Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Kasım 2017 18:53

Soçi'de kritik Suriye zirvesi! Erdoğan: Terörist unsurlar dışlanmalı

Suriye'nin geleceği için Ankara, Moskova ve Tahran Soçi'de masaya oturdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani üçlü zirve sonrası çok önemli açıklamalar yaptı.

Soçi'de kritik Suriye zirvesi! Erdoğan: Terörist unsurlar dışlanmalı
soçi,üçlü zirve

Rusya'nın Soçi kentinde Suriye'nin geleceğinin konuşulduğu üçlü zirve yapıldı. Soçi'deki üçlü zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani katıldı. Zirve sonrası üç lider kamere karşısına geçti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Rusya ile yoğun diyaloğumuz devam ediyor. Bunun meyvelerini her alanda topluyoruz. Bugün değerli dostlarım Putin ve Ruhani ile kritik görüşmeler yaptık. Gündemimizdeki meseleri samimi olarak ele aldık. Ortak açıklamamız işbirliğimizin esaslarını yansıtan ilk adımdır.
Bu süreçte ayrıca 3 ülkenin bugüne kadar ortaya koydukları hasssasiyeti sürdürmeleri kritik rol oynayacaktır. Milli güvenliğimize kasteden terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı bizden kimse beklemesin.
Suriye'de güven artırıcı önlemlerin hayata geçirilmesini konuştuk. Ülkelerimiz arasındaki verimli iş birliğinin olumlu etki yapmasını ümit ediyorum.
 Ardından telefonda ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan Kralı Selman, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü.
Terör örgütü DEAŞ, Suriye'de elinde tuttuğu tüm alanları kaybederken, askeri operasyonlarda son noktaya gelinmesi, tarafları siyasi çözüm arayışlarına itti. Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran devlet başkanları düzeyinde bir araya gelerek krizin çözümünü masaya yatıracak.
Rusya'nın Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ni gündeme getirmesi beklenirken Türkiye'nin Afrin ve terör örgütü YPG'nin durumunu masaya yatıracağı düşünülüyor. Son bir hafta içerisinde üç ülkenin Dışişleri Bakanları Antalya'da, Genelkurmay Başkanları ise yine Soçi'de bir araya gelmişti.

BMGK kararında tanımlandığı üzere Suriye halkının öncülüğünde kapsayıcı, özgür ve adil bir siyasi sürecin hayata geçirilmesi konusunda görüş birliğine vardık. Suriye Ulusal Diyalog kongresinin bu ilkeler temelinde çalışmaya karar verdik. Bugünkü ortak açıklamamız iş birliğimizi yansıtan ilk adımdır. Başta rejim ve muhaliflerin tutumuna bağlıdır çalışmamız. Terörist unsurların süreçten dışlanması önceliğimiz olmaya devam edecektir.

Putin'in basın açıklamasından satırbaşları:

Öncelikli konuları konuştuk. Gerekli seviye'de Suriye toplumunun katılabileceği toplantı yapılması konuusnda gerekli adımların atılması konusunda mutabık kaldık.
Yapılacak seçimlerin nasıl gerçekleştirileceği konusunu konuştuk. Gerek mualefetin gerekse mevcut rejimin öncelikleri önemlidir. 
Seçillerin gerçekleştirilmesini konuştuk. Sosyal ekonomik düzenlemelerin yapılması konuşuldu. Tarım ticaret alanında,insani yardım konusunda Suriye'nin tamamen mayından arındırılması, tarihin yeniden koruma altına alınması konuları ve diğer devletlerin de bunlara dahil edilmesi konularını konuştuk.
Ruhani basın açıklaması yapıyor.
Barış için üç ülke işbirliğinde. Rusya Cumhurbaşkanı Putin'den böyle bir 3'lü zirveye öncülük yaptığı için Suriye'de barış ve istikrar için ...
Bu toplantı öyle bir zamanda yapılıyor ki bu 3 ülkenin çalışması Suriye'de barış ve istikrarın oluşması için.
Bütün dünya bu konuyu bilmesi gerekiyor ki terörist hiç bir ülke için iyi bir araç olamaz. Terörist tüm ülkeler için tehlike üretiyor. Biz bunu DEAŞ'ta gördük. 
3 ülke düşüncelerini beyan etti. Ulusal kongrenin oluşması ve bu kongrede bütün aktif partiler Suriye'ye karşı ve Suriye'ye karşı olanlar bu kongrede birtleşerek müzakere yapacak. Yeni anayasa için özgür ve adil bir seçim yapılacak. Barış ve istikrar getirebilir.
 Bu insanlar ileride rahat bir hayat yaşayabilmesi için bu 3 ülke fikirlerini beyan etti.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: “Bu görüşme Suriyelilerin tekrar ülkelerine dönmesi amacını taşıyor”

Türkiye, Rusya ve İran’ın Rusya’nın Soçi kentinde gerçekleştirdikleri üçlü zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Bu görüşme Suriyelilerin tekrar ülkelerine dönmesi amacını taşıyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında Rusya'nın Soçi kentinde Suriye için düzenlenen üçlü zirve sona erdi. Zirvenin ardından liderler ortak basın toplantısına geçti. Basın toplantısında konuşan Ruhani, “Bu görüşme Suriyelilerin tekrar ülkelerine dönmesi amacını taşıyor. Krizi azaltmak ve gidermek adına fikir alışverişi yaptık” dedi. Ruhani, “Suriye'de yeni anayasa yapılanması planlanıyor ve umarım orada özgür ve hür bir seçim olur” ifadelerini kullandı. Ruhani, Suriye’yi terk etmek zorunda kalan insanların vatanlarına geri dönemleri, Suriye’nin yeniden onarılması ve oradaki halkın refah içinde yaşayacağı bir gelecek temin etmek için davette bulunduklarını belirtti. Ruhani, üç ülkenin bu toplantıda görüşlerini açık bir şekilde beyan ettiğini, Soçi'de yakın bir gelecekte bir Suriye kongresinin gerçekleşmesi için de mutabakatlarını ilan ettiklerini bildirdi. Ruhani, üç ülkenin Dışişleri Bakanları, Genelkurmay Başkanları ve üç ülkenin İstihbarat Kurumlarının da bu milli kongrenin gerçekleşmesi için alt yapıyı hazırlamak adına yardımcı olacaklarını belirtti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...