Tgrt Haber
04 Ağustos 2022 20:47 - Güncelleme : 05 Ağustos 2022 08:16

Son dakika! Bakan Akar duyurdu: 3 tahıl gemisi daha yola çıkıyor

Son dakika haberi: Ukrayna-Rusya savaşının ardından Türkiye'nin arabuluculuğuyla çözüme kavuşan tahıl krizinde ilk gemi bu hafta İstanbul'a ulaşmıştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddesi yüklü 3 geminin daha yarın yola çıkacağını duyurdu. Tahıl sevkiyatındaki İstanbul ayrıntısı ise dikkat çekti.

Editör: Onur Kaya / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Son dakika! Bakan Akar duyurdu: 3 tahıl gemisi daha yola çıkıyor
Hulusi Akar,Bakan Akar,tahıl,gemi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddesi yüklü gemilerden üçünün yarın seyre başlamasının planlandığını açıkladı. Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ile ayrı ayrı görüştü. Görüşmelerde, tahıl sevkiyatı konusundaki çalışmalar ve son durum hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.

Akar, görüşmeler ve tahıl sevkiyatına ilişkin soru üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, 22 Temmuz'da İstanbul'da, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalandığını hatırlattı.

DİKKAT ÇEKEN İSTANBUL DETAYI

Söz konusu belge kapsamında İstanbul’da Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin kurulduğunu ifade eden Akar, sistemin sorunsuz işlemesine yönelik Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler yetkilileri ile çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Akar, "Merkezdeki yoğun çalışma ve koordinasyon sonucunda yarın Ukrayna limanlarından 3 geminin tahıl sevkiyatı kapsamında seyre başlaması planlanıyor. Bununla birlikte boş bir geminin de İstanbul’da denetlenerek Ukrayna’ya hareket etmesi beklenmektedir" diye konuştu.

Öte yandan, çalışmalar kapsamında Ukrayna limanlarından çıkan ilk gemi olma özelliğini taşıyan "Razoni" adlı mısır yüklü gemi, İstanbul’daki kontrollerinin ardından Lübnan'ın Tripoli Limanı'na doğru yola çıkmıştı.

Son dakika! Bakan Akar duyurdu: 3 tahıl gemisi daha yola çıkıyor

DÜNYADAN TEŞEKKÜR MESAJI YAĞDI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de Ukrayna'dan yola çıkan ilk tahıl gemisi hakkında yaptığı açıklamada, "Bu Ortak Koordinasyon Merkezi'nin başarısıdır" ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de ilk tahıl sevkiyatını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirerek, "Birleşmiş Milletler’in (BM) aracılığında yapılan anlaşma kapsamında Odessa’dan yapılan Ukrayna tahılının ilk sevkiyatını memnuniyetle karşılıyorum. Bu önemli rolü için müttefikimiz Türkiye’ye teşekkür ediyorum" dedi.

Ukrayna, Rusya, ABD, İngiltere gibi birçok ülkeden de Türkiye'ye tahıl krizinin çözümündeki katkılarında ötürü teşekkür mesajı geldi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...