan karaciğer nakli ile yeniden hayata tutundu. Sivilce ilacı ile hayatı kararan Sibel Çilingir, yapılan karaciğer naklinin ardından taburcu edildi. 
Çorum’da yaşayan 35 yaşındaki Sibel Çilingir, yüzündeki sivilcelerden rahatsız olunca dermatoloji uzmanına giderek muayene oldu. Burada kendisine reçete edilen ve doktorun önerisi ile sivilce ilacını tedaviden 2 hafta sonra kullanmaya başlayan Çilingir, bir süre sonra rahatsızlandı. Vücudunun çeşitli yerlerinde şişlikler oluşan ve ardından cildi sararan Çilingir, halsizlik ve kusma gibi rahatsızlıklar yaşamaya başladı. Bunun üzerine Çorum Devlet Hastanesine giden Sibel Çilingir’in karaciğerinin büyük hasar gördüğü tespit edilirken, Çilingir burada bir süre kaldıktan sonra İstanbul’da özel bir hastaneye sevk edildi. Bu hastanede de bir süre tedavi gören kadın, doktorların çabası ve kardeşinden yapılan karaciğer nakli ile yeniden hayata tutundu. Hastanede 12 gün boyunca yatan Sibel Çilingir, yapılan karaciğer naklinin ardından sağlığına kavuşarak taburcu edildi.
Sibel Çilingir’in sağlık durumu ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat, “Sibel hanım bize gelmeden önce 6 hafta süreyle bizim akne dediğimiz, halk arasında sivilce olarak bilinen nedenden dolayı bir ilaç kullanıyor. Tabi bu ilacı 6 hafta kullanıyor ama giderek bir halsizliği ve sarılığı ortaya çıkıyor. Bundan sonra da bize müracaat etti. Geldiğinde çok ciddi anlamda bir sarılığı vardı. Biz hastanemize yatırdık. Üç haftalık bir medikal tedavi uyguladık. Ama bütün bu yapılan tedavilere rağmen karaciğer fonksiyonlarının giderek bozulduğunu, genel durumunun bozulduğunu gözlemledik. Bunun üzerine de karaciğer nakli yapmaya karar verdik” şeklinde konuştu.

Kardeşinin karaciğeri ile yeniden hayata döndü
Son olarak karaciğer biyopsisi yaptıklarını vurgulayan Prof. Dr. Polat, “Biyopside de karaciğerinde yüzde 80 oranında nekroz olduğunu yani hücre ölümü olduğunu gördük. Ve kardeşi canlı verici olmak durumunda oldu, uyum sağladı. Biz de karaciğer nakli yaptık. Yaklaşık 12 gün bizde yattıktan sonra taburcu oldu.
Tabi burada önemli olan şey vurgulamak istediğimiz, insanlarla paylaşmak istediğimiz şey şu. Çok basit bir sivilce ilacı bile insanları çok ağır klinik tablolara sokup çok ağır olan bir karaciğer nakil ameliyatına kadar götürebiliyor. Çok şükür ki karaciğer nakli yapma imkanımız, böyle hastanelerimiz, merkezlerimiz var ve bu şekilde hastalarımızı ayakta tutabiliyoruz. Ama biz bu hastaya karaciğer nakli yapmasaydık şimdi kaybetmiş olacaktık” ifadelerini kullandı.
Yapılan naklin ardından Sibel Çilingir’in sağlığına kavuştuğunu ifade eden Prof. Dr. Polat, “Hastamız normal hayatına döndü tabi. Şimdi taburcu oldu, ilaçlarını kullanıyor. Kontrollerini geliyor ama tamamen sağlıklı. Kan değerleri tamamen normal. Bundan sonraki süreçte tamamen beraber ameliyat sonrası bakımı ve takibini yapacağız” diye konuştu.
Bu şekilde ilaç kullanan hastaları ve meslektaşlarını da uyaran Prof. Dr. Polat, “Öncelikle şu basit bir sivilce. Ben her konuda tıpta özellikle, tedavinin algoritmik bir düzende olmasını öneriyorum yani tüm branşlar için. Sonuçta Dermotoloji alanındaki uzman arkadaşlar bunu biliyorlardır. Ama bunu bir kez daha vurgulamak gerekiyor. Her tedavinin belirli bir aşaması olmalı. Yani bu tedavilere basitten başlayarak belki ağıra gitmeli. Sivilce konusunda bu tür ilaçlar belki daha sonraki aşamalarda kullanılmalı, daha basit tedaviler olmalı. Bu tek dozda da olabiliyor, uzun süreli kullanımda da olabiliyor. Eğer hastalar bu ilacı kullanacaklarsa doktor tavsiyesi ile reçetesi ile kullanmalı. Doktorlarının mutlaka takibinde olmalı ve en ufak bir yan etki görüldüğü zaman ilacı bırakmak gerekebilir. Buna dikkat etmek gerekiyor. Komşuların yakınların tavsiyeleri ile ilaç kullanmalarını önermiyoruz. Kesinlikle böyle bir şeye girmesinler hastalarımız. Önerimiz doktor kontrolünde ve onun takibinde ancak bu tür ilaçları kullanmalarının gerektiğini söylemek istiyorum” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...