Tgrt Haber
09 Temmuz 2021 09:47 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:31

Aşıların yan etkileri sanıldığının aksine hafif

Türkiye’de COVİD-19 ile mücadelede kapsamında uygulanan aşıların yan etkileri sanıldığının aksine çok hafif. Yer yer tartışma konusu olan pıhtı atması ise bilimsel açıdan mümkün değil. Alman bilim insanlarına göre ölü aşılarda pıhtı atma riski yok. İşte aşıların hafif yan etkileri…

Aşıların yan etkileri sanıldığının aksine hafif
Covid 19,aşı,aşı yan etkileri,sağlık bakanlığı

Türkiye’de Covid-19 ile mücadelede kapsamında uygulanan aşıların yan etkileri sanıldığının aksine çok hafif. Yer yer tartışma konusu olan pıhtı atması ise bilimsel açıdan mümkün değil. Alman bilim insanlarına göre ölü aşılarda pıhtı atma riski yok. İşte aşıların hafif yan etkileri…

Türkiye, Covid-19 ile mücadele kapsamında hızla aşılanmaya devam ediyor. Ancak diğer taraftan vatandaşların aşıların güvenliği ve yan etkileri konusunda bazı kuşkuları var. Sağlık Bakanlığı Covid-19 aşının yan etkilerini resmi internet adresinden paylaşmış, aşıların klinik çalışmalarda ve mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilerine rastlanmadığını açıklamıştı. Ayrıca aşılama sonrasında görülen yan etkilerin her aşıda görülebilecek hafif yan etkiler olduğunu vurgulamıştı.

TÜRKİYE’DE KULLANILAN AŞILAR GÜVENLİ

Bilim dünyasında bazı aşıların pıhtı atmasını tetikleyerek ölümlere neden olduğuna yönelik araştırmalar devam ediyor. En son Alman bilim insanları AstraZeneca(AsZe) ve Johnson&Johnson (J&J) gibi aşıların pıhtı atması ile ilgili bağlantısı olduğunu açıklamıştı.  Ancak Türkiye’de de kullanılan mRNA aşıları için “güvenli” nitelendirmesi yapmıştı.

 İşte aşıların hafif denilebilecek yan etkileri:

BİONTECH

İki doz olması gereken Biontech, klasik Covid-19 ve varyantlarına karşı en yüksek koruyuculuğu olan aşıların başında geliyor. Türkiye’de de kullanılan aşının içeriğindeki en önemli bileşen mrna’dır, yani canlı aşı değildir. Bu nedenle vücudun daha fazla antikor oluşturma çabası ile yan etkileri biraz daha fazla görülüyor. Ancak canlı aşı olmaması nedeniyle Covid-19’a ve pıhtı atmasına neden olmuyor.  

Aşı bölgesinde ağrı: En sık görülen yan etkisidir. Enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, biraz sıcaklık, hafif şişlik veya sertlik gibi durumlar meydana getirebilir. Bu şikayetler aşıyı alan katılımcıların %84'ü tarafından bildirilmiştir.

Cilt reaksiyonları: Nadir gözükür. Özellikler enjeksiyon bölgesi çevresinde döküntüler, büyük kırmızı lekeler ve diğer cilt semptomları şeklinde görülür. Semptomlar 2 ila 11 gün içinde kaybolur.

Yorgunluk, baş ve kas ağrısı: Yaygın görülmektedir. Yorgunluk, deneklerin %63'ünde görülmüştür. Baş ağrısı ve kas ağrısı ise araştırma deneklerinin sırasıyla %55 ve 38'ini etkilemiştir. İkinci dozda bu şikayetler daha sıktır.

Şiddetli alerji: Nadir gözükür ancak bunlar aynı zamanda olasıdır.

SİNOVAC

Sinovac, Türkiye’de kullanılan ilk aşıdır. Çinli bilim insanları tarafından geliştirilmiştir. Canlı aşı değildir.  Ölü aşı olduğu için daha güvenli olduğu düşünülmektedir.

Yan etkileri şunlardır:

Ateş:

Baş ve vücut ağrıları: Sıklıkla görülebiliyor

Aşının yapıldığı kolda ağrı, kızarıklık, şişlik gibi sorunlar: Sıklıkla gözükmektedir. 48 saat içinde sonlanıyor.

Yorgunluk: Sıkılıkla gözükmekte olup aşının yapıldığı gün geçmektedir.

Titreme: Nadir görülmektedir.

İshal: Nadir görülmektedir.

Alerji: Nadir görülmektedir.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...