Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 May 2015 17:27

Soma maden şehitlerini andı

Manisa'nın Soma ilçesinde geçen yıl meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren 301 işçi, Maden Şehitliği'nde düzenlenen programla anıldı.

Soma maden şehitlerini andı
soma, maden maden kazası, maden faciası, şehit madenciler,

Soma'daki maden faciasının birinci yılında, Manisa Valiliği öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi, Müftülük ile Soma Kaymakamlığı ve Belediyesi işbirliğiyle anma programı düzenlendi. Erken saatlerden itibaren şehit madencilerin aileleri, madenciler, ilçe halkı ve acıyı paylamak için dışarıdan gelenler, Manisa Büyükşehir Belediyesince oluşturulan Soma Maden Şehitliği'nde buluştu.
Soma'da 39 madencinin kabri ile faciada yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu, üzerinde Türk bayrağı ile madenci feneri bulunan anıt mezar taşlarından oluşan şehitliği ziyaret eden aileler, yakınları için gözyaşı döktü, dualar okudu. 
Facia sonrası madendeki arama kurtarma çalışmalarında önemli görevler üstlenen Türk Kızılayı gönüllüleri de şehitliği ziyaret etti. Şehitliğe gelenlere, Kızılay gönüllüleri lokum, Manisa Büyükşehir Belediyesi de şerbet ve limonata dağıttı.
Avukat cübbesi ve polis üniformasıyla geldiler
Faciada yaşamını yitiren madencilerden Yıldırım Güney'in 9 ve 11 yaşındaki çocukları Havva Nur ve Emirhan, şehitliğe avukat cübbesi ve polis üniformasıyla geldi.
Suçluların yakalanması ve onların cezalandırılmasını sağlamak istediklerini anlatan çocuklar, bu nedenle gelecekte seçecekleri mesleklerin kıyafetini giydiklerini söyledi. 
Acıyla geçen 1 yıl 
Hayatını kaybeden madencilerden Ramazan Doğan'ın ağabeyi Mustafa Doğan, faciada, 9 yıldır madende çalışan kardeşini yitirdiğini ve büyük acılar yaşadıklarını ifade etti. 
Bir gün herkesin öleceğini bildiklerini anlatan Doğan, ancak kardeşi ve onun arkadaşlarının ölümünün ihmaller sonucu meydana geldiğini savundu. Doğan, ''Kardeşim hep 'Maden sıcaktı' derdi. Bazen yemeğini madende yemeden geri getirdiğini görürdüm, 'Çok sıcaktı' derdi. Hep çok yorgundu'' diye konuştu.
Aradan geçen bir yılda acılarının dinmediğini dile getiren Doğan, verilen sözlerin de tam tutulmadığını öne sürdü.
Şehit madencilerden Tayip Şenlik'in Kıbrıs gazisi babası Hasan Şenlik de oğlunun mezarını eşi ve kızıyla ziyaret etti. 
Gözyaşı döken baba Şenlik, son bir yılda her gününün ağlayarak geçtiğini, acılarının dinmediğini ifade ederek, ''Hatırladıkça acıyor, gördükçe, duydukça acıyor, başka bir şey yok'' dedi. 
Dava sürecindeki sanık savunmalarının da acılarını artırdığını belirten Şenlik, şunları kaydetti:
''Dava sürecinde bizimkiler, ölenler suçlu, ölmeyenler suçsuz. Ben de madende çavuşluk yaptım, her şeyi duyar görürdüm. Bir Mehmet Efe (faciada ölen iş güvenliği mühendisi) gelmiş, başka kimse yokmuş. Bir Mehmet Efe görmüş, her şeyi o biliyormuş. Ben madende çavuşluk yaptım, bunlar nasıl mühendis bilmiyorum.''
Anma programında protestolar
Şehitlikte, protokolün de katılımıyla başlayan anma programında, Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı ve Mevlid-i Şerif okundu.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ile Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün konuşmaları sırasında, bazı madenci yakınları söylenenlere itiraz ederek, protestoda bulundu. 
Vali Bektaş'ın ''madenci aileleri için bir yılda yapılanlar'' ve ''Soma'da madenin kapatılması nedeniyle yaşanan işsizlik sorununun çözümü amacıyla hayata geçirilmek istenen termik santral projesini'' anlattığı konuşmasına, bir madenci, ''Burası siyaset yeri değil, sen siyasetçi misin'' diye tepki gösterdi. 
Tepkinin ardından Soma'da hayata geçirilmesi planlanan yeni yatırımlar hakkında bilgi vermeyi sürdüren Bektaş, bir grup şehit madenci ailesinin artan tepkileri üzerine ''Ben Manisa Valisiyim ve ne dediğimi biliyorum'' ifadesini kullandı.
Tepkilerini zaman zaman kürsüye yönelerek dile getiren madenci yakınları, yanlarında bulunanlarca durduruldu. 
Bektaş, bir süre daha protesto sesleri arasında Soma'ya yapılacak yatırımları anlatarak, sözlerini tamamladı. 
Berber de konuşmasında, Türkiye'nin 13 Mayıs 2014'te çok büyük acı yaşadığını anımsattı. Berber, şehit madenci yakınlarına sabır dilediği sırada, bir katılımcı ''Siz öldürün, biz sabredelim'' diye seslendi.
Ergün'ün ise konuşmasının başında ''13 Mayıs'ta trafo patlaması sonucu meydana gelen faciada'' ifadesini kullanmasına, bir madenci yakını ''Trafo değil, trafo patlaması yok'' diye karşılık verdi.
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı ve Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene de yaptıkları konuşmalarla şehit madencileri andı. 
Anma programı, Manisa Müftüsü Sinan Cihan tarafından yaptırılan dua ve protokolün şehit mezarlarına karanfil bırakmasıyla sona erdi.
Şehitlikte düzenlenen programa, AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Manisa Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik, İstanbul 2. bölge bağımsız milletvekili adayı sanatçı Metin Şentürk ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.   
Soma'daki maden faciası
Soma ilçesi Eynez Karanlıkdere mevkisindeki Soma Holding'e bağlı Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen kömür işletmesinde 13 Mayıs 2014'te çıkan yangın sonucu, dünya madencilik tarihinin en büyük kazalarından biri yaşanmıştı. 
Eynez mevkisinde 5 bin maden işçisinin çalıştığı ocakta saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, bu sırada madendeki işçiler mahsur kalmıştı. Aralıksız 96 saat süren çalışmalarda 162 işçi kurtarılmış, 301 madencinin ise cansız bedenine ulaşılmıştı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...